A rajt Rosberg egyetlen esélye Hamilton ellen?

írta: M4Sport
2016. szeptember 04. 10:10
FOTÓ: ©xpbimages.com

Leginkább egy jó rajt jelenthet reményt Nico Rosbergnek az időmérőn nyomasztó fölényben lévő Lewis Hamiltonnal szemben Monzában.

Közel fél másodperccel bizonyult gyorsabbnak a címvédő csapattársánál a szombati időmérőn, és ez nem sok jót sejtet a bajnoki második számára. Maga Nico Rosberg is elismerte a kvalifikáció után, ellenfele egyszerűen pokoli gyors volt, ez az oka a kettejük közötti különbségnek.

A Monzába 9 pontos előnnyel érkező Hamilton kétségkívül a vasárnap délutáni futam (13:45, M4 Sport) legfőbb esélyese – és nagy kérdés, Rosberg hol találhatna fogást a briten. Elmondása szerint ha a rajtnál nem sikerül elé kerülni, utána már nem sok esélye lesz. „Máshogy nehéz lesz, mivel a taktikával sok mindent nem kezdhetsz. Emiatt a rajt nagyon fontos lesz” – nyilatkozta a német, akinek a nyári szünet előtt igencsak meggyűlt a baja a rajtokkal. „Minden rendben van, sikerült javítanom” – mondta erről.

A várhatóan egyetlen kiállást hozó verseny valóban nem kínál túl sok stratégiai variációt – főleg nem annak ismeretében, hogy a két Mercedes a lágy gumikon indul. És bár Monza tele van egyenesekkel, a két mercedeses elmondása szerint ez még nem feltétlenül könnyíti meg az előzést. „Mihelyst egy másodpercre vagy, nehézzé válik. Pont úgy, mint más pályákon is” – mondta Rosberg.

Hamilton számára jó előjel, hogy Monzában a legutóbbi 17 versenyből 13-at az első rajtkockából nyertek – ami jobb arány például az előzési lehetőségeket alig kínáló monacóinál (17/10). „Ez egy kis leszorítóerőjű pálya, ahol lehet előzni ugyan, de valamiért ehhez közel egy másodperces előnyre van szükséged az élen haladó autóhoz képest, csak így tudsz igazi akciót indítani” – magyarázta Hamilton. „Az időmérőn legalább hat másodperccel le kell szakadnod az elöl haladótól ahhoz, mert még ilyen távolságból is szélárnyékot fogsz. Ezekben a hosszú egyenesekben sokáig tart a turbulencia, ezért minél közelebb kerülsz, annál kisebb a leszorítóerőd, és mivel eleve kevés, el lehet képzelni a hatását.”

Rosberg számára apró reménysugár még, hogy Hamilton a Q2-ben elfékezte lágy gumiját, mellyel rajtolni kénytelen. Bár a háromszoros világbajnok a leintés után nem tulajdonított ennek nagy jelentőséget, az azért beszédes, hogy az eset után újabb szett lágy abroncson próbálkozott a javítással – sikertelenül.

Hamilton szerint leginkább a versenyen bemutatott újabb blokkolások okozhatnak problémát számára. „Csak kicsit blokkoltam a kereket, nem aggódom emiatt túlzottan. De az tény, hogy itt nagyon könnyű blokkolni, és ha már korábban is megtetted, akkor a gumik később is hajlamos állva maradni ugyanott. Ilyenkor pedig problémád lesz. Most nyugodtak vagyunk. Ha egy kiállásunk lesz, ahogyan tervezzük, akkor jó húsz kört teljesítünk ezekkel a gumikkal, és ilyenkor a veszély fennáll, hogy hibázol. A korábbi futamokon már megtapasztalhattuk ezt” – nyilatkozta.

Az egyik legemlékezetesebb példa erre Nico Rosberg két évvel ezelőtti szocsi esete, amikor a német mindkét első kerekét állóra fékezte, így már az első kör végén kerékcserére kényszerült, s utána már csak kapaszkodott a mezőny után.

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Zasalamel
#8 Zasalamel 2016. szeptember 04. 13:46  

Amíg nincs meg az a versenytempó amivel legyőzheti, addig felesleges gondolkodni a stratégiákon.

MS_argo001
#7 MS_argo001 2016. szeptember 04. 12:27  
ryanmckane:
Jó kis altatós futam lesz, Ham elhúz az elején, és viszontlátásra, onnantól kb. légüres térben fog mindenki autózni.

Ja. Hamilton kb. 7 másodperccel nyer Rosberg előtt. Rosberg mögött 20-ra lesz Vettel, Vetteltől pedig 5-re Räikkönen.

ryanmckane
#6 ryanmckane 2016. szeptember 04. 12:14  

Jó kis altatós futam lesz, Ham elhúz az elején, és viszontlátásra, onnantól kb. légüres térben fog mindenki autózni.

Balrog
#5 Balrog 2016. szeptember 04. 11:54  

Ha nem Hamilton fordul elsőnek és a grand slam elúszik, akkor már egy Ferrari legyen az élen, akkor még érdekes lehet

Lewisthebest
#4 Lewisthebest 2016. szeptember 04. 11:28  

Rosberg mindig is sz*r volt Monzában, 2014-ben is sikerült elpuskáznia a győzelmet pedig Hamilton a rajtnál visszaesett technikai hiba miatt 4.-nek. Az lenne a legjobb ha összeérnének különben ez egy halál unalmas futam lesz. az 1-4 kb tuti biztos és eső sem várható.

Mtom
#3 Mtom 2016. szeptember 04. 11:17  
hammertime:
Ha nem Ham fordul elsőnek, akkor semmit nem ért a tegnapi fél mp, mert egy másik mercit még itt sem fog tudni megelőzni, ha a másik nem hibázik.

Pedig ket eve is sikerult neki.

MS_argo001
#2 MS_argo001 2016. szeptember 04. 10:47  

Örülnék annak, ha a "nincs sok esélyem" felfogást lecserélné a "megpróbálok mindent"-re...

hammertime
#1 hammertime 2016. szeptember 04. 10:45  

Ha nem Ham fordul elsőnek, akkor semmit nem ért a tegnapi fél mp, mert egy másik mercit még itt sem fog tudni megelőzni, ha a másik nem hibázik.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Maurizio Arrivabene

02016.10.24. 14:34

„***** meg!” – Gerard Butler „hálás” volt Ricciardónak…

Elbocsátó szép üzenet a dobogós „kínzás” után

12016.10.24. 13:16

Vettel a kivetítőn nézte, ahogy majdnem kirepült a pályáról…

"Büszke voltam, hogy meg tudtam fogni ott az autót"