A rajtja már Vettelét idézte – biztató kezdés Wehrleintől

írta: M4Sport
2016. március 21. 14:32
FOTÓ: ©xpbimages.com

Önmagát is meglepte rendkívül erős rajtjával és első körével az élete első futamán 16.-ként célba érő Pascal Wehrlein. Az újonc bizonyos szempontból még könnyebbnek is tartja az F1-es rajtolást a DTM-esnél. De azt is elárulta, miért hiszi, hogy a Manor pontokat szerezhet idén.

Bár vasárnap mindenki Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen fantasztikus rajtjáról beszélt, volt a mezőnyben egy másik német, aki ezen a téren fölvette a versenyt a vörösökkel. Pascal Wehrlein a Rio Haryantótól elszenvedett szombati időmérős veresége után csak az utolsó, 22. rajtkockából vághatott neki élete első Forma–1-es versenyének, ám az első kör végén már a 14. pozícióban szelte át a célvonalat.

Elmondása szerint magát is meglepte ezzel. „Ez volt életem első F1-es rajtja, és meglepődtem, mert a múltban sosem volt az erősségem a rajtolás.” – nyilatkozta a Német Túraautó-bajnokság (DTM) 2015-ös győztese az Auto Motor und Sportnak. „Csak két kanyar után döbbentem rá, hogy igazán jól sikerült a rajtom és az első kanyarom. Akkor még Alonso közelében voltam. A hármas kanyarban és a hetesben aztán újabb két-három pozíciót nyertem. Igazán remek első kör volt. Közben tizenharmadik is voltam, amin magam is meglepődtem.”

Wehrlein az elmúlt három évet a DTM-ben versenyezte végig, így számos komolyabb változással is szembe kellett néznie. Elmondása szerint bizonyos szempontból az F1-es indulás még könnyebb is a túraautósnál. „Itt a kuplung a kormányon van, nem a lábamnál. Amúgy pedig egyszerűen csak meg kell találni a réseket. Itt minden gyorsabban zajlik, magasabb tempóval haladunk, később fékezünk. Jó reakcióidőre van szükség. A DTM-ben nem olyan könnyű előzni, ha valami ott nem stimmel, beléd hajtanak” – magyarázta.

A verseny elején már tartják a lépést

Elmondása szerint azonban nem ez volt a legjobb hír a versenye elején, sokkal inkább az, hogy a Manorral képes volt versenyezni a mezőny második felében haladókkal. „Hét pozíciót nyertem (Danyiil Kvjat nem indult – a szerk.), de a másik pozitívum, hogy az elején versenyképesek voltunk. Az első hat körben remekül tartottam a lépést a többi versenyzővel, ami jó érzés volt. Aztán sokkal jobban koptak a gumik, korán a boxba kellett hajtanom, de a friss lágy gumikkal újra hasonló volt a tempóm, mint a többieké. A végén aztán két problémám is adódott: előbb a kormányzással, aztán a fékekkel. A fékem egyszerűen túlhevült. Ez a pálya eléggé igénybe veszi a fékeket, túl gyorsan kopnak, ami normális. A mérnököm tájékoztathatott erről a rádión keresztül, mert biztonsági kérdésről volt szó. A kormány pedig eközben balra másmilyen erővel fordult, mint jobbra.”

Wehrlein elárulta, már a tesztek idején kiderült, hogy autójuk túlságosan erős mértékben koptatja a gumikat, így ez nem érte őt meglepetésként. Újdonságot inkább a kerékcserék jelentettek számára, amit nem sok ideje volt gyakorolni. „Szerintem rendben voltak. Nyilván lehet még min javítani, de az első versenyen ez egész jó volt” – állapította meg.

És nemcsak emiatt, autójuk teljesítménye kapcsán is bizakodó. A 21 éves német már a tesztidényben jelezte, úgy érzi, megvan a potenciál a Manorban arra, hogy hat szezon után végre valóban elkapja a mezőny végét. És erről az első verseny alapján sem változott meg a véleménye. „Hiszem, de egy kicsit még messze vagyunk. Mint mondtam, öt körig minden rendben, de a versenyek sajnos ötnél több körig tartanak” – utalt ismét túlzott gumikopásukra. „Az alapsebességünk megvan, ami jó jel. Sokkal csalódottabb lennék, ha óriási lenne a lemaradásunk, de bebizonyítottuk, hogy legalább a verseny elején versenyképesek vagyunk már. Most meg kell próbálnunk tovább életben tartani a gumikat. Ez a beállításon múlik. Ha például a gyors kanyarokban nem megy olyan jól az autó, az rendkívül igénybe veszi a gumikat. Ha jobb egyensúlyt találunk, az máris óriási különbséget jelent majd” – magyarázta.

Csapatának a 8 téli tesztnap alatt nem sok ideje volt az efféle munkálatok elvégzésére: akkor a Haasszal együtt a mezőny végén zártak a megtett kilométerek listáján. Wehrlein bizakodhat tehát, hiszen bőven van még terük a javításra. És talán ennek is köszönhető, hogy továbbra is hiszi, szerezhetnek pontokat 2016-ban. „Igen, mindenképpen” – vágta rá a fölvetésre határozottan.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

cybergyerek
#4 cybergyerek 2016. március 21. 19:29  
sába:
https://www.youtube.com/watch?v=3wtfh6DV-cc Egyébként visszanézve a rajtot igazán érdekelne hogy Hamilton vajon miért azzal nyitotta a rajtot, hogy balra mozdította el a kormányt, utat nyitva ezzel Vettelnek. Hm.

elmondta, hogy nagyon kipörögtek a kereki, gondolom azon próbált úrrá lenni.

sába
#3 sába 2016. március 21. 19:15  
GreenHonda:
A rajtot meg valahol nagyon megnézném, megérkezek az F1-be és lerajtolok egyből 8 autót:D Nem semmi

https://www.youtube.com/watch?v=3wtfh6DV-cc

Egyébként visszanézve a rajtot igazán érdekelne hogy Hamilton vajon miért azzal nyitotta a rajtot, hogy balra mozdította el a kormányt, utat nyitva ezzel Vettelnek. Hm.

Utoljára módosítva: 2016. március 21. 19:18

GreenHonda
#2 GreenHonda 2016. március 21. 17:43  

A rajtot meg valahol nagyon megnézném, megérkezek az F1-be és lerajtolok egyből 8 autót:D Nem semmi

GreenHonda
#1 GreenHonda 2016. március 21. 17:41  

Na igen én is ezért vagyok bizakodó, amúgy nemhogy tartotta a mezőnnyel a lépést hanem le is hagyta mögötte a Saubereket egy ideig, szorítok a csapatnak hogy sikerüljön. Piros zászló tett nekik rosszat azt hittem, de úgy látszik több kisebb technikai probléma, rossz box, és túl erős gumikopás volt az oka a nagy visszaesésnek ezeket követően.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Valtteri Bottas

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

02016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához

62016.10.26. 14:12

„Kimi egyszerűen utálja a hülyeséget – nem pazarol rá időt”

Arrivabene szerint remekül el lehet vele beszélgetni