A rajtok dönthetnek a bajnoki cím sorsáról?

írta: M4Sport
2016. szeptember 05. 12:13
FOTÓ: ©xpbimages.com

Döntő tényező lehet a rajtolás a két Mercedes-versenyző idei küzdelmében. Lewis Hamilton szerint nincs azonnali megoldás, Toto Wolff óva int az ujjal mutogatástól.

A Mercedes két versenyzője idén eddig 13 pole pozíciót szerzett, ám mindössze 6-szor fordult elő, hogy az élről rajtolót intették le győztesként a futam végén. Miközben a Ferrari a legjobb, a Red Bull pedig a legkiegyensúlyozottabb rajtolónak számít a szezonban, a címvédő csapatnak egyértelműen az indulások jelentik a legnagyobb gyengeségét.

És ez olyannyira probléma Brackleyben, hogy akár még a bajnoki cím sorsa is múlhat rajta. Szombaton Lewis Hamilton fölényes időmérős sikere után aligha fogadott volna bárki is nagy tétben arra, hogy nem a brit nyeri majd a monzai versenyt. Ehhez képest már az első métereken elbukta a győzelmet rossz rajtjával.

A leintés után volt némi zűrzavar a miértek kapcsán. Hamilton a rádióban még azt mondta mérnökének, ő szúrta el a rajtot, később viszont már ennek épp az ellenkezőjét állította. A Mercedes szerint nem voltak felelősök. „Nekem azt mondták, nem vezetői hiba volt. Azt mondták, senkinek sem volt a hibája” – nyilatkozta Hamilton. „A kuplungunk továbbra sem kiszámítható. Ezt láthattuk Nicónál is Hockenheimben. És nálam is jó párszor idén. Azt mondták, most is mindent úgy csináltam, mint mindig, de egyszerűen túl nagy a forgatónyomaték, a kerekek pedig kipörögnek.”

„Folyamatosan tanulunk. Most újra tanultunk valamit. De ez az év ezzel a kuplunggal valóban nehezebb. Keményen dolgoznak rajta, de nincs gyors megoldás, amivel már a következő versenyre elő tudsz állni. Már értünk el fejlődést, láthattunk kiegyensúlyozottabb, jobb rajtokat is. De még mindig elég nagy a szórás egyik hétvégéről a másikra. Egész hétvégén gyakorlunk, és elég változatos eredménnyel. A tapadás mértéke is változó.”

A címvédő előrebocsátotta, a történtek után mindent megtesz a helyzet javításáért. „Kedden a gyárban gyanítom, hogy ez lesz az egyetlen dolog, amiről beszélni fogunk, mert amúgy minden más rendben volt. Megpróbálunk több információt szerezni, tanulni ebből, amennyit csak lehet, és biztosítani, hogy a következő hét versenyen rendben legyünk.”

Csapattársa, Nico Rosberg már túl van egy ilyen időszakon. A nyári szünet előtt ő szerezte meg a pole-t a Hungaroringen és Hockenheimben is, ám mindkét alkalommal beragadt a rajtnál, utóbbi versenyen pedig pontosan úgy járt, mint most Hamilton. „A gyenge hockenheimi indulásom után keményen dolgoztam a rajtokon. Sokat beszélgettem erről a mérnökökkel is. Spában és Monzában ennek látszott is az eredménye. De ez persze nem jelenti azt, hogy mindig minden sikerülni fog” – nyilatkozta az ezúttal is jól startoló német.

Toto Wolff sportigazgató ígéri, mindent elkövetnek a problémák kiküszöböléséért. „Alaposan megvizsgáljuk ezt, mert Lewisnak a versenyébe került. És mindenkinek segítenie kell a másikat, hogy többé ne fordulhasson elő. Se nála, se Nicónál.”

Közben viszont hangsúlyozta, nem szeretné, ha a csapatnál bárki is a másikra kezdene mutogatni. „Ezúttal az ember és a gép nem működött megfelelően. Ez egy procedúrával kapcsolatos probléma, így nem akarok senkit hibáztatni, sem Lewist, sem a mérnököket, sem a rendszereket” – jelentette ki.

„Mi sosem mutogatunk egymásra. Ebben a csapatban senkiről sem hinném, hogy másra mutogatna, se a versenyző, se a mérnök, senki. Amikor elkezdesz mást hibáztatni, az elindít a lejtőn, mivel mindenki elkezd védekezni, ami pedig konzervatívvá teszi a rendszert, ahelyett, hogy mindenki a lehető legjobb fejlesztésekkel álljon elő. Ebben a konkrét esetben több dolog összejött, ráadásul tavalyhoz képest a szabályokat is megváltoztattuk” – mutatott rá Wolff.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Denis Hunter
#6 Denis Hunter 2016. szeptember 05. 21:21  

akkor is szar az egesz, mert egy normalis versenyt nem latunk sosem az elen, mert valamelyik mindig elbassza, vagy valamelyiknek szarabb a kuplungja, ha szerinted tevedhetetlenek. Sosem csataznak az elen, az egyik vagy egybol visszaesik, vagy eleve hatrebbrol indul. Sucks

Paberto
#5 Paberto 2016. szeptember 05. 20:58  
p4x-639:
biztos van köze hozzá de az is biztos, hogy a két Merci versenyző közötti esetleges rajtolási különbséghez meg a két versenyzőnek van köze, most talán vékonyabb a határ ami egy jó rajtot jelent és ezt nem mindig tudják elkapni akár pont a nem megfelelő koncentráció miatt is. Fogd fel úgy, hogy még mindig a kapuba kell belőni a labdát csak most sajátosságok miatt a Ferrari/Red Bull 11 méterről teszi míg a Merci meg 22-ről.

Ennyi baromsagot osszehordani. Mitol ne tudnanak koncentralni? Nem felejtettek el rajtolni. Egyszeruen ocska a kuplung rendszeruk iden, nem tudtak rendes alkalmazkodni az uj szabalyhoz. Mindket pilota sziv vele.

Focis hasonlatnak meg semmi ertelme.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 05. 20:58

T.L.G
#4 T.L.G 2016. szeptember 05. 17:42  

Szerintem változtassunk szabályt: Merci 1-2 esetén megfordul a köztük lévő sorrend és aki elől van, az indul a 2. helyről :)

p4x-639
#3 p4x-639 2016. szeptember 05. 17:10  
Paberto:
Ja persze. 9-10 év után elfelejtettek rajtolni és idegesebbek mint eddig bármikor. Biztos semmi köze az idén bevezetett egy kuplungkaros rendszerhez...

biztos van köze hozzá de az is biztos, hogy a két Merci versenyző közötti esetleges rajtolási különbséghez meg a két versenyzőnek van köze, most talán vékonyabb a határ ami egy jó rajtot jelent és ezt nem mindig tudják elkapni akár pont a nem megfelelő koncentráció miatt is.
Fogd fel úgy, hogy még mindig a kapuba kell belőni a labdát csak most sajátosságok miatt a Ferrari/Red Bull 11 méterről teszi míg a Merci meg 22-ről.

Paberto
#2 Paberto 2016. szeptember 05. 14:17  
Kimilton:
Ez szerintem színtiszta pszichológia, nem kell rágörcsölni és akkor jó lesz a rajt... Rosberg se véletlenül tolta el a rajtjait.

Ja persze. 9-10 év után elfelejtettek rajtolni és idegesebbek mint eddig bármikor. Biztos semmi köze az idén bevezetett egy kuplungkaros rendszerhez...

Kimilton
#1 Kimilton 2016. szeptember 05. 13:31  

Ez szerintem színtiszta pszichológia, nem kell rágörcsölni és akkor jó lesz a rajt... Rosberg se véletlenül tolta el a rajtjait.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Austin, lányok

1532016.10.23. 20:22

Amerikai Nagydíj – futam

02016.10.23. 16:05

Retteg az újabb hibától a Mercedes

Már minden apróság aggasztja őket – inkább túlzásba viszik az óvatoskodást