A Red Bull elkaphatja a Mercedest a Hungaroringen?

írta: M4Sport
2016. július 20. 11:29
FOTÓ: ©xpbimages.com

Eljött a Red Bull újabb nagy esélye? Monaco után a Magyar Nagydíjon is tündökölhet az osztrákok versenygépe – csak az a kérdés, melyik versenyzőjük lesz képes komolyabb fejtörést okozni a Mercedeseknek.

Bár a Mercedesnél gyakorlatilag minden versenyhétvége előtt elmondják, hogy tartanak az ellenfelektől, a Magyar Nagydíj előtti figyelmeztetésük most mégis többnek tekinthető puszta udvarias, önfelrázó sablonnyilatkozatnál. Toto Wolff kijelentette, komolyan tartanak a Red Bulltól, mivel az aerodinamikai szempontból velük egy szinten álló csapatnak nagyon fekszik a Hungaroring.

Tény, az RB12-es elődeihez hasonlóan nagy leszorítóerővel rendelkezik – a Hungaroringhez hasonló pályákon pedig jószerivel nincs is másra szükség ahhoz, hogy versenyképes legyél. A gárda leginkább még mindig a motorerő terén marad el a Mercedestől, ám a magyar pályán ezen lemaradása is minimálisra csökkenhet. Ezzel szemben újra bebizonyosodhat, hogy a legjobbak egyikének számítanak a kigyorsítások terén, miközben a meredek hasmagasság miatti nagyobb légellenállásuk sem jelent majd akkora problémát, mint más helyszíneken.

Az osztrákok év elején három helyszínt neveztek meg, ahol jó esélyük van a kiugró eredményre: Monacót, Magyarországot és Szingapúrt. A hercegségben csak egy boxutcai baki fosztotta meg őket a győzelemtől, miután Daniel Ricciardo erőből megszerezte a pole pozíciót – és ez mindenképp jó előjel számukra a hétvége előtt.

Így látja ezt a korábbi versenyző, Allan McNish is, aki a BBC honlapjának írt előzetesében szintén győzelemre esélyesnek nevezte az energiaitalosokat. „A Red Bullnak nyernie kellett volna Monacóban. Azóta nem kerültek elég közel a Mercedeshez, de a Hungaroringen elméletben újra esélyük lesz erre. A pálya karakterét tekintve nagyon hasonlít Monacóhoz: relatíve lassú kanyarjai vannak, sok kanyarja, kevés egyenese. Ez feküdni fog a Red Bullnak” – vetítette előre a skót.

„Ha meglesz a puszta tempójuk, amivel Monacóban rendelkeztek, és előkelő helyre tudják kvalifikálni magukat, akkor irányíthatják a versenyt, hiszen ezen a pályán nehéz előzni. A Red Bullnak nagyon sok hasznosítható leszorítóereje van – épp ami Magyarországon kell –, és a két versenyző, Ricciardo és Verstappen is őrült módjára hajtják egymást, hogy bizonyíthassanak.”

„A Red Bull nagyot javult tavaly óta. 2015-ben az év ezen szakaszáig átlagban 1,4 másodpercre voltak a pole-tól, most viszont 0,963 másodpercre. Ez nagy különbségnek tűnhet, és megmutatja, milyen erős a Mercedes, de az eltérés pályánként nagyon változó. A Red Bull Monacóban megszerezte a pole-t, Kanadában csak 0,3 másodpercre volt tőle, míg Azerbajdzsánban 1,4 másodpercre” – mutatott rá.

McNish azt azért kiemelte, az újraaszfaltozott pálya egyfajta ugrás lesz az ismeretlenbe a csapatok számára, ami a nagy meleggel kiegészülve a gumikezelést is a középpontba állítja. Ezen a téren a Red Bullnak az elmúlt időszakban voltak problémái (Ausztriában és Azerbajdzsánban is), ahhoz tehát, hogy valóban kihasználják a pálya által kínált esélyt, ezen a téren tökéletesen fel kell készülniük.

Nico Rosberg, Max Verstappen

Ricciardo és Verstappen fej-fej mellett

A Red Bull kapcsán az is nagy kérdés, ezúttal vajon melyik versenyzőtől várhatunk jobb eredményt. Daniel Ricciardo az elmúlt pár hétvégén háttérbe szorult Max Verstappen mellett, aki legutóbb ráadásul most először le is győzte őt az időmérő edzésen.

„Amióta Verstappen megérkezett a Red Bullhoz, kiváló munkát végzett, és Hamiltont leszámítva mindenkinél több pontot szerzett – Ricciardónál 13-mal” – állapította meg McNish. „A statisztika persze félrevezető, hiszen ha Ricciardo nyert volna Spanyolországban és Monacóban a taktikai hibák nélkül, akkor húsz ponttal többje lenne, Verstappennek pedig héttel kevesebbje. De egy másik statisztika meg azt mutatja meg, hogy Verstappen mennyire jól teljesít. Már most annyiszor állt a dobogón, mint Ricciardo a 2015-ös szezon rajtja óta összesen, ami sokkolt, amikor meghallottam. Ez azonban nem vonhatja el a figyelmünket a tényről, hogy Ricciardónak jó szezonja van. Most már jönnie kell egy jó versenynek.”

Egy éve a Magyar Nagydíj hozta a fordulatot számukra, ahol mindkét Red Bull-versenyző dobogóra állhatott. Hozzátéve ehhez, hogy a Mercedes a hibridéra kezdete óta még egyszer sem tudott nyerni hazánkban, elmondható: ezúttal talán valóban jogos a németek futamot megelőző félelme.

Max Verstappen, Daniel Ricciardo Ezt mondták a versenyzők a Magyar Nagydíjról:

Daniel Ricciardo: „Élvezetes a magyar pálya. A második szektora nagyszerű, mert egyik kanyar követi a másikat, és nincs sok idő a pihenésre. Ha megvan a megfelelő ritmus, akkor igazán jó ott végigmenni. Már szinte minden kategóriában nyertem ezen a pályán, és mindig élveztem a versenyzést rajta.”

Max Verstappen: „A Hungaroring egy nagyszerű pálya. Szeretek versenyezni rajta, mert kis pályáról van szó, melyen egy nagy autót vezetni mindig olyan érzés, mintha gokartoznék. Nem könnyű végigmenni a kanyarokon, és nincs sok időd pihenni rajta, a hőségtől pedig alaposan leizzad az ember. A kedvencem a második szektor, mely arról szól, hogy eltaláld a kanyarok csúcspontjait, valamint jól helyezkedj a következő kanyar előtt. Ha valami félresiklik, azért komoly árat fizetsz a köridőben, szóval nagyon összeszedettnek kell lenned.”

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Lewisthebest
#3 Lewisthebest 2016. július 20. 13:47  
_JuSuF_:
Ja, mert pont itt, ezen a pályán Ricciardo nem picsázta el Hamiltont 2 éve, ugye? :D

Hamiltont aki a boxutcából rajtolt és a végén 15 körrel kopottabb, keményebb gumikon volt :) Egyetértek az #1-essel ez Lewis pályája szóval ha nem lesz gondja az autóval vagy nem balf*szkodik megint mint tavaly akkor esetleg valamelyik Red Bull állíthatja meg Rosberg szinte esélytelen itt. RB-n belül meg Max esélyesebb az elmúlt futamokból kiindulva még akkor is ha Ric mögül indul.

_JuSuF_
#2 _JuSuF_ 2016. július 20. 13:29  
viktor1994:
Ha valóban meg lesz a RedBull tempója, én Hamilton Verstappen csatát várok a győzelemért, Ricciardot nem érzem rá képesnek, hogy versenyen elverje Max-t (saját vélemény)

Ja, mert pont itt, ezen a pályán Ricciardo nem picsázta el Hamiltont 2 éve, ugye? :D

viktor1994
#1 viktor1994 2016. július 20. 11:58  

Ha valóban meg lesz a RedBull tempója, én Hamilton Verstappen csatát várok a győzelemért, Ricciardot nem érzem rá képesnek, hogy versenyen elverje Max-t (saját vélemény)

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Verstappen

72016.10.28. 18:31

Hamilton egy hajszállal a Ferrarik előtt délelőtt – Rosberg csak 7. lett

Fékprobléma hátráltatta a Red Bullt a piros zászlót is hozó első edzésen

42016.10.28. 15:36

Bajnokok a bajnoki címért küzdő duóról

Így látja a mercedesesek csatáját Button, Räikkönen, Alonso és Vettel!

02016.10.28. 14:45

Amivel a Mercedes a Red Bullt segítheti

Ricciardo reméli, óvatosak lesznek