A Red Bull kétszer is „kísértésbe esett”

írta: M4Sport
2016. október 03. 18:58
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Red Bull csapatvezetője, Christian Horner továbbra is úgy érzi, tisztességtelen lett volna a pilótákkal szemben, ha a Maláj Nagydíj során megtiltják nekik, hogy egymással harcoljanak, noha ezt két alkalommal is megtehették volna.

Nem a múlt vasárnapi volt Christian Horner pályafutásának legnyugalmasabb futama, Max Verstappen és Daniel Ricciardo ugyanis két különböző versenyhelyzetben is egymásnak feszült, neki pedig el kellett döntenie, a lehető legjobb eredmény elérése érdekében beleszóljon-e ezekbe a csatákba. Végül azonban csak azt kérte pilótáitól: tisztességesen harcoljanak egymással.

A brit először akkor került döntéskényszerbe, amikor Verstappen folyamatosan közeledett Ricciardóhoz, és mivel ezekben a pillanatokban még a holland volt az élen álló Lewis Hamilton első számú kihívója, indokolt lett volna, ha a márkatárs elengedi őt. A csapat viszont engedte, hogy küzdjenek a második helyért, hiszen úgy érezték, a „Hamiltonnal vívott harc már elveszett”. „Az addig a pontig teljesen egyértelmű volt, hogy Max már végigmegy a kemény gumikon” – kezdte Horner.

„Daniel a 21/22. körben állt ki, és volt egy kis vita arról, kell-e még jönnie. Először – úgy hat/hét körrel később – azt mondta igen, úgy gondolja, sikerülhet. Ekkor tehát harcolhattak egymással a pozícióért. Ezért nem alkalmaztunk csapatutasítást, és kértük csak azt, hogy tiszteljék egymást. Már reggel is erről beszéltünk, hagyjanak egymásnak elég helyet. Volt pár kerék a kerék elleni akció, de végig tiszteletben tartották azt a több száz dolgozót, akit képviselnek” – magyarázta.

Daniel Ricciardo és Max Verstappen„Tudtuk, hogy Lewis még ki fog jönni, és ha új gumikat kapott volna, megoldja a dolgot. Ezért gondoltuk, hogy nem jelent semmit, ha nyerünk egy pozíciót a pályán. Sokkal inkább arra figyeltünk, mi történik mögötte. Ha Max leelőzte volna Danielt, akkor természetesen azonnal kihívjuk, hogy ezzel is levédjük (Nico) Rosberget a verseny végén” – mondta, amikor Hamiltonról kérdezték.

Másodszor Hamilton kiesése után „estek kísértésbe”: tudták, hogy a futam megnyerésének az lesz a legjobb módja, ha mindkét pilótát kihívják kerékcserére, hogy az utolsó köröket friss gumikon teljesítsék. Ekkor nagy volt a kísértés, hogy a második helyen álló Verstappent visszafogják a kettős győzelem biztosítása végett, de Horner ismét úgy határozott, hagyja, hogy a két pilóta küzdjön a győzelemért, igaz, ismét figyelmezette őket arra, tiszteljék egymást.

„Mindkét versenymérnöknek szóltam, hogy szabad a verseny, de a 43 pont a prioritás, szóval a srácok figyeljenek egymásra. Ők így tettek, és részünkről teljesen rendben volt, hogy engedtük nekik a szabad versengést, mert mindketten ugyanabban a motormódban voltak, szóval egyiküknek sem volt igazán nagy előnye a másikkal szemben” – fogalmazott a csapatvezető.

Bár Verstappen kezdetben csalódottnak tűnt, hogy nem sikerült megszereznie pályafutása második győzelmét (noha kezdetben a csapattársak közül ő látszott esélyesebbnek), Horner elmondta, szó sincs arról, hogy a holland bánatos lenne. „Teljesen jól van. Persze az egyértelmű, hogy mindent beleadott és próbálta megnyerni a versenyt. Az volt a döntő pillanat, amikor egymás mellé kerültek az 5-ös és a 6-os kanyarban. Jó és tiszta csata volt. Mindketten nagyon boldogok voltak a megbeszélésen. Hosszú, kemény futam volt, Verstappen pedig abszolút rendben van” – jelezte.

A Red Bull öröme

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

kayassine
#4 kayassine 2016. október 04. 18:37  

Verstappen korrektül gratulált Ricciardónak. Szimpatikus volt, őszintének tűnt.
Remélem ha a vb címért mennek is normális viszonyt tudnak fenntartani, bár ilyenre nem emlékszem az elmúlt sok évben. Szerintem Ric sokkal jobb mint Webber volt, remélhetőleg ellenfele lesz Verstappennek jövőre is.

Jadeite
#3 Jadeite 2016. október 04. 00:41  
Masters_Of_Hardcore:
Mostmég szép a jövőkép.. aztán amikor kezdődik a nyerőgép......... jönnek majd az egyik autóban a hibák, míg a másik jó lesz. :D Ahogy a régi "szép" időkben.......... :) :) :)

Teljesen realisztikus, h egy pilótát kiszemelnek, és megbuherálják a kocsiját, miután a képzésére már vagyonokat költöttek, minden évben milliókat fizetnek neki és az autóján egy seregnyi ember dolgozik egész évben.

Lewisthebest
#2 Lewisthebest 2016. október 03. 20:43  
Masters_Of_Hardcore:
Mostmég szép a jövőkép.. aztán amikor kezdődik a nyerőgép......... jönnek majd az egyik autóban a hibák, míg a másik jó lesz. :D Ahogy a régi "szép" időkben.......... :) :) :)

Az ilyen összeesküvéses elméletek annyira nevetségesek :D Ha ki akarnak b*szni az egyik versenyzővel akkor elég ha az autót egy kicsit másképp állítják be (szárnyak, felfüggesztés stb) és az már bőven elég ahhoz, hogy a csapattárstól elmaradjon plusz ez a megoldás nem is feltűnő mert nyilván egy beállításbeli különbségtől nem fog kiesni csak lassabb lesz és kívülről egyáltalán nem is lehet látni. De az biztos, hogy ha megkapják a nyerő autót akkor nem lesz az a jókedvű pacsizás meg cipőből ivás mint tegnap. Hamilton és Rosberg is így kezdték 2013-ban amikor még nem volt tétje a dolognak aztán 2014-ben a vb esélyes autóval elég volt 5-6 futam, hogy lerombolják az elvileg gyerekkoruk óta tartó barátságukat.

Utoljára módosítva: 2016. október 03. 20:43

Masters_Of_Hardcore
#1 Masters_Of_Hardcore 2016. október 03. 20:09  

Mostmég szép a jövőkép.. aztán amikor kezdődik a nyerőgép......... jönnek majd az egyik autóban a hibák, míg a másik jó lesz. :D Ahogy a régi "szép" időkben.......... :) :) :)

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

12016.10.25. 15:34

Gasly nem érti

Úgy tűnt, ő lesz a Toro Rosso pilótája

62016.10.25. 14:05

Besegített az F1-nek Taylor Swift

Ugrásszerű növekedés az austini futam látogatottságában

82016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

Az olasz sajtó szerint a Ferrarinál még vannak, akik hiányolják