„A Red Bull lehet a szabályváltozás legnagyobb haszonélvezője”

írta: M4Sport
2016. május 06. 19:53
FOTÓ: ©xpbimages.com

A csapat tanácsadója, Helmut Marko úgy érzi, a Red Bull lehet a 2017-es szabályváltozások legnagyobb „haszonélvezője”, hiszen ha valóban sikerül kiegyenlíteni az erőforrások közötti különbségeket, akkor ismét a győzelmekért és a bajnoki címért harcolhat.

A Forma–1 irányítói nemrég egyezségre jutottak a jövő motorszabályaival kapcsolatban, melyek megalkotása során elsősorban a költségcsökkentésre és a gyártók közötti különbségek kiegyenlítésére összpontosítottak. A Mercedes és a Ferrari nem rajongott az utóbbi kitételért, az irányítói testület azonban elhatározta, az esélyek kiegyenlítése végett három tizedre kell csökkenteni a különbséget az egyes erőforrások között.

Ez a lépés az aerodinamikai szabályok módosításával együtt esélyt teremthet – többek között – a Red Bullnak. A csapat tanácsadója szerint tehát nem meglepő, hogy az ellenfelek sokáig ellenezték a javaslatot. „Egyáltalán nem” – felelte a Forma–1 hivatalos oldalának, amikor arról kérdezték, egyetért-e a két nagy gyár nézőpontjával. „Azért nem, mert ez az egész az előnyük megőrzéséről szólt. Most viszont minden csapat esélyt kap, hogy csökkentse a hátrányát. Persze valószínűleg ennek mi leszünk a legnagyobb haszonélvezői, ahogyan azt a múltban is láthattuk a szabályok megváltoztatásakor” – utalt a Forma–1 2009-es átalakítására.

Marko szerint a 2014 óta „gyengélkedő” Red Bull visszanyerheti korábbi formáját, ha valóban sikerül tartani a három tizedes különbséget. „Ha ennél nem lesz nagyobb a különbség, akkor minden esélyünk megvan, hogy ezt kiegyenlítsük a karosszériánkkal. Olyan pozícióba kerülhetnénk, melyből ismét versenyeket nyerhetünk, vagy akár a bajnoki cím megszerzéséért is harcolhatunk. De hangsúlyozom, ez attól függ, hogy végül minden úgy valósul-e meg, ahogyan azt eldöntötték és papírra vetették” – folytatta meglehetősen szkeptikusan.

Az osztrák szakember egyelőre azt sem veszi biztosra, hogy a költségcsökkentő intézkedések beváltják a hozzájuk fűzött reményeket (jövőre 1, 2018-tól 3 millió euróval szeretnék csökkenteni a motorcsomag árát). „Legalább tettünk egy lépést a helyes irányba, de mint mindig, az ördög most is a részletekben rejlik. Nem szabtuk meg, legfeljebb mennyit kérhetnek az erőforrásokért, a motorok ára pedig 16 és 28 millió euró között mozog. Ez az egyik probléma. A másik kérdés az, hogyan működik ez a teljesítménykiegyenlítés. Az rendben lesz, ha maradunk a három tizedes határnál, de erre nincs garancia. Az utolsó pedig az, hogy mindenképpen kell egy motorpartner, hiszen a független beszállító ötletét most már biztosan lesöpörték az asztalról” – magyarázta.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Taylor Swift

52016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

Az olasz sajtó szerint a Ferrarinál még vannak, akik hiányolják

42016.10.25. 12:01

De mi baja Rosberggel Ecclestone-nak?

Magyarázkodni volt kénytelen kijelentése miatt