A Red Bull már a Ferrari és a Mercedes elleni csatákra készül!

írta: M4Sport
2016. április 27. 09:07
FOTÓ: ©xpbimages.com

Autójukat kénytelenek még visszafogni, ám így is sikerült közelebb kerülniük a Mercedeshez. A Red Bullnál a figyelem most a Renault új fejlesztéseire irányul: ha beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, a Ferrari valós ellenfeleivé is tehetik őket.

Talán nem túlzás kijelenteni, eddig várakozáson felül teljesít idén a Red Bull. Daniel Ricciardo mindhárom futamot a negyedik helyen fejezte be, csapattársa, Danyiil Kvjat megszerezte az istálló első idei dobogós helyezését, a konstruktőri bajnokságban pedig 4 ponttal maradnak el a Ferraritól a harmadik helyen.

Kínában annak ellenére bizonyultak versenyképesnek az időmérő edzésen és a futamon is, hogy a pálya négy hosszú egyenese, és különösen a több mint 1 kilométer hosszú hátsó egyenes miatt papíron nem is fekszik nekik. Ehhez képest az első sorból rajtolhattak, majd begyűjtötték a 3-4. helyezéseket. Igaz, ehhez a Ferrari és a Mercedes problémája is kellett, ugyanakkor Helmut Marko azt is kiemelte, hogy Daniel Ricciardo a korai defektje nélkül minden bizonnyal másodikként érhetett volna célba Sebastian Vettel előtt.

A Red Bull motorerő terén továbbra is elmarad a legjobbaktól, mára azonban sikerült eljutniuk arra a szintre, hogy a kanyarokban már többé-kevésbé ellensúlyozni tudják ezen hátrányukat. Az időmérő edzésen a célegyenesben 329,5 km/órás és 327,3 km/órás csúcssebességükkel a mezőny utolsó felében végeztek, ám lemaradásuk a legjobbakhoz képest mindössze 5 km/óra volt. „Húsz százalékkal kisebb leszorítóerővel megyünk, mint kellene. Az egyenesekben csak így tudjuk tartani a lépést a többiekkel” – magyarázta Helmut Marko tanácsadó.

Danyiil Kvjat

A kanyarokban így is a Mercedes szintjén

A GPS-mérések azt mutatták, a Red Bull a gyors kanyarokkal tarkított második szektorban így is képes volt tartani a lépést a Mercedesszel. És ez az osztrák szerint komoly fegyvertény. „A Mercedes egyedül az utolsó szektorban hozott rajtunk fél másodpercet. Ezért is csodálatos, hogy már most ennyire közel vagyunk. A mostani leszoerítóerőnk mellett a beállítás és az autó egyensúlya terén is kompromisszumokra kényszerülünk. És az időmérőn jobbak is lehettünk volna, ha Kvjat legjobb szektoridőit sikerül egy körben összerakni.”

A csapat most abban bízik, hogy e kényszerű kompromisszumok ideje hamarosan lejár. A Renault már jelezte, Kanada táján érkezik a továbbfejlesztett erőforrásuk, mely ígéretük szerint 35 lóerővel erősebb lesz a mostani változatnál. Amennyiben a gyakorlatban is megvalósul e terv, a Red Bull fokozatosan elkezdheti „szabadjára engedni” autóit. „Ha minden úgy alakul, ahogyan tervezik, a Ferrari ellenfelévé válhatunk. Bizonyos pályákon pedig talán még a Mercedesévé is” – hangzott Christian Horner optimista jóslata.

„Az RB12-es sokkal jobb a féktávokon és forgalomban, mint a tavalyi autó” – méltatta idei versenygépét Daniel Ricciardo. „Támadhatok és előzhetek vele. A 2014-es autóra emlékeztet. Akkor egyértelműen a miénk volt a második legjobb autó a Mercedesé mögött, csak nagyobb volt a lemaradásunk. Jelenleg harmadikak vagyunk az erősorrendben, de csak a köridőket tekintve mégis közelebb vagyunk a Mercedeshez, mint két éve.”

Horner úgy véli, az év második felére tovább javulhat a helyzetük. „A múlt évi autónkkal jó formában fejeztük be az évet, az idei kocsi pedig annak a továbbfejlesztése. Minden letisztult, kiküszöböltük a tavalyi gyenge pontokat. A vezető mérnökeink nagyszerű munkát végeztek, jó látni, hogy a csapatunk ennyire jól működik. Huszonegy versenyünk van, ez egy hosszú év lesz. Remélem, hogy a szezon második felében még közelebb kerülhetünk a legjobbakhoz” – fogalmazott.

Daniel Ricciardo

Jót tett nekik az eltávolodás a Renault-val

A csapatfőnök most kíváncsian várja, hogyan teljesít a Renault a fejlesztés színterén. „A motorok tekintetében a fiúk jó munkát végeztek a télen Viryben. Az átszerveződésük végre kezdi meghozni az eredményét, mert most már van egyértelmű irány és stratégia. A tél folyamán komoly fejlődés történt náluk” – nyilatkozta a brit. „Nagy reményeket fűzünk a következő lépéshez, a B-specifikációjú motorhoz. Ha azt hozza, amit vártunk tőle, akkor még versenyképesebbé válunk.”

A szakember kiemelte, nemcsak a Renault gyári csapata, a Red Bull motorjának TAG Heuerré keresztelése is sokat segített kettejük nem túl harmonikus kapcsolatának javulásában. Ez pedig lehetővé tette számukra, hogy késésük ellenére is jól felkészüljenek 2016-ra. „A csapaton belül senki nem vette le a lábát a gázpedálról egy pillanatig sem. Mindenki lehajtott fejjel dolgozott, és fantasztikus munkát végeztek. Későn jött a motorról szóló döntés, de minden a helyére került. A Renault F1 iránti elköteleződésével és a TAG Heuer névre keresztelt motorral minden remekül megy. A mérnökök így csak a technikai oldalra összpontosíthatnak, és nem kell elmerülniük a kereskedelmi vitákban.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Felipe Massa

02016.10.26. 09:46

Közel a Dennis-korszak vége a McLarennél – Whitmarsh is az utódjelöltek között?

Egyre erősebb a távozásáról szóló pletyka

22016.10.26. 08:44

Tanulj, öcskös! – Marko kritizálja Verstappent

„Így sem versenyeket, sem világbajnokságokat nem lehet nyerni”

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

Így szólt a rádió Texasban