A Red Bull még hisz Kvjatban

írta: M4Sport
2016. május 13. 10:20
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár visszaküldték a Toro Rossóhoz és versenyzői ülését Max Verstappennek adták, a Red Bull vezetői nem mondtak le Danyiil Kvjatról, hiszen a folytatásban is foglalkoztatják őt – jelentette ki a bikások csapatvezetője, Christian Horner.

Pár nappal az Orosz Nagydíj után érkezett a bejelentés: Kvjat helyét azonnali hatállyal a Toro Rosso fiatal hollandja veszi át, ő pedig visszakerül a Red Bull második számú csapatához. Ismerve az osztrák cég „versenyzőpolitikáját” sokan biztosra vették, ez a döntés egyet jelent azzal, hogy az orosznak jövőre innen is távoznia kell, Horner azonban igyekezett egyértelművé tenni, a Red Bull még nem engedte el Kvjat kezét, aki továbbra is az alakulat kötelékéhez tartozik.

„Ez egy kemény döntés volt; azt hiszem, sajnálhatják Danyiilt” – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján az ott megjelenő újságíróknak. „Mondhatják, hogy már nem vezetheti a Red Bull autóját, viszont továbbra is egy versenyképes Forma–1-es autóban ülhet. Azt hiszem, némi vigaszt jelenthet számára a tény, miszerint korábban egyetlenegy versenyzőt sem tartottunk meg, aki nem volt sikeres a Red Bullnál, vagy a Toro Rossónál. Az F1 éves szinten több tízmillió euróba kerül a két csapattal, ha nem hinnénk benne, akkor nem tartottuk volna meg” – magyarázta.

Horner kiemelte, a csere „lehetővé teszi Kvjat számára, hogy visszanyerje az önbizalmát, és ismét jó formába lendüljön”, és ha ezt megtörtént, akkor a „Red Bull újra kiértékelheti teljesítményét.” Hangsúlyozta, a döntés nem volt egyszerű, ugyanakkor a csapat az első versenyeken gyűjtött adatokból azt szűrte le, hogy az orosz „szenved” márkatársához képest. „Természetesen sok ember keménynek, vagy igazságtalannak tartja majd a döntést. A Red Bull azonban kivételes helyzetben van” – utalt arra, hogy egyszerre négy pilótával is szerződésben állnak.

„A Toro Rosso és a Red Bull révén négy versenyzői ülésünk van; jelenleg négy versenyképes pilótafülke. Sok információnk van a versenyzőinkről a juniorkategóriákból is. Láttuk, hogyan teljesítenek a nevelőprogramban, majd a szimulátorban. Folyamatosan elemezzük a teljesítményüket, ezzel rengeteg adatra és tudásra teszünk szert. Ezek alapján arra jutottunk, hogy Danyiil szenved a csapattársához képest, és ez kezd folyamatossá válni” – jelezte.

Bár a Red Bull mindössze négy futam után döntött az azonnali csere mellett, ez pedig sokak szerint elhamarkodottnak tűnhet, Horner szerint a csapatnak nem volt oka arra, hogy még tovább halassza a döntést. „Várhattunk volna a silverstone-i tesztig, vagy várhattunk volna a szezon későbbi szakaszáig, de úgy határoztunk, hogy ha ezt akarjuk, akkor csináljuk már az első európai futam előtt” – zárta gondolatát a tapasztalat szakember.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#3 albutr 2016. május 13. 18:59  

ennyi erővel Buemi is kaphatott volna egy 2. esélyt.

Lombardo
#2 Lombardo 2016. május 13. 13:52  

Kvjat van annyira intelligens, h ezt a szöveget nem veszi be. Ha kicsit is bíznának benne, akkor pár versenyt vártak volna, hogy hátha összekapja magát. Kellett Sainz mellé egy mérce, erre tartják még fél evet. Ha esetleg megveri Sainzot, akkor sem lesz eselye feljebb lepni, akkor marad még egy évet, hogy a Sainz helyére érkező mellett is viszonyítási pontként szolgáljon.

trialboj
#1 trialboj 2016. május 13. 13:01  

Eddig még nem is soroltak hátra senkit sem évad közben. Ugyanúgy kitették volna év végén a nagy Bull ból, ahogy ki fogják a kicsiből ha nem hozza az elvárt szintet.
Az első edzés nem sokat számít, de szerintem azért is van kicsit nehezebb helyzetben a házon belüli csaták terén mint Stappen, mert ő egy jóval gyengébb/kiforratlanabb autóba kellet úljön, pedig már hozzászokott a jóhoz. És így lehet többször túltolja mire megtalálja ennek az autónak a határait.
Mig Vérstappen a tutiba ült bele, és szerintem ahhoz könnyebb hozzászokni.

HairHungary