A Renault bizonyítana: nagy előrelépés kevés zsetonnal

írta: M4Sport
2016. március 18. 12:33
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Renault be akarja bizonyítani, nincs összefüggés a jelentős teljesítményjavulás és a felhasznált módosító pontok mennyisége között – jelentette ki a francia gyár sportrészlegét irányító Cyril Abiteboul, kinek csapata minden ellenfélnél kevesebb zsetont lőtt el.

Tegnap kiderült, a Renault az idei szezon kezdete előtt mindössze 7 módosító pontot használt fel a rendelkezésére álló 32-ből, míg például a Ferrari zsetonjai nagyját már most kijátszotta (a vörösöknek mindössze 9 marad). A megmaradt pontokat a jelenlegi szabályrendszer értelmében a szezon során is felhasználhatják, azaz több alkalommal is javíthatnak hajtóegységük teljesítményén.

Mivel a Renault minden ellenfélnél több zsetonból gazdálkodhat, sokan tőlük várják a legnagyobb előrelépést az idény során (ők maguk is úgy készülnek, hogy a Kanadai Nagydíjtól 35 lóerővel több áll majd a gyári csapat és a Red Bull rendelkezésére), a gyártó azonban nem fordít kiemelt figyelmet a megmaradt pontokra. Sőt a szezon elején inkább azt akarják bebizonyítani, nincs szoros összefüggés a felhasznált zsetonok mennyisége és a teljesítményjavulás között.

„Nagyon kevés zsetont használtunk, viszont abban bízunk, hogy a teljesítmény tekintetében jelentős előrelépést tettünk” – mondta a sportrészleg első embere a szezonnyitó helyszínén. „Reméljük, ezzel ténylegesen be tudjuk bizonyítani, hogy nincs kapcsolat a zsetonhasználat és a teljesítmény között. Az is előfordulhat, hogy sok pontot használsz fel, de az eredményeid semmivel sem lesznek jobbak. Tavaly talán pont ez történt velünk. Persze idén is használni fogjuk a zsetonokat, és reméljük, ez a csapatunknak és a Red Bullnak is hasznára lesz majd” – tette hozzá.

Tavaly egyébként az utolsó pillanatig kivártak a pontok felhasználásával, 2015-ös zsetonjaikat pedig lényegében a 2016-os erőforrásukra költötték. Az átdolgozott hajtóegységüket teljes egészében végül nem használták élesben, a Brazil Nagydíj alkalmával azonban bevetettek egy továbbfejlesztett erőforrást (ehhez állítólag 7 zsetont használtak fel), az azt kipróbáló Daniel Ricciardo viszont (megalapozva Abiteboul fenti kijelentését) semmiféle javulást sem tapasztalt.

Korábban egyébként felmerült, hogy 2017-ben eltörlik a zsetonrendszert, azaz a gyártók ismét szabadon fejleszthetik erőforrásaikat. A javaslatot több csapat – például a Renault is – támogatja, ezért egyelőre nem tűnik légből kapottnak, hogy a résztvevők hamarosan újra szabad kezet kaphatnak. „Ezt az egész vitát a zsetonrendszerrel kapcsolatban el kellene felejteni és a teljesítményre kellene összpontosítanunk” – mondta a felvetés kapcsán Abiteboul.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”