A Renault-é a legmegbízhatóbb motor – és egyre erősebb lesz!

írta: M4Sport
2016. szeptember 13. 11:04
FOTÓ: ©xpbimages.com

Javítás minden értelemben. A Renault-nak sikerült helyrehoznia a Kevin Magnussen spái balesetében megrongálódott motorját, amelyet Szingapúrban újra beindítanak. De jön a továbbfejlesztett erőforrás is, mely a franciák hatékony felzárkózásának következő lépése.

A spái hajtóegység megjavítását kisebbfajta csodaként tarthatja számon a Renault. Kevin Magnussen hatalmasat bukott a Belga Nagydíjon: az Eau Rouge kijáratánál kétszer is a falnak csapódott, autója pedig teljesen összetört. A dán Monzában új motorral és karosszériával versenyzett, ám most kiderült, a régi erőforrásáról sem kell lemondania.

„Mindent megteszünk a motorok száma miatti büntetések elkerüléséért” – nyilatkozta Bob Bell általános technikai igazgató. „Tudjuk, hogy a motorunk megbízható, ráadásul a szezon során a teljesítménye is nagyot javult. És most Kevin spái motorját is újra visszaépíthetjük az autóba – Szingapúrban a szabadedzéseken próbálja majd ki. Aztán meglátjuk, hogyan tovább.”

Magnussen jelenleg negyedik motorjánál tart, azaz egyszer még büntetés nélkül cserélhet. Ám ezt a lehetőséget csapatával várhatóan már Szingapúrban kihasználják, ugyanis elkészült a pletykák szerint 5-7 módosító pont felhasználásával továbbfejlesztett új hajtóegységük, melyet a Red Bull is megkap majd.

Bár a Renault óva intett attól, hogy hatalmas előrelépést, bármi forradalmit várjanak új motorjuktól, a motorrészlegük vezetője, Rémi Taffin szerint elégedettek lehetnek munkájukkal, hajtóegységük már eddig is szépen fejlődött. Ezt a Red Bull monzai teljesítménye is igazolta – az osztrákok a korábbi évekhez képest jóval közelebb kerültek a Mercedeshez a számukra legkevésbé kedvező pályán, ráadásul a végsebességek tekintetében is felzárkóztak. „Problémamentes hétvégénk volt, szóval a motorok terén már tiszta a kép. Tudjuk, hogy a Mercedes van elöl, és még a Ferrari is előttünk áll, de a versenyen kiderült, hogy már nincs problémánk, ha előznünk kell. Ez jelzi, hogy nagyot javultunk, de még van hová fejlődnünk” – mondta a francia az Autosportnak.

Becslése szerint motorjuk jelenleg fele annyira van lemaradva a Ferraritól, mint a Mercedestől. „Még mindig van némi különbség a Ferrarihoz képest. A Ferrari valahol félúton jár közöttünk és a Mercedes között. A Honda is felzárkózott, de ők még egy kicsit messzebb vannak tőlünk” – vázolta a helyzetet.

A Mercedes mérnökei úgy tippelik, a Ferrari motorja jelenleg már csak 15 lóerővel gyengébb az övéknél. Taffin nyilatkozatával kombinálva mindez a Renault esetében nagyjából 30 lóerős lemaradást jelentene. A szingapúri fejlesztések viszont csökkenthetik ezt a differenciát, azok tudniillik a megbízhatóság mellett a teljesítményt is javítják. „Ha a megbízhatóságról beszélünk, mindig keresztbe kell tennünk az ujjainkat, de eddig egészen jók az eredményeink. Mi vagyunk az egyetlen motorgyártó, amely még nem kapott büntetést, és szeretnénk is, ha így maradna.”

„A tervünk az, hogy tartsuk ezt a szintet az év végéig. Ez jelenti a fejlesztéseink alapját, és ennek köszönhetjük, hogy egyre nagyobb teljesítményt tudunk nyerni. Ráadásul most tartunk ott először, hogy a versenyzőink és a karosszériák terén is megmérethetjük magunkat a többiekkel: most először tudtunk csatázni másokkal Monzában a V6-os éra kezdete óta” – mutatott rá Taffin.

Szavait az Autosport által összegyűjtött adatok is alátámasztják. A legjobb Renault-motoros autó idén az időmérőn 0,995 másodperccel kevesebb hátrányt szedett össze a Mercedesszel szemben, mint 2015-ben, a versenyen jó 40 másodperccel közelebb kerültek a győzteshez, míg a végsebesség terén az időmérőn 8,3 km/órával, a versenyen pedig 7,8 km/órával csökkentették hátrányukat – vasárnap Daniel Ricciardo már csupán 2,6 km/órával bizonyult lassabbnak az Ezüstnyilaknál.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

_JuSuF_
#1 _JuSuF_ 2016. szeptember 13. 12:37  

Jó lesz ez, drukkolok.FORMA-1 HÍREK

Max Verstappen

02016.10.22. 02:01

Mire fel a változás? – Wolff elbeszélgetett Hamiltonnal a szuzukai balhéról

"Jól tudja, mi a feladata az autóban és azon kívül"

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”