A Renault már „látja a fényt”

írta: M4Sport
2016. március 10. 20:03
FOTÓ: ©xpbimages.com

Két rendkívül nehéz szezon után a Renault végre látja a fényt az alagút végén, hiszen a gyár mérnökei már tudják, mit kell tenniük, hogy utolérjék a Mercedest és a Ferrarit – újságolta elégedetten a cég sportrészlegét irányító Cyril Abiteboul.

Nagy tervekkel készültek a turbókorszakra, az előző szezonok azonban elsősorban a hiányzó teljesítmény kereséséről és a műszaki hibákról szóltak a Renault Forma–1-es részlegén. A gyengélkedés hatására olyannyira megromlott a cég és a Red Bull kapcsolata, hogy a franciák teljesen új alapokra helyezték F1-es projektjüket: most minden erejükkel új gyári csapatukra koncentrálnak, melynek teszteredményeivel – akárcsak a motorok terén elért fejlődéssel – roppant elégedettek.

„Ha valaki azt mondja tavaly Abu-Dzabiban, hogy olyan formában leszünk, amilyenben most vagyunk, akkor azzal rögtön kiegyeztem volna” – mondta a sportprogramot vezető francia szakember a Motorsportnak. „Tudjuk, mit kell tennünk, és azt is, hogy a feladatainkat rendesen és gondosan kell elvégeznünk. Franciaországban és Enstone-ban is nagyon komoly munka folyik. Az, hogy tudjuk, mit kell tenni nagy különbség az előző időszakhoz képest, amikor minden olyan volt, mintha egy kicsit a sötétben tapogatóztunk volna, most azonban már látjuk a fényt” – tette hozzá.

Abiteboul kiemelte, a Renault munkatársai most sokkal motiváltabbak, mint akkor voltak, amikor még csak motorszállítóként ténykedtek a királykategóriában. Mindezt elmondása szerint remekül példázza, hogy a tesztidőszak elején gyorsan a csapat rendelkezésére bocsátották a szükséges pótalkatrészeket. „A logisztika csodálatos volt; ezúton szeretnék köszönetet mondani a motorrészlegen dolgozóknak, hiszen az alkatrészek egy éjszaka alatt eljutottak a központból a csapathoz. Bár mindig a lehető legtöbbet tettük azért, hogy tiszteletben tartsuk a szerződéseinket, egy gyári csapattal dolgozni teljesen más, mint amikor csak motorszállító vagy” – fogalmaz.

„Ilyenkor mindig van valami plusz, ami a csapattagokat is motiválja. A Forma–1 pedig megköveteli az efféle extrákat, főleg a jelenlegi szabályozás alatt. Csak egy példa; február 4-én a versenyzők ellátogattak Viry-Chatillonba. Hosszú ideje ez volt az első alkalom, hogy Renault-pilóták jártak ott. Kevin és Jolyon is remek fickó, de akkor még nem tettek semmit, viszont mindenki annyira lelkes volt. Semmi bajunk Sebastian Vettellel, szeretjük őt, és azt, amit együtt elértünk, de egy Renault-pilóta más, egy Renault-csapat más, a Renault más. Szerintem ez az egész plusz motivációt ad a srácoknak, hogy úgy végezzük el ezt a munkát, ahogyan kell” – magyarázta lelkesen.

Noha a Renault saját csapatára összpontosít, és a tavalyi évben alaposan összerúgta a port a Red Bull-lal, Abiteboul szerint fontos, hogy a bikások is sok kört teljesítettek a tesztek alatt a gyár legújabb F1-es erőforrásával. „Azok után, amiken az előző években keresztülmentünk nem volt teljesen nyilvánvaló, hogy folytatnunk kell az együttműködést, mégis úgy gondolom, stratégiai szempontból ez volt a helyes lépés számunkra. Majd meglátjuk, lesz-e értelme folytatni a következő években is, de örülök, hogy egyelőre kitartottunk egymás mellett” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

koponya

32016.10.27. 19:16

Amiért Rosberg és Ecclestone nem lesznek cimborák…

Sok kérdés, egyféle válasz – "Miért beszélünk annyit mások véleményéről?"

142016.10.27. 17:28

Az újságíróknál Alonso az ász!

A rutinos tudósítók közül egy kivétellel valamennyien a spanyolt tartják a legjobbnak