A Renault meglepte a Hondát

írta: M4Sport
2016. augusztus 19. 12:51
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Honda sportigazgatója, Haszegava Juszuke nem kertel: legutóbbi nyilatkozata során kijelentette, bár fejlődött 2015 óta, még mindig a japán gyár erőforrása a leggyengébb a királykategória mezőnyében, a Renault előrelépését pedig meglepőnek, de dicséretesnek tartja.

Bár a dobogótól és a győzelemtől még mindig messze vannak, a McLaren-Honda szemmel láthatóan fejlődött a tavalyi szezon óta: jelenleg a „negyedik leggyorsabb csapat címéért” harcolnak a Williamsszel, a Force Indiával és a Toro Rossóval. Motorpartnerük eközben továbbra is utolsó a gyártók hierarchiájában, és hosszú utat kell még megtennie, hogy csökkentse lemaradását.

Ezt legutóbb a gyár sportigazgatója jelentette ki mindenféle köntörfalazás nélkül. „A negyedik helyen állunk” – mondta Haszegava az Autosportnak. „Az első a Mercedes, majd jön a Ferrari, a Renault és a Honda. Elég nagy a különbség köztünk és a Renault között. Meglepett a fejlődésük. Nagyon jó munkát végeztek. Jövőre az lesz a célunk, hogy elérjük a Mercedes-motorok szintjét. Most még nem tudom megmondani, ez lehetséges-e, de ez a célunk” – tette hozzá határozottan.

A jelenlegi motorszabályok legalább 2020-ig érvényben maradnak, négy évig tehát biztosan változatlan marad a formula; Haszegava úgy érzi, a ciklus végére mindenképpen kiegyenlítődnek majd az erőviszonyok a jelenlegi gyártók között. „Kell 2-3 év ahhoz, hogy mind egy szinten legyünk. A Mercedes is fejlődik, tudományos szempontból azonban nem hinném, hogy akkora terük van még a javításra, mint mondjuk nekünk. Ez természetes. Az elemzéseink szerint hihetetlenek az eredményeik, viszont az év eleje óta nem változott a teljesítménybeli eltérés” – magyarázta.

Ezt a folyamatot gyorsíthatja a zsetonrendszer eltörlése, melynek hála a gyártók sokkal szabadabban fejleszthetik erőforrásaikat a 2017-es évadtól. A Honda szakembere szerint ez a lépés elsősorban a mentális gátakat oldja majd fel a dolgozóknál. „Mivel nem lesznek módosító pontok, bárhol kereshetjük az előrelépés lehetőségét, és sokkal szabadabban változtathatunk. Ebben a tekintetben a mentális korlát nagyobb volt, mint a tényleges módosítási korlátozás, szóval a zsetonrendszer eltörlése feloldja ezeket a mentális gátakat” – fogalmazott.

A sportigazgató nyilatkozata végén elárulta, a Honda valószínűleg nem hagyja el az eddig járt utat, azaz a folytatásban is ragaszkodik egyedi tervezési filozófiájához, főleg annak ismeretében, hogy komolyabb előrelépést tett a 2015-ös év után. „Tavaly óta egyre jobb a teljesítményünk, és ezt az ütemet szeretnénk tartani a jövőben is. A következő motor egy lépés lesz a jelenlegi után. Nem egy új koncepció alapján épül majd. Összemérve a többi motorral, mi nagyobb ütemben fejlődünk!”

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

sztárvorsz
#6 sztárvorsz 2016. augusztus 20. 08:29  

Előbb - utóbb megérkeznek a Mercedesre (legalábbis a közelükbe), mondjuk az "előbbről" már lecsúsztak ők is meg a Renault is. Ahogy mondja is, a Mercedesnek már elfogy a tere, arról a szintről már egyre nehezebb lesz nagyot ugrani. Ez az egyedüli esélye mindkét gyártónak, és még erre is várni kell egy évet tuti.

Komoly zakó volt. Talán a Renault részéről még nagyobb, ők sokkal előbb rákészülhettek (volna) a hibridekre, és ha még alul is maradnak, azt a szintet minimum hozni kellett volna mint a Ferrari. Bő 2 évvel a változások után voltak képesek először lerakni valami használhatót kb. A Honda azért nehezebb helyzetben volt (van) szerintem, de azért ott is elárható lett volna valami nem gp2 szint. Ők is benézték, de több mentségük van.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 20. 08:56

Thibczy
#5 Thibczy 2016. augusztus 19. 21:51  
renault4:
A Hondánál a mentális szabadságnál tartanak? No ez aztán nem semmi egy technikai sport tervezési a részlegére nézve! Ez kb. olyan ,mintha egy zongoraművész azt mondaná, ezentúl jobban fogok zongorázni, mert tudom külön is mozgatni az ujjaimat. Eszméletlen katyvaszság, teória amit itt ebben összehordtak, se füle , se farka az egésznek. Miért lepte meg Haszegavát a Renault ilyetén mértékű fejlődése? Amit a Renault az első két évben produkált ezen a motorformulával az a sufnituning szintjén volt , méltatlan az elmúlt tizenöt év legsikeresebb motorszállítója részéről. Azt hitte, hogy nem eszmélnek a Renault-nál és bevárják az F2-es szinten pöfögő Hondát? Ha a leírtakban elhangzottak szerint teszik a dolgukat továbbra is a Hondanál akkor jobb, ha most kiszállnak, mert ez további csúfos bukdácsolást fog eredményezni. Sajnos ezek a fejlemények Fernando McLaren-Hondás álmait nem viszik előrébb.

A Renault ilyen mértékű előrelépésével szinte senki nem számolt. A Red Bull is azért akart velük szakítani, aztán jobb híján maradtak velük, de komolyan számoltak azzal, hogy a Toro még a tavalyi Ferrari motorokkal is jobb lesz náluk. Tavaly végig az látszódott, hogy halvány lila gőzük sincs arról, mit csináljanak, nem is vetettek be zsetont az év végéig, majd az Interlagosban bevetett specifikáció még rosszabb lett mint az eredeti, pedig 11 zsetont elhasználtak rá. Közben pedig ott volt a bizonytalanság a terveiket illetően.

renault4
#4 renault4 2016. augusztus 19. 20:19  

A Hondánál a mentális szabadságnál tartanak?
No ez aztán nem semmi egy technikai sport tervezési a részlegére nézve! Ez kb. olyan ,mintha egy zongoraművész azt mondaná, ezentúl jobban fogok zongorázni, mert tudom külön is mozgatni az ujjaimat.
Eszméletlen katyvaszság, teória amit itt ebben összehordtak, se füle , se farka az egésznek. Miért lepte meg Haszegavát a Renault ilyetén mértékű fejlődése? Amit a Renault az első két évben produkált ezen a motorformulával az a sufnituning szintjén volt , méltatlan az elmúlt tizenöt év legsikeresebb motorszállítója részéről. Azt hitte, hogy nem eszmélnek a Renault-nál és bevárják az F2-es szinten pöfögő Hondát? Ha a leírtakban elhangzottak szerint teszik a dolgukat továbbra is a Hondanál akkor jobb, ha most kiszállnak, mert ez további csúfos bukdácsolást fog eredményezni.
Sajnos ezek a fejlemények Fernando McLaren-Hondás álmait nem viszik előrébb.

Dobi83
#3 Dobi83 2016. augusztus 19. 16:43  

Remélhetőleg ez legalább akkora blöff mint a Horner féle 47-50 lóerős Renault hátrány.Egyébként egy rettentően szerencsétlen nyilatkozat ez.

Tasi-r
#2 Tasi-r 2016. augusztus 19. 15:28  

Utálom ezt : Miértn em hivatalos Ki hány lóerő? átszik a hogy csapatok ismerik egymás adatait ! AKKOR MI A FASZÉRT KELL TITKOLNI A NÉZŐK ELÖTT?

teljesítmény : LE NM és fogyásztás simán publikusnak kéne lennie

Agressor
#1 Agressor 2016. augusztus 19. 15:04  

Azért ne felejtsük el, hogy mind a V10 érában, mind a V8 korszakban a Renault volt a legsikeresebb motor. Nem felejtettek el motort készíteni, csak lassabbak, mint a többiek... De a V8-as sem indult könnyen, aztán mi lett belőle...

HairHungary