A Renault nagy dilemmája

írta: M4Sport
2016. június 28. 15:23
FOTÓ: ©xpbimages.com

Küzdjenek még azért, hogy szépítsenek idei eredményeinken, vagy hagyják az évet és összpontosítsanak a komoly változásokat hozó 2017-es szezonra? Jelenleg ez a Renault legnagyobb dilemmája, a döntés pedig sokkal nehezebb, mint gondolnánk – legalábbis Alain Prost szerint.

A franciák kiábrándítóan kezdték az idényt: nyolc verseny alatt mindössze egyszer szereztek pontot (Kevin Magnussen hetedik lett Oroszországban, vagyis egyelőre hat egység áll a csapat neve mellett). Persze az anyagi gondokkal küzdő Lotus felvásárlása után tudták, hogy nehéz időszak vár rájuk, és nem is ígértek komoly eredményeket 2016-ra, Prost szerint erre azért ők sem számítottak.

„Talán nehezebb volt, mint hitték, mégpedig a kései döntés miatt” – utalt arra, hogy a végső szót csak decemberben mondták ki az F1-es visszatéréssel kapcsolatban. „Én valamivel talán jobb teljesítményt vártam tőlük, de csak egy kicsivel jobbat. Szerintem nem az a baj, amit most látunk a csapattól, sokkal inkább az, hogy még az év vége előtt rá kell jönni, mi nem működik, és közben meg kell őrizni az emberek motivációját, hogy a lehető legjobb autót építsék 2017-re” – magyarázta.

A gyenge kezdést látva többször felmerült már, hogy a Renault-nak lassan teljesen el kell engednie a 2016-os évet és csak a következőre kell összpontosítania, a szabályváltozások miatt ugyanis jövőre jobb lehetőségük lesz a hátrány csökkentésére. Prost szerint a helyzet és a döntés, amit a Renault-nak meg kell hoznia nem ilyen egyszerű, főleg a jelenlegi pozíció ismeretében.

„Nem tudom, mit csinálnak a következő négy-öt versenyen, de az év egy bizonyos szakaszában dönteniük kell, folytatni akarják-e a 2016-os autó fejlesztését vagy átállnak 2017-re. Ez a döntés azonban nem egyszerű. Sohasem könnyű egy ilyen kérdést megválaszolni, amikor ilyen hátul vagy. Sokkal egyszerűbb a helyzeted, ha a középmezőnyt erősíted, vagy ha az élbolyhoz tartozol” – véli a korábbi négyszeres világbajnok, aki többek között a Renault-val is versenyzett pályafutása során.

Végül kijelentette, a Renault-nak most elsősorban időre és türelemre van szüksége, hosszabb távon ugyanis minden a helyére kerül majd, hiszen több szakember is érkezik a csapathoz, és a szerkezet is kialakul a dolgozók összecsiszolódásával. „A dolgok mozgásban vannak. Most arra várnak, hogy új szakemberek érkezzenek hozzájuk. Amikor még csapatvezető voltam 65 emberrel kezdtünk, de végül 200-an lettünk. A köztes időben eléggé nehéz volt működésre bírni a dolgokat. Ilyenkor időre van szükséged. A Renault balszerencséje az, hogy az autójuk nem működik jól, és ha az autó nem működik jól, akkor ez is sokkal nehezebb” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.20. 22:23

Hülkenberg hat éve erre vár

Egy gyári szerződés volt az álma

22016.10.20. 21:05

Hamilton és a lábsérülés: Jól érzem magam

Elárulta, miért kellett lemondania a barcelonai tesztet