A Renault-nak ez túl korai?

írta: M4Sport
2016. május 10. 13:28
FOTÓ: ©xpbimages.com

Túl korán jönnek a szabályváltozások a Renault számára ahhoz, hogy igazán ki tudja használni azokat. Fréderic Vasseur csapatfőnök elárulta, sem az autójuk és motorjuk, sem versenyzőik szempontjából nem a jövő évre tervezik a nagy durranást.

Két hete Szocsiban szerezte meg idei első pontjait a Renault, ám a franciák harmadik gyári korszaka így sem indult éppen lendületesen. A gyári csapatok közül egyelőre az övék a leggyengébb a mezőnyben, ami pedig az erősorrendet illeti, első számú ellenfelüknek nem a Mercedes vagy a Ferrari, sokkal inkább a szerény költségvetésből gazdálkodó Manor és Sauber számított eddig.

Fréderic Vasseurt, az istálló idén kinevezett csapatfőnökét ugyanakkor cseppet sem lepi meg, de még csak nem is aggasztja ez a nehézkes kezdés. „Amikor a Renault átvette a céget, az egy kissé már halott volt. Ráadásul nagyon későn is vette át, december végén, így nem volt egyszerű a feladatunk. Az autót a Mercedes motorjához tervezték, ezért alapvetően mindent meg kellett változtatnunk, és tovább nehezítette a dolgot, hogy a kocsit már az előző szezonban sem fejlesztették tovább” – foglalta össze a francia szakember a Renault kiinduló helyzetét a Formula1.com-nak adott interjúban.

Vasseur kiemelte, ezek ismeretében egészen jó munkát végeztek – annak ellenére, hogy az eredményeikkel nem lehetnek elégedettek. „A feladatom az volt, hogy felügyeljem ezeket az utolsó pillanatban tett lépéseket. Nagyon sok mindent meg kellett oldanunk. Új embereket is szerződtettünk, sok mindenbe kellett pénzt fektetnünk, minden egyes részleget rendbe kellett tenni – nagy hegyet kellett megmásznunk. De ha megmásszuk, a siker annál édesebb lesz, mert tudjuk, honnan indultunk” – mondta nevetve.

A helyzetet átlátva a Renault már a kezdetektől hangsúlyozza, nem várnak gyors eredményeket, átmeneti szezonnak tekintik 2016-ot, és csak középtávon szeretnének sikeressé válni. A kiábrándítóan sikerült első három hétvége után a vezetőség ugyanakkor némiképp korrigált a terveken, s jelezte, ennél azért jobb első szezont várnak el Enstone-tól, ezért a franciáknak a tervezettnél mégis nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az aktuális szezonra.

Vasseur ugyanakkor jelezte, eredeti céljaik nem változtak: a fő hangsúlyt 2017-re és az utánra helyezik. „Tudjuk, mibe kell pénzt fektetnünk, és meg is tesszük. Szeretnénk mindent megfelelően fejleszteni, ezért nem szabad felgyorsítanunk semmit. Inkább szeretnénk mindent jól csinálni, és veszítünk ezzel pár hónapot, mintsem rosszul csináljuk, és rossz irányba induljunk el” – fogalmazott. „Minden téren dolgozunk a javuláson. A motor terén hamarosan érkezik az újabb fejlesztésünk, 2017-ben pedig óriásit fogunk előrelépni. Viry és Enstone is teljes gőzzel dolgozik. Tény, hogy nem figyelhetünk csak egy területre, de ha csak egyetlen rész is nem működik, nem nyerhetünk.”

Fréderic Vasseur

A szabályváltozás most nem segít rajtuk

A 2017-es szabályváltozások elméletben sokat segíthetnek a Renault-nak a felzárkózásban, hiszen az új aerodinamika egyúttal az erőviszonyok átrendeződését is hozhatja. Vasseur ugyanakkor figyelmeztetett, csapatának talán túlságosan is korán jön ez a megújulás, mivel közben az ő átalakulásuk sem zárult még le.

„Jövőre nem lesz lehetséges ez, mert nemcsak a szabályok számítanak, hanem a csapat struktúrája is. Előbb föl kell építened egy F1-es csapatot, amely középtávon működik. A szerződésekbe foglalt kényszerpihenők miatt, ha bárkit is szerződtetni akarsz, várnod kell legalább tizennyolc hónapot. Ez annyit jelent, hogy az illető nem dolgozhat velünk az elkövetkező két év autóján. Ez van, emiatt a nagyobb csapatok bizonyára jobban felkészültek a szabályváltozásokra, mint mi. A változások csak abban az esetben jelenthetnének előnyt, ha már most kihívók lennénk. De nem gondolom, hogy ennyire le tudjuk csökkenteni a hátrányunkat.”

Kevin MagnussenKeresik a jövő „Alonsóit”

Mivel a Renault a 2017 helyett továbbra is a hosszabb távú jövő megalapozásán fáradozik, ugyanez a szemléletmód jellemzi őket a versenyzőnevelés terén is. Vasseur ezzel magyarázza azt is, a szintén átalakuláson keresztülmenő Ferrarival vagy McLarennel ellentétben ők miért nem két tapasztalt versenyzővel vágtak neki új gyári korszakuknak. „Amikor kiválasztottuk őket, már 2018-ra és 2019-re összpontosítottunk. Nekünk most 2019 világbajnokát kell megtalálnunk, nem 2010-ét! A múltban valamennyi sikersztori a versenyzőkkel kezdődött. A Renault-nál Fernando Alonsóval, a Benettonnál Michael Schumacherrel, a Red Bullnál Sebastian Vettellel. Nekünk is fel kell nevelnünk a magunk versenyzőit, és ebbe is ugyanúgy pénzt kell fektetnünk, mint a szélcsatorna vagy a motor fejlesztésébe” – fogalmazott.

Ha valaki, Vasseur nagyon ért a fiatal tehetségekhez: az ART-csapattal a múltban számos alsóbb kategóriában neveltek ki sikeres pilótákat. Elmondása szerint egyelőre mindkét versenyzőjével, Jolyon Palmerrel és Kevin Magnussennel is elégedett. „Még az előtt döntöttek a szerződtetésükről, hogy én megérkeztem, és egyiküket sem ismertem igazán korábbról. Jolyon a GP2-ben ellenfelünk volt, legyőzte Stoffel Vandoorne-t, de ellenfélként nem könnyű megítélni a teljesítményét. Kevint már ismertem kicsit a McLaren révén. De meg kell mondjam, jelenleg nem a versenyzők jelentik a legnagyobb problémát számunkra. Mindketten elszántak, keményen nyomják, én pedig csak hajtom őket! Ha választhatnék, őket választanám. Még a technikai oldalt kell rendbe tennünk, és ilyenkor jobb két fiatallal, mert együtt akarnak fejlődni velünk. Ha két világbajnokot foglalkoztatsz, az sokkal nehezebb lenne.”

A kérdésre, kiket tart a jövő bajnokának, Vasseur saját versenyzőit is megemlítette. „Sok jó fiatalt látok. Verstappen talán egy közülük. Esteban Ocon viszont legyőzte őt az F3-ban. Kevin (Magnussen) is nagyon jó munkát végzett a Forma–Renault 3.5-ben, ahol Vandoorne előtt volt. Jolyon pedig a GP2-t nyerte meg Vandoorne előtt, akit amúgy nagyon sokra tartok. Szerintem mind az öten nagy nevek lehetnek a jövőben” – tekintett előre.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Max Verstappen

02016.10.22. 02:01

Mire fel a változás? – Wolff elbeszélgetett Hamiltonnal a szuzukai balhéról

"Jól tudja, mi a feladata az autóban és azon kívül"

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”