A Renault-nak három éve van az élre kapaszkodni

írta: M4Sport
2016. február 03. 15:22
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Renault-nál tisztában vannak azzal, hogy időre lesz szükségük az újabb F1-es sikerekhez. A csapat vezetői ugyanakkor párizsi bemutatójukon kiemelték, új struktúrájuk és projektjük stabil alapokon nyugszik.

A Renault motorsport iránt érzett szenvedélyének ünnepeként jellemezte a márka elnöke, Carlos Ghosn az új gyári Renault-csapat szerda délutáni franciaországi bemutatóját. A gyártó 2010-es háttérbe vonulása óta most először képviselteti majd saját csapattal magát a Forma–1-es bajnokságban. A céljuk, hogy visszatérjenek a győztesek útjára. Ehhez pedig minden téren igyekeztek megújulni.

Elsőként bejelentették például, hogy teljes motorsportprogramjukat megreformálják. Létrehozták a Renault Sport Racinget, mely nemcsak az F1-es tevékenységüket, de a Forma–E-csapatukat, a Forma–Renault 2.0-s sorozatot, a Renault Sport R.S.01 Trophyt, valamint más márkakupákat is egy tető alá hozza. Ami a királykategóriás szerepvállalásukat illeti, a Lotus-csapat felvásárlásával létrejött a Renault Sport Racing, melynek bázisa továbbra is Enstone lesz, miközben az autó erőforrásait Viry-Chatillon-ban gyártják majd.

Megújult az F1-es csapat struktúrája is. A Renault Sport élén továbbra is az elnök, Jérome Stoll áll. A céget ügyvezető igazgatóként Cyril Abiteboul irányítja majd. Eközben a versenycsapat hajóját Fréderic Vasseur versenyigazgatóként, Bob Bell pedig technikai igazgatóként kormányozza majd – hasonló szereposztásban, mint például a Mercedesnél Toto Wolff és Paddy Lowe –, előbbi a sportügyekért és a politikáért, utóbbi a technikai kérdésekért felel. A Lotus eddigi technikai igazgatóját, Nick Chester mindeközben a versencsapat karosszériarészlegének vezetőjévé nevezték ki, miközben a franciaországi motorrészlegen Rémi Taffin lesz a technikai igazgató.

Három év a sikeressé váláshoz

Carlos Ghosn nem titkolta, mihamarabb nyerni akarnak, ám hangsúlyozta, ez valószínűleg hosszú folyamat lesz számunkra. Ettől függetlenül helyes döntésnek véli, hogy a Red Bull-lal félig szakítva egyszerű motorbeszállítóból újra gyári csapattá váltak. „Tudjuk, hogy ha nyer a csapat, az az autónak köszönhető, ha veszít, az meg a motornak. Ezért is döntöttünk úgy, hogy újra saját istállónk lesz” – utalt az osztrákokkal való eltávolodás elkerülhetetlenségére. „Tudjuk, hogy hátrányból indulunk a győzteshez képest, de hisszük, hogy megvan minden képességünk ennek a ledolgozásához. Nem azért vagyunk itt, hogy csak itt legyünk, hanem azért, hogy a legmagasabb szinten teljesítsünk és nyerjünk. Minden egyes versenyen azt szeretném látni, hogy a Renault képes erre. De ez 2016-ban még nem fog megtörténni.”

Cyril Abitebóul megerősítette főnöke szavait. „Nem célunk, hogy csak részt veszünk a versenyben, nem csak fel akarjuk tölteni a mezőnyt. Nyerni akarunk! A Renault képes erre, mert eddig minden kategóriában nyertünk, ahol megfordultunk.”

Gérome Stoll eközben azt is kiemelte, marketingszempontból is kifizetődővé akarják tenni új projektjüket. „Alapvetően két célunk van. Az egyik a marketing, a másik a technológia. Szeretnénk növelni a Renault márka ismertségét, különösen azokon a területeken, amelyeken még nem túl nagy. És ehhez nyerni akarunk a pályán. Biztosak vagyunk benne, hogy ez sikerülhet. Megvan ehhez a költségvetésünk, a szakértelmünk, és az önbizalmunk is.”

Ami az első kategóriát, azaz a költségvetést illeti, Carlos Ghosn cáfolta, hogy a testvérmákra Nissan az F1-es projekt miatt zárta be Le Mans-i LMP1-es projektjét. Azt azonban tudni lehet, hogy a Renault-világszéria 3.5-ös sorozatból amiatt vonultak ki a franciák, hogy pluszforráshoz jussanak. Emellett támogatói fronton is erősítettek. A Red Bulltól érkezett az Infiniti, továbbra is partnerük a Total, de a Lotus korábbi szponzorai közül is többet (Microsoft, EMC) megtartottak, így az ezen forrásokból származó bevételük komoly hányadát teszi ki költségvetésüknek. Eközben az is kiderült, hogy a Lotus eddigi tulajdonosa, a Genii Capitals és Gérard Lopez kisebbségi részvényesként és a csapat elnökségi tagjaként továbbra is szerepet vállal az istálló életében.

Ghosn leszögezte, a konszernen belül minden kapacitásukat igyekeznek felhasználni az eredményesség érdekében. „A Renault Sport F1 Team azt a feladatot kapta, hogy három éven belül képes legyen felállni a dobogóra. E cél elérése érdekében kiaknázzuk a Renault-Nissan szövetségben rejlő lehetőségeket is, méghozzá az Infinitivel való együttműködés képében. A céggel közös technológiai programot vezetünk majd, hogy kifejlesszük a Forma1-es erőforrásaink következő generációs energiavisszanyerő-rendszereit (ERS). Mindez a vállalatcsoport összes részegységének hasznára válik majd” – fogalmazott, utalva arra is, hogy az ERS technológiája terén eddig nagy segítséget kaptak a Red Bulltól, most viszont a saját útjukat járják majd.

Az új csapatfőnök, Fréderic Vasseur mindeközben kijelentette: bár középtávú céljuk a sikeressé válás, mindez még távolról sem jelenti azt, hogy 2016-ban megelékszenek a gyengébb eredményekkel. „A célunk a következő három évre szó. De tudjuk azt is, hogy bizonyos eredményeket hoznunk kell már az első évben, és szerintem ehhez megfelelő versenyzőkkel rendelkezünk. Óriási kihívás ez mindenki számára – számomra is. Tudom, hogy nagy ugrás ez, de azt is látom, mennyire motivált a két gyárunk, és mennyire magabiztos mindenki” – fogalmazott a francia.

Harmadszor is nekifutnak!

Jean-Pierre Jabouille, 1977A Renault F1-es története harmadik gyári korszakának vág neki. A franciák az 1977-es Brit Nagydíjon mutatkoztak be a királykategóriában, a turbótechnológia úttörőjeként. Eleinte megmosolyogták őket: „teáskannának” csúfolt autójukkal a kockás zászlót is alig látták. Az áttörést aztán az 1979-es dijoni Francia Nagydíj hozta meg, ahol Jean-Pierre Jabouille a pole-ból aratta a gyár első győzelmét, mely egyben az első turbómotoros siker is volt az F1-ben.

A 80-as évek elején a csapat húzóembere Alain Prost lett, aki 1983-ban karnyújtásnyira volt a bajnoki címtől. Végül – főként megbízhatatlanságuk miatt – két ponttal elbukta a csatát brabhames Nelson Piquet-vel szemben, aki így a rivális BMW-t tette az F1 első turbómotoros bajnokává. Prost év végén távozott – és vele együtt a sikerek is. A Renault a következő két szezont csak végigszenvedte, majd 1985-ben megvált gyári csapatától, s puszta motorbeszállítóként maradt az F1-ben.

A második gyári korszakig egészen 2001 végéig kellett várni. A Renault a 90-es évek legsikeresebb motorgyártójaként 1997 végén előbb kihátrált a száguldó cirkuszból, majd a Benetton előző évi felvásárlásával 2002-től újra saját néven indított csapatot. Többévnyi építkezés után 2005-ben Fernando Alonsóval felértek a csúcsra, majd 2006-ban megvédték címűket. A spanyol 2007-es távozása újabb hanyatlást hozott, majd miután beköszöntött az autóipart is sújtó gazdasági válság, a gyártó 2009 végén eladta enstone-i gárdáját a Gerard Lopezék által vezetett Geniinek. 2010-ben még Renault néven futottak, aztán Lotussá vedlettek. Most ismét visszacserélhetik a logókat.

A gyári Renault statisztikái

Nagydíjrajtok: 300

Győzelmek: 35

Pole pozíciók: 51

Leggyorsabb körök: 31

Dobogós helyezések: 100

Első rajtsor: 91

Élen megtett körök: 2515

Egyéni bajnoki címek: 2 (2005, 2006)

Konstruktőri bajnoki címek: 2 (2005, 2006)

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

renault4
#4 renault4 2016. február 03. 21:42  

Roppant nehéz lesz ezt a célkitűzést teljesítenie a Renault-nak.
A mai F1 sokkal összetettebb mint a 2002-es visszatérésükkor volt. Ehhez olyan szerkezeti átalakulásban kell átmenni a csapatnak a jelenlegi strukturához képest amihez több idő kell és persze megfelelő szakemberek. Én úgy gondolom négy év kell ahhoz, hogy potenciálisan vb. szintűvé nőlje ki magát a most visszatérő gyári Renault.

ryanmckane
#3 ryanmckane 2016. február 03. 20:39  
Agressor:
Nem túl optimista célok, de lehet jobb is... Sajnos ez a realitás. Bár ez a Renault-nál/Enstone-nál tradicionálisan így működik. Mikor utoljára a Renault színeiben Robert Kubica 2010 év elején azt nyilatkozta, hogy talán év végére lesz esélyük a dobogóra, akkor a következő futamon hozott egy 2. helyet. És volt még két önerős dobogójuk az év hátralevő részében.

Kub spái dobogója abban az évben mesteri volt, és még előrébb végezhetett volna, ha nem rontják el a boxkiállását.

kulcsarb
#2 kulcsarb 2016. február 03. 17:56  

egy jó pilóta kellene még nekik,
Prost, Alonso, Kubica, Raikkönen is csodát tett a csapattal,

ha idén vállalható eredményeket tudnak felmutatni,
akkor szerintem Hülkenberget olcsón meg tudnák szerezni jövőre

Agressor
#1 Agressor 2016. február 03. 16:37  

Nem túl optimista célok, de lehet jobb is... Sajnos ez a realitás.
Bár ez a Renault-nál/Enstone-nál tradicionálisan így működik. Mikor utoljára a Renault színeiben Robert Kubica 2010 év elején azt nyilatkozta, hogy talán év végére lesz esélyük a dobogóra, akkor a következő futamon hozott egy 2. helyet. És volt még két önerős dobogójuk az év hátralevő részében.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ