A Renault-nak nem olyan égetően fontos a bajnoki cím, mint a Mercedesnek

írta: M4Sport
2016. február 08. 13:01
FOTÓ: ©xpbimages.com

Távolról sem olyan égetően fontos a Renault számára, hogy újra bajnoki címeket szerezzen a Forma–1-ben, mint például a rivális Mercedesnek. Alain Prost elmagyarázta, miért, s közben türelemre intett mindenkit.

A Renault harmadszor is belevágott – annak ellenére, hogy már többször is úgy érezte, nincs értelme, nem kifizetődő. Harmadik F1-es gyári korszakuk azonban elmondásuk szerint más lesz, mint az első kettő, melynek hol a szériagyártás visszaesése, hol az elmaradó sikertelenségek és a technológiai irrelevancia vetett véget.

Az új projekt előkészítésében kulcsszerepet vállaló Alain Prost elárulta, miért. „A mostani az első alkalom, hogy az elnök teljes mértékben támogatja a csapatot. A projekt mögé álltak, elsősorban Carlos Ghosn elnök. Látható volt a bemutatón, mennyire elkötelezett a projekt iránt, és a múltban ez nem volt így. Még amikor a Renault kétszer bajnok lett, is rossz volt a kommunikáció. Én az elmúlt két hónapban ezért fáradoztam, mert semmi értelme nem lett volna belevágni a kalandba, ha nem húz mindenki egy irányba. Most mindenki felsorakozott a terv mögé, a Renault valamennyi részlege ott van, a marketinget is ennek megfelelően alakítottuk ki, és a sportprogramunkat logikus módon kapcsoltuk össze a szériagyártással” – ecsetelte a négyszeres világbajnok az Auto Motor und Sportnak adott interjúban.

„A kihívás nagyobb, mint korábban volt. De ezt akartuk. A Renault szeretne előrébb jutni a hibrid technológiában, ezért is dolgozunk együtt ezen a téren az Infinitivel. A szabályok miatt nehezebb a fölzárkózás, hiszen ha a múltban problémád volt, egy hét alatt változtathattál, a következő héten pedig már mentél is a tesztpályára. Most túl sok a megkötés.”

Alain Prost

200 fős bővítés várható

A franciák már csak emiatt sem beszélnek nagy célokról, majdani győzelmekről: elsősorban arra próbálják felkészíteni a nyilvánosságot, hogy 2016-ban nehéz év vár rájuk. Az új csapatfőnök, Fréderic Vasseur szerint ez így is van rendjén. „Amikor a Mercedes 2010-ben visszatért, a világbajnok csapatot vették át, és óriási pénzeket költöttek el, de még így is öt év kellett nekik a bajnoki cím megnyeréséhez. A Red Bullnál ugyanez volt a helyzet. És szerintem a Ferrarinál is, amikor Jean Todt megérkezett. Nem vagyunk sokkal okosabbak, mint a többiek. Realistának kell lennünk a céljainkat illetően, mert ha túlzásba esel és nem sikerül teljesíteni, megnézheted magad” – hívta föl a figyelmet a Reutersnek tett nyilatkozatában.

„Átlátjuk a helyzetünket, tudjuk, hogy nem vagyunk a csúcson. Tudjuk, hogy csak múlt decemberben vettük át a gyárat, és hogy az autót Mercedes-motorhoz tervezték. Ez a helyzet. Ismerjük a feltételeket, így azt is tudjuk, hogy 2016-ban nehéz lesz jó eredményeket elérni. Az élet már csak ilyen: erős csapatot kell felépítenünk a szebb jövőhöz.”

Hogy ezt mennyire komolyan gondolják, jól bizonyítják eddigi igazolásaik. A csapatnál már munkába is állt a Mercedes korábbi technikai igazgatója, Bob Bell, aki pontosan tudja, mi tette ennyire sikeressé az aktuális címvédő istállót, hiszen maga rakta le ezen eredmények alapjait. Rajta kívül pedig már a korábbi Ferrari-mérnök Chris Dyer érkezéséről is hírt adtak, aki a Scuderiánál Michael Schumacherrel és Kimi Räikkönennel is megtapasztalta, milyen érzés a csúcsra jutni egy nagycsapattal.

És ezzel távolról sincs még vége. Beszámolók szerint ugyanis a franciák komoly bővítésbe kezdenek a Lotus utóbbi években látott leépítései után. „2017 végére szeretnénk úgy 650 főt foglalkoztatni” – erősítette meg Cyril Abiteboul. Jelenleg nagyjából 450 ember dolgozik Enstone-ban, azaz az elkövetkező időszakban nagyjából 200 új alkalmazottat vehetnek fel.

Renault-bemutató

Eredménykényszer nélkül

Prost nyomatékosította, a Renault-t nem nyomja az azonnali eredménykényszer terhe, s mivel számukra az F1-es projekt egyfajta eszköz a szériagyártás fejlesztéséhez, valójában nincsenek is akkora elvárásaik, mint egyes riválisoknak. „A Renault számára nem sürgős azonnal bajnokká válni. Valamikor majd képesnek kell lennünk a győzelemre, hogy az emberek úgy érezzék, a Renault egy valódi élcsapat. De a Mercedes vagy az Audi számára sokkal fontosabb nyerni, mert nekik csak ez a céljuk. Számunkra a bajnoki cím csak plusz.”

„Egy kilencéves tervünk van. A cégnél mindenki tisztában van ezzel. Lehetetlen ebben az évben az élre kerülnünk, hiszen mindenki ismeri a csapat tavalyi történetét. Sokat kell dolgoznunk, főleg a szezon eleje lesz nehéz. Két-három évig tartó fejlesztési időszak áll előttünk, szóval türelemre van szükségünk. De meg fogjuk csinálni, a kérdés csak az, a média és a nyilvánosság mit szól ehhez. Ezért a kezdésnél rendkívül meghatározó a megfelelő kommunikáció” – fogalmazott Prost, mintegy indokolva, mire fel a fenti óvatos nyilatkozatok.

A Renault-nak nem olyan égetően fontos a bajnoki cím, mint a Mercedesnek

Mikorra válhat sikeressé a Renault?

Vitalij Petrov, a Renault-csapat 2010-es versenyzője:

„Örülök a visszatérésüknek. Amikor csatlakoztam a Renault-hoz, egy nagyszerű csapat volt, komoly múlttal. Franciaországnak, a szurkolóknak és a versenyzőknek is fontos, hogy visszatértek. Már kétszer bajnokok voltak, és még több sikert akarnak, de tudjuk, hogy a mostani évben nehéz lesz a legjobb ötbe kerülniük. Két év múlva szerintem a bajnoki címért harcolhatnak. Talán már 2017-ben is.”

Flavio Briatore, a Renault korábbi csapatfőnöke:

„Nem tudom elképzelni, hogy nyerjenek a mostani szezonban. A távolabbi jövőben minden lehetséges, de a csapatnak tudnia kell, hogy addig sok mindent rendbe kell tennie. Nem látom akadályát annak, hogy újra bajnokok legyenek. Ha tíz éve képesek voltak rá, a jövőben is azok lesznek. Kapcsolatban állok az elnök Carlos Ghosn-nal, barátomnak tekintem, és ő döntött a gyári visszatérés mellett. Mindig is mondtam neki, hogy fontolja meg, de csak ha utána minden feltételt biztosít ehhez.”

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Agressor
#1 Agressor 2016. február 09. 08:15  

Pedig csak akarjon mindenáron nyerni... Ez a versenyzés lényege...

Amúgy Ghosn nagyon kellemes csalódás nekem. A 2000-es évek végi impotencia miatt egyértelműen őt teszem felelőssé, ahogyan a 2012-es és 13-as elszalasztott lehetőségek miatt is. Pestiesen szólva úgy akart b@szni, hogy közben szűz akart maradni!
Ezt pedig nem lehet. Ha Ghosn meghozta a döntést a visszatérés mellett, pláne ennyi mérlegelés után, akkor biztosan nem fog korlátokat felállítani a forrásokban. Márpedig nyerni csak így lehet...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso, Ron Dennis

02016.10.28. 11:18

Abu-Dzabiig nem nyugszik meg Hamilton – csapata szerint alaptalanul aggódik

„Ha valamikor életem legjobbját kell nyújtanom, akkor ezen a három versenyen”

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"