A Renault-nak tetszik a Red Bull-módszer

írta: M4Sport
2016. május 23. 17:55
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Red Bullt gyakran kritizálják, amiért „kegyetlenül” bánik fiatal versenyzőivel, a Renault Sport ügyvezetője, Cyril Abiteboul viszont úgy érzi, a bikások remekül végzik munkájukat és jó példát állítanak a többiek elé. Kijelentette, az ő csapata mindenképpen tanulni fog tőlük.

A bikások rengeteg fiatal pilótának adtak már lehetőséget, azokat viszont, akik nem hozták a várt eredményeket, gondolkodás nélkül elbocsátották juniorprogramjukból. Felfogásuk a királykategóriában is hasonló, amit az Orosz Nagydíj után Danyiil Kvjat „lefokozásával” is bizonyítottak. A csapat emiatt a lépés miatt is sok bírálatot kapott, mondván túlságosan kíméletlen volt a fiatal orosszal, aki több időt is kaphatott volna a bizonyításra.

Utódja, Max Verstappen aztán élete első Red Bull-os futamán győzni tudott, amivel az „ellentábor” szerint bizonyította, a csapat programja, bár kegyetlennek tűnhet, jól működik. Ezen a véleményen van a Renault Sport ügyvezetője is, aki legutóbbi nyilatkozata során kiemelte, egy ilyen projektnek nem a kíméletességről, hanem a hatékonyságról kell szólnia. „Hihetetlen” – mondta az Autosportnak, amikor a Red Bull programjáról és Verstappen sikeréről kérdezték. „Annyira nem lepődtünk meg, hiszen tavaly, amikor a Toro Rossónál együtt dolgoztunk, nagyon jó benyomást tett ránk.”

„Ami még lenyűgözőbb, az a Red Bull stratégiája” – folytatta. „Egészen pontosan az, hogy a legvégsőkig elmennek a céljaik érdekében. Mindent megtesznek azért, hogy ők legyenek a legjobbak, és nem foglalkoznak azzal, mit gondolnak róluk az emberek. Ezért elég sok kritikát kaptak, de végső soron fontos leckét adtak a Forma–1-nek. Szóval mindezt mi is a hasznunkra fogjuk fordítani, hogy profitáljunk belőle” – jelezte sejtelmesen.

Arról, hogy a Renault komolyan gondolja a tehetségkutatást és a tehetséggondozást már a szezon elején meggyőződhetünk, hiszen több fiatal, főleg a különböző Forma–Renault sorozatokban remeklő versenyzőt szerződtettek és útjára indították saját pilótaakadémiájukat. Később még több ifjonc szerződtetéséről adtak hírt, a GP2 egyik bajnokesélyesének tartott Szergej Szirotkin, és a GP3 tavalyi győztese, Esteban Ocon pedig már egy-egy szabadedzésen is lehetőséget kapott, sőt az is felmerült már, hogy adott esetben ő válthatja Jolyon Palmert.

A franciáknál tehát lehetnek változások pilótafronton, a Red Bull azonban hosszú távra tervez jelenlegi kettősével, ami a csapatvezető, Christian Horner szerint a legerősebb az F1-ben. „Gyanítom, hogy még erősebb lesz az autó megismerésének és a tapasztalatainak köszönhetően, valamint az önbizalma is növekedni fog” – mondta Verstappenről. „Úgy érzem, ez a legerősebb páros az F1-ben” – tette hozzá, majd a csapat évkezdéséről is szólt néhány szót. „Sokkal jobban indítottunk, mint hittük, az év második fele pedig még erősebb lehet majd. Kínában dobogón voltunk, az ötödik futamot pedig megnyertük. A télen nem is álmodtunk erről” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1m12
#4 f1m12 2016. május 23. 21:35  

az egyik legerősebb páros, én inkább azt mondanám.
igaz, a legfiatalabbak a legerősebbek közül, ütős páros, de más csapatoknak is vannak legalább ilyen erős pilótái. a RB éknál ezt úgyis tudják igazából

albutr
#3 albutr 2016. május 23. 20:07  

ezek szerint nemsokára jön Ocon.

Kepano
#2 Kepano 2016. május 23. 19:08  

Ha már beültetnek valakit a gyengécske Palmer helyére, akkor az ne Szirotkin legyen könyörgöm, hanem Ocon.

vacsad
#1 vacsad 2016. május 23. 18:35  

"GP2 egyik bajnokesélyesének tartott Szergej Szirotkin"
Mi van?! Pontosan nulla pontot szerzett eddig, tavaly is épphogy befért összetett harmadiknak Haryanto elé, hol lenne már esélyes...?

Utoljára módosítva: 2016. május 23. 18:36

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához