A Renault számszerűsítette a javulása mértékét

írta: M4Sport
2016. március 03. 15:31
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Renault-erőforrás fél másodpercet gyorsult a télen, és még fél másodperc a cél az idény végéig, állítják a franciák vezetői.

Nem elég, hogy Viry-Chatillonban eleve lépéshátrányban voltak a V6-os hibrid formula hajnalán, két évvel ezelőtt, de a Renault-nak 2015-ben sem sikerült érdemi előrelépést produkálnia, sem a tavalyi holtszezonban, sem pedig az év végére elkészülő nagy ívű motorfejlesztésével – sőt, az előbbi változtatás összességében bevallottan visszalépést eredményezett a 2014 végi állapotokhoz képest. A gall kakas most már a saját bőrét viszi vásárra, miután a télen felvásárolták a Lotus-istállót, ígéretekből pedig idén sincsen hiány.

„Bebizonyítottuk, hogy lehetséges fél másodpercet javulni egy tél alatt – mert megcsináltuk” – jelentette ki a Renault motorrészlegének technikai igazgatója, Remi Taffin. Olasz újságírói értesülések szerint ez mintegy 35 lóerős előrelépésnek felel meg a gárda részéről, amennyiben az állításuk ezúttal helytállónak bizonyul. Az alakulat holnapja szerint az erőforrásuk jelenleg mintegy 875 lóerő leadására képes.

Még ennél is érdekesebb kérdés azonban, hogy hogyan viszonyul mindez az ellenfelekhez. Cyril Abiteboul, a Renault projektigazgatója egyetért Taffinnal abban, hogy természetesen nagyobbat léptek előre, mint a többiek, ugyanakkor mindketten hangsúlyozták, hogy konkrétan nem tudják, hogy az éllovasokhoz képest hány tizedmásodpercet gyorsultak.

„Amennyire mi tudjuk, a fél másodperc több, mint amennyit a Mercedes és a Ferrari javult – a Hondáról viszont halvány gőzöm sincs. Az egyelőre elég nagy rejtély. De nyilvánvaló jelek egyáltalán nincsenek, csak a bokszutcai pletykákat hallok” – mondta Abiteboul. Taffin hasonló véleményen van. „Őszintén szólva, nagyon nehéz összehasonlítani a dolgot a Mercedesszel. Szerintem ők még titkolják, hogy mennyit fejlődtek, és az első időmérő végén valószínűleg tovább emelik majd a lécet. Szerintem közelebb kerültünk hozzájuk – de továbbra is hátrányban leszünk majd.”

A paddockbeli pletykák alapján a Renault lemaradása jelenleg 30-80 lóerő közé tehető – és jelzésértékű lehet, hogy Kevin Magnussen tegnap hosszú körökön át lágyabb gumikon is képtelen volt megelőzni Sergio Pérez Force India-Mercedesét a célegyenes végén.

A végső cél természetesen az, hogy ez a hátrány egyszer teljesen eltűnjön. E célból a csapatnál Abu-Dzabiig újabb fél másodperces javulást céloztak meg.

„Ez a terv – ez a cél” – erősítette meg Abiteboul. „Az a cél, hogy az egész szezon alatt összesen egy másodpercet találjunk a motoron. És azt szeretnénk, ha a kaszti is hozna valamennyit – ezt még nem tudjuk számszerűsíteni, mivel még a kezdeti számok sincsenek meg, de azt várjuk, hogy a kasztni is javul majd valamennyit.”

És hogy mi a garancia arra, hogy ezúttal tudják is majd tartani a tervet? Taffin szerint mostanra már jobban meg tudják ítélni, hogy melyik koncepció mennyit hoz a konyhára. És a kasztnival ellentétben –amit a tervezett új aero-szabályok teljesen átalakítanak majd – a motorfejlesztésbe ölt erőforrások 2017-től is megtérülnek majd.

„A koncepciókat már letettük az asztalra, idén télen pedig egyértelmű számokat kaptunk a próbapadokról. Egyszerűen csak nem szabad leállnunk a fejlesztésekkel. Tudjuk, hogy merre tartunk, tudjuk, hogy mi a cél, és már eljutottunk arra a pontra, hogy már tudjuk, hogy hogy jussunk el oda. Szerintem fair dolog azt mondani, hogy attól függően, hogy hogyan ítéljük meg ezt a szezont, és hogy milyen lépcsők férnek majd bele, a cél továbbra is az, hogy ha sikerül egy minden szempontból versenyképes csomagot összerakni, akkor 2017-től a Mercedesszel harcolhassunk. Egyébként, ha jövőre még mindig szállítunk a Red Bullnak is, akkor velük talán még nagyobb esélyesek lehetünk, elvégre nem hiszem, hogy ők addigra elfelejtenék, hogy hogyan kell győztes autót építeni…”

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1 the best
#2 f1 the best 2016. március 03. 19:20  

A Renaultnak szerintem nem volt értelme gyári csapatként belépni az F1-be, a Red Bullnál úgyse tudnak jobb kasztnit összerakni, mivel a RB rendkelkezik (vagy rendelkezett eddig) a legjobb aero csapattal és az ehhez szükséges pénzzel és erőforrásokkal. Amíg nagy a Renault lemaradása a RB-hez képest kasztni terén addig jobb ha a legjobb PU-t adják az RB-nek. Majd ha közelednek hozzájuk kasztni terén akkor majd adhatnak gyengébb PU-t is.

GreenHonda
#1 GreenHonda 2016. március 03. 17:03  

Ahhoz képest még milyen nézetkülönbségek, és pocskondiázások voltak, a partnercsapatot (Red Bull) nem lehetetlenítik el, inkább reménykednek, legyenek ők is erősek, vagy ha másvalamivel nem, ővelük nyernek legalább, pedig még a nevüket sem viselik!

Akkor itt vagy megbukik a Mercedes mellett soha nem rúghat még véletlenül sem labdába a Williams elmélet vagy nagyon korrekt a Renault.

Utoljára módosítva: 2016. március 03. 17:04

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához