A Renault szimulátorában készült Kubica

írta: M4Sport
2016. szeptember 27. 16:04
FOTÓ: ©Renault

Több mint öt évvel súlyos balesete után Robert Kubica volt csapata, a Renault F1-es szimulátorban készült a pályaversenyek világába való visszatérésére! Még ma is hiányzik neki a királykategória, de az új szabályok némiképp enyhítették fájdalmát…

Már öt és fél év telt el Robert Kubica ralibalesete óta, mely kis híján az egyik karjába került. Bár a Renault korábbi versenyzője eleinte még reménykedett abban, hogy visszatérhet a Forma–1-be, később belátta, sérült karja miatt ez nem reális célkitűzés számára.

Mindez azonban nem jelentett végleges szakítást a Forma–1-gyel, hiszen miközben korábban a Mercedes szimulátorában tette próbára magát, mostanság a Renault virtuális autóját tesztelgette. Ezt a francia istálló csapatfőnöke, Fréderic Vasseur is megerősítette. „Igaz, egy kis időt eltöltött Enstone-ban a szimulátorban. Nem csinálunk titkot ebből” – fogalmazott. „Jó a viszonyunk Roberttel, és érdekes élmény volt szimulátorba ültetni őt, látni a visszajelzéseit.”

Vasseur szerint már csak azért is hasznos volt a lengyel munkája, mert korábban a Mercedes szimulátorával is alaposan megismerkedhetett. „Komoly tapasztalata van a szimulátorok terén, hiszen a riválisunknál is kipróbálta magát” – mondta.

F1-es visszatérésről persze továbbra sincs szó, a renault-s kapcsolat felmelegítése ugyanakkor túlmutat e virtuális teszten. Kubica két hete jelentette be, hogy egy R.S.01-es volánja mögött rajthoz áll a Renault Sport Trophy verseny spái futamán, azaz a ralizás (és egy márciusi megbízhatósági verseny) után visszatér a pályaversenyzéshez. A hosszútávú futamon a harmadik helyen zárt, a sprintfutamban pedig egy negyedik pozíciót szerzett a múlt hétvégén.

„Élveztem, de azért érezhető volt, hogy már rég vezettem itt” – nyilatkozta. „Utoljára 2010-ben versenyeztem Spában a mostani időmérő előtt. Végül nem is ment rosszul, pedig nem is teszteltem. Fizikális és mentális szempontból is elégedett voltam.”

Roberg Kubica

Már a 2017-es visszatérést tervezgeti

Kubica elmondta, honnan jött az ötlet, hogy újra pályán versenyezzen. „Nagyon el voltam foglalva a ralicsapatom irányításával. Itt mindenre gondolni kell a tartalék alkatrészek beszerzésétől a szponzorációig. Ilyenkor kicsit elveszíted a fonalat. Úgy döntöttem, tartok egy kis szünetet, erre három hete jött egy telefonhívás. A Renault pályaversenyzésről tett ajánlatot, de nem akármilyen pályán: Spában! Elfogadtam, mert látni akartam, mire vagyok képes. És örömmel állapítom meg, hogy harmincegy évesen is megy még! Az Eau Rouge-t padlógázzal venni hihetetlen reakcióidőt igényel, és ilyesmit már rég nem éreztem” – mesélte a Daily Sportscar című lapnak.

Elárulta, több lehetőséget is lát arra, hogy 2017-ben újra versenypályán versenyezzen. „Két lehetőséget fontolgatok. Kilencven százalékig biztos vagyok benne, hogy jövőre újra volán mögé ülök. Ennél többet most nem mondhatok. Jó volt ralizni, de nincs meg mindenem ahhoz, hogy versenyre keljek a profi csapatokkal” – fogalmazott.

Azt is elmondta, hogy a hosszútávú sportautózás is a lehetőségei közt szerepel. „Le Mans a motorsport csúcsa. Követem a megbízhatósági versenyeket, pedig őszintén szólva nem sokáig nem hittem volna, hogy így lesz. Főleg idén figyelem. Nagyon szoros a küzdelem, és mintha nagyobb lenne a versengés itt, mint az F1-ben! Ezen autók vezetéséhez is sokféle képességre szükség van, de biztosra veszem, hogy elég hamar meg tudom tanulni ezt. Csak az a furcsa, hogy át kell adnod az autódat másnak” – mondta nevetve.

Roberg Kubica

Hiányzik neki az F1 – de nem feltétlenül a mostani…

Ami kezét és karját illeti, az elmondása szerint nem jelent akkora problémát, mint például egy formaautó esetében. „A sérülésem a mindennapi életben nagyobb hátrányt jelent, mint a vezetés közben. A csuklóm nem forog nagyon, ezért hely kell ahhoz, hogy ezt kompenzálni tudjam a vállammal. Egyes pályákon a kezem problémát jelent, másokon nem. Mugellóban egy kétórás etapot is teljesítettem a GT3-ban mindenféle gond nélkül.”

Kubica végül elmondta, továbbra is fájdalommal gondol arra, hogyan ért véget F1-es pályafutása. Abban ugyanakkor már nem biztos, hogy a mai F1-et ugyanannyira hiányolja, mint a régit. „Az F1 számomra a mindenség volt. A balesetem fizikálisan és mentálisan is sok mindent megváltoztatott. Öt éven át ez volt az életem.”

„Az F1 akkoriban arról szólt, hogy a versenyző a határokat feszegette az autóval. Most, hogy már nem vagyok a része, talán kicsit felszínes ezt mondani, de számomra úgy tűnik, mostanában inkább az üzemanyaggal és a gumikkal való spórolás a lényeg. Ráadásul ott a DRS, ami hamis előzésekhez vezet. A versenyzőknek szerintem esélyt kéne adni arra, hogy ők jelentsék a különbséget. Jövőre más lehet az új szabályokkal. Az F1 talán sosem ismerné ezt be, de a jelenlegi szabályok nem éppen a legjobbak” – bírálta korábbi sorozatát.

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Janisf
#8 Janisf 2016. szeptember 28. 15:50  
autopeti:
Kubica sikereit talán minden kelet-európai F1 rajongó egy kicsit a magáénak is érezte, beleértve minket, magyarokat is. Egy nagyon szimpatikus, szerény versenyzőről volt szó, aki viszont piszok gyors volt, simán kinéztem volna belőle több vb címet is. Szerintem 2011 után a Ferarrihoz szerződhetett volna Massa helyére, megkergette volna Alonsót.

Érdekes páros lett volna! :)

autopeti
#7 autopeti 2016. szeptember 28. 08:55  

Kubica sikereit talán minden kelet-európai F1 rajongó egy kicsit a magáénak is érezte, beleértve minket, magyarokat is. Egy nagyon szimpatikus, szerény versenyzőről volt szó, aki viszont piszok gyors volt, simán kinéztem volna belőle több vb címet is. Szerintem 2011 után a Ferarrihoz szerződhetett volna Massa helyére, megkergette volna Alonsót.

Go.Michael
#6 Go.Michael 2016. szeptember 27. 23:22  

A nyilatkozata is mutatja, ritka közvetlen és intelligens egy pilóta volt, ráadásul a bmw-ben, drukkoltam neki mindig titkon. Piszkosul sajnálom a sérülését.. főleg hogy előtte nagy csapatokkal is hírbe hozták... talán jó ez így, versenyezzen ott ahol örömét leli a szenvedélyének és a keze is lehetővé teszi. Bár egy Kubicára senki se mondana nemet.

Safrane2.5
#5 Safrane2.5 2016. szeptember 27. 19:48  
DUdi:
Szia! Elvileg Renault Sport Trophy RS01. https://www.youtube.com/watch?v=wy4Qa7ShzYs Egy-két képe a hétvégéről: http://powrotroberta.blogspot.hu/2013/09/robert-kubica-w-renault-sport-trophy.html

Szia!Köszi az infót! :)

DUdi
#4 DUdi 2016. szeptember 27. 19:36  
Safrane2.5:
Szerintem mindenki örülne neki a Box utcában ha visszatérne... na jó a mostani Renault pilóták öröme nem lenne őszinte.De,sajnos kevés esélyt látok neki az F1-es visszatérésre. Amúgy milyen Renault van a képen hátulról??? Bas..ott jól néz ki!!

Szia!

Elvileg Renault Sport Trophy RS01.
https://www.youtube.com/watch?v=wy4Qa7ShzYs

Egy-két képe a hétvégéről:
http://powrotroberta.blogspot.hu/2013/09/robert-kubica-w-renault-sport-trophy.html

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 27. 19:42

Safrane2.5
#3 Safrane2.5 2016. szeptember 27. 19:25  

Szerintem mindenki örülne neki a Box utcában ha visszatérne... na jó a mostani Renault pilóták öröme nem lenne őszinte.De,sajnos kevés esélyt látok neki az F1-es visszatérésre. Amúgy milyen Renault van a képen hátulról??? Bas..ott jól néz ki!!

albutr
#2 albutr 2016. szeptember 27. 18:55  

neki abban a balesetben derékba tört a f1-es karrierje,kár.

khristiank
#1 khristiank 2016. szeptember 27. 17:21  

és az apja, vagy az anyja technikailag a szimulátor?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

72016.10.24. 12:32

Fény derült Räikkönen elszúrt kerékcseréjének okára

"A zöld jelzést megkaptam, és ilyenkor persze, hogy elindulok"

52016.10.24. 11:36

Jött, de ki hívta? – Verstappen hatalmas bakival is a „verseny embere” lett

„Tíz másodperccel előtte közölte: »Jövök a boxba!« De akkor már a boxutcában volt!