A Sauber gondjai nyitnak ajtót az Alfa Romeo előtt?

írta: M4Sport
2016. április 05. 19:22
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ismét felütötték fejüket a Sauber anyagi gondjaival kapcsolatos híresztelések; egyes források szerint a csapat jövője is veszélybe került, míg mások arról cikkeznek, a gondok kinyithatnak egy ajtót a Ferrari elnöke előtt, aki szívesen visszahozná az Alfa Romeót a királykategóriába...

A svájci csapat hosszú ideig a középmezőny egyik legstabilabb tagja volt, a BMW partnereként pedig néha-néha a nagyok dolgát is megnehezítette, a németek távozása óta azonban csak keresi régi formáját és nem titok, anyagi gondjai is egyre komolyabbak. A legnagyobb ütést 2014-ben kapták, amikor az új motorformula miatt egyébként is megnőttek a kiadások, ők pedig a bajnokságban is gyengén szerepeltek, jelentős pluszpénzeket veszítve ezzel.

Tavaly valamivel jobban teljesítettek, az anyagi gondok azonban nem enyhülnek; az év előtt például előleget kértek a jogdíj-kifizetésekből, de így is problémáik voltak a dolgozók bérének kifizetésével. Bahreinben csapatvezetőjüket, Monisha Kaltenbornt is nélkülözni kényszerültek, ő ugyanis a nemzetközi sajtóban megjelenő hírek szerint Svájcban tárgyalt a lehetséges támogatókkal, befektetőkkel, kinek érkezése enyhítene az istálló gondjain. Ezek egyes források szerint már a csapat jövőjét és a Kínai Nagydíjon való részvételét is veszélyeztetik.

Az olasz Motorsport cikke szerint ennyire még nem vészes a helyzet, igaz, így is komoly változások történhetnek a csapatnál, Kaltenborn ugyanis befektetők mellett új tulajdonosokat is keres. Ők úgy tudják, a csapatvezető saját részvényeinek (esetleg azok egy részének) eladását intézte távollétében, és hasonló okok miatt a kínai futamról is hiányozni fog. A lap szerint egyelőre az sem zárható ki, hogy Bernie Ecclestone nyújt segítő kezet a csapatnak, mégpedig annak történelmi háttere okán, ami több riválist (legutóbb a Renault-t) juttatott már extra pénzeket hozó szerződésekhez.

Felipe NasrValami itt nagyon nincs rendben

Az istálló gondjai egyébként ismét rámutatnak arra, hogy miközben a csapatvezetők és a sport irányítói az időmérő edzés lebonyolításáról vitáznak, a háttérben sokkal komolyabb problémák húzódnak. A jelenlegi pénzelosztási rendszer ugyanis jóformán csak a győzteseket jutalmazza, akik egyébként is stabil háttérrel rendelkeznek.

Arra, hogy ezek a problémák egyre égetőbbek Kaltenborn több alkalommal is célzott már; legutóbb akkor, amikor egyértelműen kijelentette, valami nagyon nem stimmel a Forma–1-ben. „Ennek semmi köze magához a termékhez, itt a kereskedelmi ügyekről van szó. Néhány persze összekapcsolható a jelenlegi technikai szabályokkal. Viszont, ha megpróbálod elmagyarázni az embereknek, hogy a sport évről évre több bevételt generál, mégis több csapatnak is gondjai vannak, akkor láthatóvá válik, hogy valami nincs rendben. Hogy valami alapvetően hibás rossz a sportágban” – mondta Bahrein előtt.

Az általuk igazságtalannak tartott pénzelosztási szisztéma miatt egyébként a Sauber és a Force India vezetői az Európai Uniónál is panaszt emeltek, mondván az, hogy a nagyobb csapatok az egyébként is busásabb jutalmak mellett extra pénzeket kapnak, ellenkezik a versenyjogi előírásokkal. Ecclestone nemrég megerősítette, a versenyjogi hivatal nem vette félvállról panaszukat és egyre jobban ráállt a Forma–1 kivizsgálására. Az egyre komolyabbá váló ügyben az FIA elnöke, Jean Todt is megszólalt; ő elmondta, szívesen változtatna a helyzeten, a csapatok azonban a kereskedelmi jogokat birtokló Ecclestone-nal kötöttek szerződést, ami elvileg 2020-ig biztosan érvényben lesz.

Monisha KaltenbornKinyílt egy ajtó az Alfa Romeo előtt?

A gondok egyes szakírók – például a Forma–1 belügyeiben jártas James Allen – szerint lehetőséget teremthetnek a Ferrari elnökének, Sergio Marchionnénak, aki továbbra sem tett le arról, hogy visszahozza az Alfa Romeót a királykategóriába. A szakember 2015-ben állítólag a Red Bull-lal, majd a Toro Rossóval is tárgyalt arról, hogy a tőlük kapott erőforrásokat Alfa Romeo néven használják, a megbeszélések azonban nem hoztak eredményt, most viszont a Sauber átvételével megvalósíthatja tervét, sőt a svájci csapat felvásárlása után akár az egész csapatot a cég nevére veheti, és azt viselve futtathatja tovább.

Marchionne januárban már elhintette, hogy az Alfa Romeót legegyszerűbben egy másik csapat segítségével, esetleg átvételével támaszthatná fel. „A visszatérést nehéz lenne megvalósítani egy másik istálló nélkül. A Forma–1 segítségével viszont ez a dolog ideális lenne” – utalt egy lehetséges együttműködésre. „Elképesztő, hogy az Alfa név még mindig ott él az emberek szívében, ezért is gondolkodunk azon, hogy visszahozzuk a versenyzésbe. A visszatérés egyébként az Alfa számára is fontos lenne” – magyarázta lelkesen.

Allen egy másik lehetséges alternatívát is megemlít, mégpedig a Forma–1-től való visszalépést és a csapat infrastruktúrájának más jellegű felhasználását. Ebben az esetben a Sauber autóipari beszállítóként maradhat talpon, a brit Prodrive példáját követve. A svájciak ezzel megmentenének néhány munkahelyet. Igaz az Alfa Romeo érkezése esetén még több dolgozót tarthatnának a gyárban, az viszont kérdéses, melyik opció kínál jobb lehetőségeket a cég számára.

Sergio Marchionne

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.27. 16:56

Horner: Már csak a trükkös időmérős beállítás terén nagy a Mercedes előnye

Ha Rosberg és Hamilton összeakad, a Red Bull lecsapna a lehetőségre

22016.10.27. 15:56

Titkos adatok láttak napvilágot a 2017-es autókról

Ekkora javulást várnak a csapatok az autóktól és a motoroktól

02016.10.27. 14:57

Schumacher és Vettel nyomdokain Rosberg

Még nem bajnok, de hazájában már díjat kapott