A sivatagban rajtolhat a 2017-es idény?

írta: M4Sport
2016. július 15. 14:08
FOTÓ: ©xpbimages.com

Spanyolország helyett irány a Közel-Kelet? A Pirelli szeretné, ha 2017-ben egy kedvezőbb időjárású helyszínen tartanák a téli teszteket.

A 2016-os szezonnak úgy vágott neki az F1 mezőnye, hogy mindössze két négynapos tesztet tartottak Spanyolországban. A helyszín Barcelona volt, amely pálya Európa legtöbb létesítményéhez képest télen is jobb körülményeket képes kínálni a felkészüléshez, ráadásul nincs olyan messze a csapatok bázisaitól, hogy vagyonokba kerüljön az odautazás. A korábbi években ugyanakkor gyakran ennél is kedvezőbb feltételeket kerestek a résztvevők, s így például a télen is forró Bahreinben is teszteltek, hogy a szezon szempontjából hitelesebb képet kapjanak a technika működéséről.

Erre idén az utaztatás túl magas költségei miatt nem került sor, ám a Pirelli azt szeretné, hogy a 2017-es szabályváltozásokra való tekintettel a következő télen kivételt tegyenek ilyen szempontból. Az olaszoknak szükségük lenne az egyik közel-keleti pályán lebonyolított gyakorlásra, mert csak így mérhetik fel új abroncsaik valódi teljesítményét. „Jó lenne Bahreinbe vagy Abu-Dzabiba menni. A hőmérséklet ott sokkal inkább mérvadó, és azokat a pályákat amúgy is jól ismerjük. Szeretnénk reprezentatívabb pályákra menni” – jelentette ki a Pirelli sportigazgatója, Paul Hembery.

A cégük számára a következő esztendő egyfajta ugrás az ismeretlenbe. Abroncsaik nemcsak szélesebbé válnak, de szerkezetük és összetételük is módosul – azokat pedig most még teljesen ismeretlen autókon kell használniuk. Hembery szerint valós képet a teljesítményükről majd csak az év első futamain kaphatnak. Ennélfogva minden eshetőségre is föl kell készülniük.

„Ha bármilyen meglepetés érne minket – ha az autók például nagyon eltérnének attól, amilyennek előzetesen képzeltük őket –, akkor reagálnunk kell erre. Talán nem az első versenyen, de ha lesz pár jó tesztünk a télen, akkor már tudni fogjuk ezt, és azt is, milyen változtatásokra lenne szükség” – magyarázta a szakember.

A Pirellit az elmúlt években a versenyzők is sokat kritizálták túlságosan gyorsan kopó abroncsai miatt. Többen nehezményezik, hogy spórolósan kell vezetniük vasárnaponként, ami a versenyzés élményének és színvonalának sem tesz jót. Hemberyék a télen ennek kapcsán egyeztettek a résztvevőkkel, és a brit most előrebocsátotta, a következő szezonban az eddiginél kevésbé kopó abroncsokat bocsátanak a mezőny rendelkezésére.

„2017-ben sokkal kisebb lesz a kopás mértéke, és a guminak – ha sikerül elérnünk a célunkat – szélesebb lesz a működési tartománya is. Ez csökkenteni fogja a stratégiai variációk számát – vagy legalábbis a csapatok közti különbséget ezen a téren. De még így is szeretnénk elérni egy bizonyos mértékű kopást. Az autók jövőre három-négy másodperccel gyorsabbak lesznek, ami elég nagy terhelést jelent. Szóval lesz gumikopás, így a taktika terén továbbra sem állunk majd rosszul” – tekintett előre Hembery.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary