A szabályváltozások segíthetnek Massán

írta: M4Sport
2016. március 11. 17:58
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Williams brazil versenyzője, Felipe Massa még mindig éhes a sikerre és egyelőre gondolni sem akar a visszavonulásra, sőt úgy érzi, a 2017-es szabályváltoztatások keresettebbé fogják tenni a hozzá hasonló tapasztalt pilótákat.

A Forma–1 1950 óta íródó történelme során csak nyolc pilóta indult több versenyen, mint Massa, aki 2016-ban ismét előrébb kúszhat az örökranglistán, 14. világbajnoki szezonjában ugyanis – a jelenlegi tervek szerint – összesen 21 futamot teljesíthet. A start előtt a kategória hivatalos honlapja készített hosszabb interjút a tapasztalt brazillal, akitől kezdésképpen azt kérdezték, van-e valami titka, vagy speciális túlélési taktikája, hiszen hosszú ideje bérelt helye van a mezőnyben.

„Nem követek semmilyen túlélési taktikát; minden évben jobban akarok teljesíteni, mint az előző szezonban, valószínűleg ez a titok nyitja, ez tart itt ilyen régóta” – válaszolta a 2008-as év ezüstérmese. „Ha visszatekintek a pályafutásomra, akkor azt látom, hogy az első F1-es évem inkább szólt a túlélésről, mint a jelenlegi időszak. Akkor meg kellett győznöm az embereket, hogy itt maradhassak, most viszont mindenki tudja, mire vagyok képes. Az ember mindig úgy érzi, hogy a következő lesz a legjobb szezonja, és tény, szükség van egy nagyon jó autóra és egy remek csapatra – azaz a legjobb csomagra – de a stratégia változatlan: jobb akarok lenni, mint tavaly.”

Massa hosszú F1-es pályafutása során megtapasztalhatta milyen érzés a bajnoki címért küzdeni, átvészelt egy komoly balesetet és egy gyenge időszakot is a Ferrarinál, csapatváltása után azonban kivirágzott, nem meglepő tehát, hogy még mindig motivált és sikeréhes. „Való igaz, még mindig az vagyok. Éhezem arra, hogy jobban teljesítsek, mint eddig, arra, hogy kiküszöböljem a hibákat, melyeket az előző évben elkövettem, hiszen ha mindent ugyanúgy csinálsz, akkor könnyen elakadhatsz. Szóval, igen, még mindig éhezem a sikerre, arra, hogy erős és versenyképes legyek, hogy továbbra is legyen helyem a legjobbak között” – magyarázta.

A Williams 2014-ben és 2015-ben is megszerezte a harmadik helyet a gyártók bajnokságában, a Formula1.com pedig úgy véli, idén is jó esélyük van a bronzéremre, főleg akkor, ha nem szűnnek a Red Bull és a McLaren problémái. „Ez egy jó terv” – reagált Massa a felvetésre. „De nem felejthetjük el, hogy a csapatok egy év alatt is nagy előrelépéseket tehetnek, erre a Ferrari tavalyi fejlődése a legjobb példa, a Red Bull és a McLaren pedig rendelkezik a szükséges forrásokkal, pénzzel és munkaerővel. Természetesen mi is javíthatunk, szóval érdekes szezon vár ránk. Az autónk ígéretes, sok adatot gyűjtöttünk a teszteken és sok kört teljesítettünk” – tette hozzá.

A beszélgetés során természetesen a visszavonulás lehetősége és a 2017-es szezon is szóba került, ami a szabálymódosítások miatt vonzza a tapasztalt brazilt. „A kor csak egy szám. Még mindig versenyképes akarok lenni, és az emberek láthatják, hogy az is vagyok. Persze más kérdés, mi lesz akkor, ha ez egy nap megváltozik, amikor már nem érzem magam erősnek. De még nem tartunk itt. Úgy érzem, a 2017-es változások miatt keresett pilóta lehetek, hasznos a Williams, vagy egy másik csapat számára. Nézzék meg hol volt a Williams 2013 végén, és hol tart most. És nemcsak az autó, vagy a motor miatt javult, hanem azért is, mert az emberek motiváltabbak lettek. Én is odaálltam az ügy mögé, és a jövőben is ezt akarom csinálni” – fejezte be mondandóját.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

csaby_massa
#3 csaby_massa 2016. március 12. 09:05  
F1890:
érdekes a ferrarinal a szakértelmének senki nem látta a hasznát

mert Alonsonak teszteltek vele, talán nem véletlen az, hogy Alonso ott van hátul, legalább tanul egy kis türelmet és alázatot.
cikkhez:
Ha beakadna még egy futam győzelem az szuper lenne, de ha meg lesz az évi 2-3 dobogó már az is jó eredménynek számít majd a Williamstől.
Ha elől nem lesznek gondok akkor csak az 5. hely jöhet szóba a többi csapatoknak.

F1890
#2 F1890 2016. március 11. 19:45  

érdekes a ferrarinal a szakértelmének senki nem látta a hasznát

NanoKutya
#1 NanoKutya 2016. március 11. 18:54  

Ez lehetne az ő mottója!:)

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”