A tavalyi blama tanulságai ellenére is sebezhetőnek érzi magát a Mercedes

írta: M4Sport
2016. szeptember 16. 09:31
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nagyjából 20 különböző oka volt a Mercedes tavalyi szingapúri gyengélkedésének. Az elmúlt három évük mélypontjáról úgy érzik, már elmozdultak, de biztosra veszik, ha csúcsformában versenyeznek, a Red Bullnak akkor is lesz esélye a győzelemre.

Az időmérő edzésen másfél, a versenyen egy másodperc az ellenfelektől – a 2015-ös Szingapúri Nagydíj a Mercedes dicsőséges három szezonjának fekete foltját jelenti. Az egyetlen hétvége volt az elmúlt három évben, melyen nemhogy elveszítették a győzelmet, de valójában esélyük sem volt megszerzésére. Tanácstalanság is jellemezte őket azon az egy évvel ezelőtti hétvégén – melynek emléke most is bizonytalanságban tartja őket.

„A valós saját teljesítményünkhöz képest ez valójában nettó két másodperces lassulás volt részünkről” – állapította meg a csapat egyik mérnöke tavalyi visszaesésükről. A tanulságot már akkor igyekeztek levonni: átfogó elemzéseket végeztek el, melyek eredményét a 2016-os versenygép tervezésénél is felhasználták. Az eddigi versenyek azt mutatták, jól végezték dolgukat, ám hogy Szingapúrban is így lesz-e, arról fogalmuk sincs. „Ez majd csak akkor mondhatjuk meg, ha kimentünk a pályára” – tette hozzá a mérnök.

Nico Rosberg a hibákról csak annyit árult el, hogy főként a beállításokkal voltak kapcsolatosak. „Ha mondjuk Szuzukát Monacóval hasonlítom össze, a kettő teljesen más világ. Mindig figyelni kell az aszfaltfelületre, a pálya vonalvezetésére, a magasságra, a hőmérsékletre, ezekhez kell igazodni. És ha valamit elszúrsz, akkor a senki földjére kerülsz – függetlenül attól, mennyire gyors az autód. Velük ez volt tavaly Szingapúrban. Tehát minden téren százszázalékosnak kell lennünk” – mutatott rá.

Az Auto Motor und Sport úgy tudja, a németek nagyjából 20 különböző tényezőt neveztek meg visszaesésük okaként. „Különböző okok sokasága miatt nem tudtuk működésre bírni a gumikat, és emellett rosszul reagáltunk a beállítások terén a pálya felgumizódására is” – magyarázta Toto Wolff sportigazgató.

Ami a versenyzőket illeti, mindketten biztosak benne, hogy ezúttal jobb alapokról indítják a hétvégéjüket. „Fogalmam sincs, hogy alakul majd idén. Tavaly azt hittük, jól megy majd. Idén már úgy jöttünk ide, hogy ismerjük az akkori hibákat. Nem hiszem, hogy hátul leszünk, de azt sem tudom, elöl leszünk-e” – óvatoskodott Lewis Hamilton.

Akárhogy is lesz, a Mercedesnél arra számítanak, ha csúcsformában versenyeznek a hétvégén, akkor is szoros csatát kell majd vívniuk a Red Bull-lal. Monacóban sem tudtak ellenszert a kék autókra. „Mindegy, hogy elvégeztük-e a házi feladatunkat vagy sem, a Red Bull itt komoly ellenfél lesz számunkra” – jósolta az egyik mérnök. „Szingapúr hasonlít Monacóhoz, és Monacóban Ricciardo legjobb ideje az időmérőn egyszerűen elérhetetlen volt számunkra.”

Rosberg már csak emiatt sem bízza el magát. „Nem, nem fogunk úgy gyengélkedni, mert már értjük, mi történt tavaly, és alapvető változtatásokat hajtottunk végre. Emiatt biztosan máshogy állunk majd a többiekhez képest, mint tavaly. De hogy tudunk-e javulni egy másodpercet? A Red Bullnak jók az esélyei, a Ferrariról pedig nem tudhatjuk, mire lesz képes.”

„Minden csapat év elején egy átlagra tervezett autót épít, amely a világ minden pályájára megfelelő. De ezek a pályák nagyon különbözőek. Mi szerintem remekül eltaláltuk az átlagot, mert mindenütt erősek vagyunk. Ha viszont valaki jobban koncentrál az olyan pályákra, mint Monaco vagy Szingapúr, melyeken nagyobb leszorítóerővel megy, akkor esélye lehet a legyőzésünkre” – vélekedett.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.21. 20:23

Amerikai Nagydíj – második szabadedzés

Beszámoló az eseményről

02016.10.21. 19:56

Nemet mondott az FIA a bahreini tesztre

A csapatok most Ecclestone-nal tárgyalnak

02016.10.21. 19:33

Gyorsan reagált az FIA a lefulladó autók problémájára

Kifejlesztettek egy automatikus rendszert