A Toro Rossónál kiegyenlítettebb motorteljesítményekre vágynak

írta: M4Sport
2016. február 11. 14:15
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ugyanolyan erős motorokkal kisebb lenne az autók közti teljesítménykülönbség, ami jobb versenyeket eredményezne, véli James Key, a Toro Rosso technikai igazgatója.

A faenzai gárda a nagyra tartott főtervezővel jókorát lépett előre 2015-ben a kasztni terén, ám Renault-erőforrásaik gyenge és megbízhatatlan szereplése oda vezetett, hogy a papíron gyakran ötödik legjobb kocsijukkal végül csak a hetedik helyet sikerült megszerezniük a konstruktőrök versenyében. A csapat 2016-ben egyéves Ferrari-erőforrásokra vált, ami azonban még mindig érezhető hátrányt okozhat nekik motorfronton.

„A kis különbségek teszik igazán izgalmassá ezt az egészet, ez ugyanis egyet jelent azzal, hogy nagyobb szerep jut a versenyzőknek. Ahhoz, hogy ezt elérjük, körülbelül ugyanolyan erős motorokra van szükségünk” – nyilatkozta Key a Sky Sportsnak egy nagyobb lélegzetvételű interjúban. „Minden azon múlik, hogy milyen vannak közel egymáshoz az autók. Ha 22 autó van a rajtrácson, és csupán egy másodperc választja el őket, akkor nagyszerű versenyt fognak vívni.”

Key a 2014-es Bahreini Nagydíjat hozta fel példaként. „Néhány pálya segít a dolgon – 2014-ben Bahreinben elképesztő futamot láthattunk. Ha megnézzük az időmérő edzést, akkor láthatjuk, hogy a sor vége ott közelebb volt az elejéhez, mint a legtöbb esetben, köszönhetően a pálya karakterisztikájának, ami összerántotta a mezőnyt és különböző módon hangsúlyozta ki az autók erősségeit.”

Nagy kérdés persze, hogy ha megengedik a motorfejlesztést, akkor a lépéshátrányban levők fel tudnak-e zárkózni, avagy a létező különbségek nőnek még nagyobbra. Akárhogy is, a motorszabályok idén már nagyobb teret engednek a fejlesztéseknek az eredeti tervekhez képest: az eredetileg tervezett 25 helyett 32 zseton áll a gyártók rendelkezésére, és a korábban befagyasztani szánt területeken is folytatni lehet a munkát. Mindeközben 2017-től akár az egész zsetonrendszert eltörölhetik.

Max Verstappen, Sergio PérezMilyen hatása lesz az új 2017-es aero-szabályoknak?

A régóta tárgyalt 2017-es szabályokkal kapcsolatban könnyedén felmerülhet az a vád, hogy a tiszta lap elsőre a kasztnik között is csak növelni fogja a teljesítménybeli különbségeket, mielőtt a mérnökök ötletei a csapatok többségénél a legjobbnak bizonyuló megoldások felé konvergálnak majd. Emellett ott vannak még azok az aggályok is, amelyek szerint a tervezett nagyobb leszorítóerővel a versenyzőknek nehezebb lesz követniük egymást a kanyarokban. Key elismeri, hogy a szabályalkotók sincsenek teljesen tisztában a változtatások versenyzésre gyakorolt hatásával.

„Az összetevők adottak, viszont még tisztáznunk kell és meg kell értenünk néhány dolgot, hiszen egy bonyolult folyamatról beszélünk. Egyrészt, gyors autókat szeretnénk, másrészről viszont meg akarunk győződni arról, hogy a versenyzés is jó marad. Ez az egész a kompromisszumokról szól, és arról, hogy mindent tökéletesen megértsünk. Függetlenül attól, mi lesz a végeredmény, remélem, sikerül mindent megértenünk. Az a baj, hogy 2017-is semmit sem tudunk biztosra, hiszen senki sem merült bele annyira a munkába, hogy megértse, egészen pontosan milyen lesz a végeredmény. Mindig előre gondolkodunk, és próbálkozunk; el akarjuk érni, hogy elég mozgásterünk maradjon.”

A szakember szerint egyébként akkor sincs katasztrófa, ha elsőre nem érik el a kívánt hatást. „Ahhoz, hogy megbizonyosodj valamiről, meg kell várnod, hogy a termék elkészüljön, ami később persze tudsz finomhangolást végezni. Bizonyos mértékig szezon közben is változtathatsz a szabályokon, a következő év pedig a finomhangolásról és a hibák feltárásáról szól majd.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Carlos Sainz

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa

32016.10.24. 15:48

Arrivabene: Hülyeség változtatni

Inog a talaj a csapatfőnök alatt – a Ferrari barátkozhat a bronzérem gondolatával?