A változás szele? Újra változtattak a guminyomáson

írta: M4Sport
2016. július 02. 12:58
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Pirelli meglépte ugyanazt, amit két hete Bakuban. A pénteki adatok kiértékelését követően csökkentette a minimális nyomásértékeket. A trükközést ellehetetlenítő új szabály révén hosszabb távon komolyabb változás várható.

Ahogy Azerbajdzsánban, úgy most Ausztriában is módosította a guminyomás terén előírt minimális értékeit a Pirelli. A hátsó abroncsoknál 1 psi-vel csökkentette az értéket, 19,5-ről 18,5-re. A mezőnynek most várhatóan a beállítások terén is alkalmazkodnia kell az első szabadedzésekhez képest történt változtatáshoz.

Az FIA kommunikációs igazgatója, Matteo Bonciani pénteken hivatalos levélben értesítette a csapatokat arról, hogy Ausztriától kezdve új rendszer szerint, már a kerekek autóra helyezése előtt fogják ellenőrizni a guminyomás szabályosságát, ezzel elkerülendő, hogy egyes csapatok a fékek és kerékagyak előmelegítésével trükközzenek a nyomással.

Mario Isola, a Pirelli fejlesztési igazgatója elárulta, most megfigyelik, az új szabály mellett hogyan alakulnak a nyomásértékek a rajt előtt és menet közben, és ha sikerül megállítani a trükközést, hosszabb távon újra csökkenthetik az utóbbi hónapokban sokat bírált minimális guminyomási értékeket. „Már jó ideje dolgozunk az FIA-val a rendszer fejlesztésén. A csapatokkal folytatott egyeztetések után most megtettük az első lépést a változtatás felé” – nyilatkozta az olasz. „Amennyiben az új rendszer segítségével magasabb nyomásértékeket tapasztalunk majd menet közben, újra csökkenteni kezdjük a guminyomást.”

Isola kiemelte, hiába panaszkodnak egyes résztvevők amiatt, hogy Ausztriában például az első gumik esetében idén 4 psi-vel magasabb a gumik nyomása, mint 2015-ben, ezen értékeiket a csapatok szimulációra hagyatkozva állapítják meg. Ezt követően a pénteki tapasztalatokkal is összevetik a szimulációs eredményeket, s ha szükséges, változtatnak a számokon. Most pontosan ez történt.

A szakember azt is jelezte, szeretnék, ha a jövőben végig azonos hőmérsékleten melegítenék a gumikat a kerékpaplanok alatt. A jelenlegi szabály szerint két órán át 80, majd egy órán át 100 Celsius-fokon hevíthetik a kerekeket – a jövőben egy középértéket határoznának meg. „A célunk, hogy csökkentsük a kezdő nyomást. Elméletben így menet közben aztán emelkedik majd a nyomás értéke. Másfelől ilyen rendszer szerint nekünk és a csapatoknak is könnyebb lenne a dolguk. Talán 90-95 Celsius-fok körül melegíthetnék a gumikat, és így nem lenne gond a melegítéssel. Talán ezzel kicsit másképp kellene majd bemelegíteniük az abroncsokat az első körökben, de ez pályánként változó lehet. Nem hiszem, hogy komoly probléma lenne” – magyarázta Isola.

Az FIA közleménye az új szabályról:

„Az FIA értesíti a résztvevőket, hogy azonnali hatállyal érvénybe lépteti, hogy a szabadedzéseken, az időmérő edzésen és a versenyen a Pirelli által meghatározott guminyomási értékeket mostantól mindig a kerekek autóra való feltétele előtt ellenőrzi. Ezen ellenőrzéseket kizárólag az új vagy a korábbi edzésen is használt gumikon végzik el, mégpedig a csapat Pirelli-mérnökének jelenlétében.”

„Levegőt kiengedni a feltétel után már nem lehet a gumiból, de hozzáadni még lehet, emellett ha az adott szettet egynél többször használták az edzés alatt, nem szükséges mindannyiszor beállítani a guminyomást a minimális kezdőértékre.”

„A rajtrácson a kezdő értékeket a kerék feltétele előtt ellenőrzik. Ezeket az ellenőrzéseket egy bírónak, az FIA delegáltjának vagy a kijelölt Pirelli-mérnöknek a jelenlétében végzik el. Levegőt ezt követően már nem lehet kiengedni a gumiból, hozzáadni viszont még lehet.”

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.