A versenyzők bukókeretet és új gumikat akarnak 2017-től!

írta: M4Sport
2016. január 25. 13:15
FOTÓ: ©YouTube/Giorgio Piola

Jobb gumikra és félig fedett pilótafülkékre vágynak a versenyzők. A BBC beszámolója szerint érdekvédelmi szövetségük mindkét kérdésben egyértelmű állást foglalt – s most a következő lépést várják.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) évek óta komoly kutatásokat végez annak kapcsán, miként lehetne növelni a versenyzők fejének biztonságát a formaautókban. Miután tavaly júliusban Jules Bianchi belehalt a 2014-es Japán Nagydíjon elszenvedett fejsérülésébe, majd augusztusban az IndyCarban Justin Wilson is halálos balesetet szenvedett egy fejének csapódó törmelék következtében, a szövetség újból sürgetni kezdte a biztonság növelését célzó intézkedéseket.

Már többféle megoldást is teszteltek: korábban a vadászrepülőknél használt, a teljes cockpitet befedő „szélvédőt”, a közelmúltban pedig az elölről érkező tárgyaktól védő speciális bukókeretet is próbára tettek. Alexander Wurz, a versenyzők érdekvédelmi szervezetének, a GPDA-nak az elnöke a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, most eljött az idő, amikor végre választani kell a koncepciók közül, s ezzel új szintre léphetnek a kutatások. A mezőny tagjai elmondása szerint a Mercedes által bemutatott, „glóriának” nevezett megoldást részesítik előnyben, melynél a pilótafülke hátsó részének két oldaláról indul egy-egy védőcső, melyek aztán a versenyző előtt összeérnek.

„Az FIA szakértői rendkívül mélyreható kutatást végeztek, és a folyamat egy letisztult megoldáshoz vezetett. Most a versenyzők úgy érzik, eljött az ideje annak, hogy legkésőbb 2017-ben be is vezessék az új biztonsági intézkedést” – nyilatkozta Wurz. Erről e hét pénteken egyeztetnek majd az F1 technikai szakemberei, a jövő évre tervezett átfogó szabályváltoztatásokról való tárgyalás keretén belül.

„Egyértelmű, hogy emiatt strukturális változtatásra van szükség a karosszéria terén, amihez legalább egy év kell, azonban én még egyetlen olyan technikai szakemberrel sem találkoztam, aki ellenezte volna ezt az alapvető biztonsági fejlesztést, különösen a fejsérülésekkel járó közelmúltban történt formaautós balesetek óta. Minden versenyző és én magam is azt reméljük, hogy a fej plusz védelme már csak formalitás.”

 Sebastian Vettel, Alexander Wurz és Jenson Button

Gyorsabb és biztonságos gumikat követelnek

Wurz jelezte, a mezőny tagjai emellett egy másik komolyabb változtatás mellett is hangot emeltek: jobb gumikat szeretnének. Az F1 hivatalos beszállítójaként 2011 óta jelen lévő Pirelli sok kritikát kapott már a versenyzőktől az elmúlt években a túl érzékeny, gyorsan kopó, de akár a konzervatív szemléletmóddal megválasztott gumik miatt is. Az osztrák elárulta, már szorgalmazták Bernie Ecclestone-nál az eddigi szemléletmód megváltoztatását annak érdekében, hogy a versenyzők újra keményebben a gázba taposhassanak vasárnaponként – s az erről szóló szavazásuk is egyhangú eredményt hozott.

A várható változásokról részleteket nem árult el a korábbi versenyző, azt azonban kiemelte, olyan gumikra vágynak, „amelyek engedik, hogy újra mindent kihozzanak a mostani rendkívüli autókból, mert az F1 erről szól, ez teszi a motorsport csúcsává, s ezért szereti mindenki.”

Wurz hozzátette: „A versenyzők szeretnék egyértelműen kihangsúlyozni, hogy örülnének, ha a Pirelli olyan gumikat gyártana, melyekkel gyorsabbak lehetnének a kanyarokban, és közben biztonságban is éreznék magukat. Ha jól tapadó gumikat kapunk, boldog versenyzőket fogunk látni, a boldog versenyzők pedig hamisítatlan és őszinte teljesítménnyel rukkolnak elő, a határon vezetik az autójukat. Ezt akarjuk, a szurkolói felmérésünk szerint pedig a szurkolók is erre vágynak.”

Sebastian Vettel Mégsem várhatunk megoldást?

Csakhogy nem mindenki tartja jó ötletnek, hogy 2017-ben jelentősen gyorsulnak az autók – legalábbis aerodinamikai szempontból. A Mercedes és a Pirelli korábban jelezte, a túlzottan megnövelt aerodinamikai leszorítóerő veszélyt jelenthet a gumikra, ezért újabb módosításokat követeltek a jövő évre tervezett szabályokon. Egyes csapatok szakemberei szerint mindez pedig azt mutatja, hogy hiába a változások, a valódi problémát továbbra sem fogják megoldani. „A versenyzők azt mondják, nem érik el jelenleg a képességeik határait a mostani autókkal, mégpedig a gumik miatt. Így nem elég élvezetes vezetni” – idézte a brit lap az egyik bennfentest. „Előálltunk ezekkel a változtatásokkal, de egyikük sem oldja meg az egyetlen nyilvánvaló problémát. Ez komoly gond, és nagyon sok embert bosszant” – utalt a gumigyártó szemléletmódjának változatlanságára.

Wurz kiemelte, nem lát ellentmondást abban, hogy a versenyzők egyszerre akarnak biztonságosabb autókat és gyorsabb abroncsokat. „Tudjuk, hogy az autókat és a pályákat úgy tervezték meg, hogy nagy tempónál is biztonságosak legyenek. Az F1-ben már láthattunk a mostaninál nagyobb kanyarsebességeket. 2009-ben több mint 40 km/órával is magasabbak voltak a sebességek a kanyarokban. Miközben a versenyzők szeretnék minimálisra csökkenteni a veszélyt a modern technológia használata segítségével, bizonyos mértékig elfogadják a kockázatot. A versenyzők mindenekelőtt gyorsan akarnak menni” – zárta gondolatát Wurz.

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Zasalamel
#7 Zasalamel 2016. január 26. 12:13  

Aztán meg majd megy a rinya h sz*rt se látnak a pilóták.

daviid
#6 daviid 2016. január 26. 11:03  
sába:
Hát ez elég gyenge oltás volt. Értem, hogy fő a biztonság, de lassan már eljutunk, hogy virtuális versenyeket fogunk nézni, mert hát az nem veszélyes. Baromi sokat javult az f1 biztonsága. Nézd már meg, 300-zal nekimennek a falnak és vigyorogva szálnak ki a gépből. Minden veszélyt úgysem lehet elkerülni, főleg nem, ha már autóversenyzőnek ment az ember fia. Mint említettem, meg kell nézni a motorosok, síelők vagy bármely extrém sportot űzők milyen védelmet kapnak egy f1-s versenyzőhöz képest. Az autóverseny egy veszélyes iparág, nem a semmiért keresnek ekkora pénzeket. Vagy ha minden veszélyes akkor egyszerűen be kell szüntetni a nyitott fülkés versenyeket. Aztán ha benn ég valaki egy zárt autóban, akkor szüntessük be azt is. Remélem azért érted a mondandóm lényegét.

Tegnap, mikor először elolvastam a cikket, nekem pont ez volt az első gondolatom. Ha így haladunk lassan az interneten, online streameken fogjuk nézni, ahogy a pilóták valamelyik szimulátor programmal lefutják a világbajnokságot.
Nekem abszolút nem jön be, sem a zárt, sem a félig zárt pilótafülke ötlete. Annak idején egyszer leírtam, és elmondtam, hogy erről mi a véleményem. Alapvetően amúgy nincs problémám, hogyha ez a jövő, de akkor valami olyan megoldás találnak ki, amik az autók kinézetét nem fogra még rondábbá tenni. Mert nekem például nagyon nem tetszik a cikk képén látható megoldás. Plusz , ha őszinték akarunk lenni, Bianchi életét ez sem mentette volna meg, sehogy sem. Lerágott csont, de a balesete sok-sok balszerencsés véletlenek az összefüggése volt. Erre pedig sehogy sem lehet felkészülni.
Hovatovább, ha azt nézzük 300 km/h-a felett olyan szó, hogy biztonság, az nem létezik. Kivéve, ha szimulátorban nyomjuk a gázpedált. Ott van, hiszen a versenyző testi épsége nincs veszélybe. De ha pedig arra megyünk, hogy minden egyes versenyző teljes biztonságban legyen, akkor miért nem hagyjuk ezt abba, és ülünk le a gép elé vezetni?
De ha veszély, akkor nyugodtan kijelenthetjük, ahogy például Adrian Newey is mondta annak idején, hogy ezek az új orr kialakítások veszélyesek, mert ha hátulról valaki belerohan az előtte lévőben, akkor könnyen az előtte lévő autó alá szorulhat a versenyző. Példának okáért ott van a 2014-es Ausztrál Nagydíj rajtbalesete. Itt mindenképpen kellene valami változást eszközölni, például az autó orrának a magasságát, az autó hátsó ütközési zónájához kellene igazítani, hiszen az autó első ütközési zónája jóval alacsonyabban van, mint hátul. (Ha jól rémlik, erről is volt szó még a múlt évben)
A másik nagy veszély forrás a mai Forma-1-ben , az a Pirelli random felrobbanó gumija. Jó-jó, tudom, hogy a 2013-as év eleji szerkezetet már megváltoztatta az olasz cég, de azért tavaly is volt két felrobbanás Belgiumban. Ja, hogy elvileg a pályával volt baj, akkor csináljuk azt, hogy a pilóták maximális védelme érdekében nem engedjük ki őket a versenypályákra. Most túlzok, de ezzel is csak azt akarom szemléltetni, hogy az autóversenyzés veszélyes, veszélyes volt, és az is lesz.
Én kifejezetten örülök, hogy manapság is azon dolgoznak, hogy biztonságosabbá akarják tenni az autóversenyzést, de szerintem olyan soha nem lesz, hogy az autóversenyzés, főleg a formaautó versenyzés biztonságos lesz annyira, hogy a versenyzőnek haja szála se görbüljön meg egy-egy futam során.

Utoljára módosítva: 2016. január 26. 11:10

sába
#5 sába 2016. január 26. 10:06  
vacsad:
Gondolom annak idején az elsők közt lincselted volna meg Jackie Stewart-ot, amiért felvetette a szalagkorlát ötletét....

Hát ez elég gyenge oltás volt. Értem, hogy fő a biztonság, de lassan már eljutunk, hogy virtuális versenyeket fogunk nézni, mert hát az nem veszélyes. Baromi sokat javult az f1 biztonsága. Nézd már meg, 300-zal nekimennek a falnak és vigyorogva szálnak ki a gépből. Minden veszélyt úgysem lehet elkerülni, főleg nem, ha már autóversenyzőnek ment az ember fia. Mint említettem, meg kell nézni a motorosok, síelők vagy bármely extrém sportot űzők milyen védelmet kapnak egy f1-s versenyzőhöz képest. Az autóverseny egy veszélyes iparág, nem a semmiért keresnek ekkora pénzeket. Vagy ha minden veszélyes akkor egyszerűen be kell szüntetni a nyitott fülkés versenyeket. Aztán ha benn ég valaki egy zárt autóban, akkor szüntessük be azt is. Remélem azért érted a mondandóm lényegét.

Utoljára módosítva: 2016. január 26. 10:18

vacsad
#4 vacsad 2016. január 26. 01:40  
sába:
Hát ez baromi gusztustalan. Baleset esetén katapultál vagy mi? Ilyen alapon a motorosok is zárt karosszériát akarjanak? Nevetséges már ez az egész. Ha ennyire be vannak tojva, keressenek más megélhetést.Épp a hétvégén néztem a sí közvetítést. Szinte minimális védelem mellett száguldozni 100-120 km/óra felett. Elnézve őket jutott eszembe, hogy a mai technika mellett jóval nagyobb veszélyt vállalnak fel a sízők mint az f1-s pilóták.

Gondolom annak idején az elsők közt lincselted volna meg Jackie Stewart-ot, amiért felvetette a szalagkorlát ötletét....

sába
#3 sába 2016. január 25. 23:01  

Hát ez baromi gusztustalan. Baleset esetén katapultál vagy mi? Ilyen alapon a motorosok is zárt karosszériát akarjanak? Nevetséges már ez az egész. Ha ennyire be vannak tojva, keressenek más megélhetést.Épp a hétvégén néztem a sí közvetítést. Szinte minimális védelem mellett száguldozni 100-120 km/óra felett. Elnézve őket jutott eszembe, hogy a mai technika mellett jóval nagyobb veszélyt vállalnak fel a sízők mint az f1-s pilóták.

GreenHonda
#2 GreenHonda 2016. január 25. 14:10  

Ez nem zavarja a pilótát a kilátásban?

Enveblo
#1 Enveblo 2016. január 25. 13:31  

ez még jól is néz ki, de am valami plexi szerűségből nem lehet megcsinálni?

HairHungary