A versenyzők kérdésekkel bombázták az FIA-t

írta: M4Sport
2016. szeptember 30. 16:23
FOTÓ: ©xpbimages.com

Számos vitás téma merült föl a közelmúltban a versenyzőkre vonatkozó szabályok és azok értelmezése körül. Malajziában a mezőny tagjai kérdésekkel bombázták az FIA-t.

A megszokottnál hosszabb ideig tartott a szokásos pénteki versenyzői eligazítás Sepangban. Mindez annak köszönhető, hogy a versenyzők számos kérdést tisztázni kívántak a versenyigazgató Charlie Whitinggal az elmúlt hétvégéken előfordult vitatott szituációk után.

A legutóbbi Sergio Pérez esete volt, aki Szingapúrban dupla büntetést kapott, mivel az időmérő edzésen nem lassított le eléggé dupla sárga zászlós jelzésnél, majd egy előzést is bemutatott. A Force India már akkor panaszkodott a versenybíróság következetlenségére, s felidézte Nico Rosberg magyarországi pole-szerzését, valamint Lewis Hamilton ausztriai versenyen bemutatott sárga zászlós előzését is, melyekért nem járt büntetés.

Lassítani, de mennyire?

Pérez két hete 13 km/órával lassított a veszélyes kanyarban, de az FIA ezt is kevésnek ítélte. A versenyzők tudni akarták, pontosan mennyivel is kell lassítaniuk a figyelmeztető jelzésnél. Whiting megoldási javaslata a következő volt: dupla sárgánál mindig abból induljanak ki, hogy törölni fogják a köridőjüket, így fölöslegesen ne nyomják a gázt.

Előzni, de mikor?

Ami a sárga zászlós előzést illeti, Hamilton Spielbergben a törött szárnyú Rosberg mellett haladt el, Pérez Szingapúrban csak egy nála jóval lassabb, gyorskörén már túllévő Haas mellett. A mögé sorolás egyik esetben sem tűnt racionális lépésnek – különbség mégis volt a kettő között. Whiting ennek kapcsán közölte: ilyen esetekben mindig meg kell kérdezni az FIA-t, engedélyezi-e a pozíciócserét.

A McLaren a szingapúri első körben ezt meg is tette, mielőtt Jenson Button elment a defektes kerékkel haladó Valtteri Bottas mellett a futam elején. A szövetség szerint ebben az esetben azonban nem mis volt szükség erre: nyilvánvaló meghibásodás esetén nem tilos előzni.

Rajtolni, de honnan?

Az Auto Motor und Sport szerint a harmadik vitás kérdést a rajtolás kapcsán tették fel Whitingnak: a rajtrácsra álláskor a fehér vagy a sárga vonalat kell-e figyelembe vennie a versenyzőnek? Mindez azért vetődött fel, mert Max Verstappen Spában látványosan túlgurult a tájékozódást segítő sárga csíkon.

A versenyigazgató leszögezte: a lényeg, hogy az első kerekek a fehér vonal mögött maradjanak, az ahhoz viszonyítva 80 centiméterrel hátrébb fölfestett sárga csíkon túl lehet csúszni. Ezt felmérni persze az autóban ülve nehéz, az efféle előnyszerzés pedig kockázatos.

Prezentáció elnapolva

A német szakportál szerint a pénteki egyeztetésen csak egyetlen előzetesen tervezett témáról nem beszéltek. A Pirelli most szeretett volna beszámolni a mezőnynek arról, mik a tapasztalataik a 2017-re fejlesztett szélesebb gumikról, ám az olaszok végül úgy döntöttek, az erről szóló bemutatót csak Szuzukában ejtik meg.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Austin

02016.10.22. 18:52

Így állunk az időmérő előtt

A három szabadedzés összesített eredménye

552016.10.22. 18:01

Verstappen vezetésével Red Bullok az élen, a Mercedesek „rejtőzködtek”

Vettelt váltógondok, Sainzot két defekt hátráltatta