A versenyzőknek nem tetszik az új időmérő

írta: M4Sport
2016. március 02. 21:19
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyigazgatója, Charlie Whiting szerda este megbeszélést tartott a Forma–1-es pilótákkal az idén bevezetni kívánt kieséses időmérőről. Sergio Pérez elmondása szerint a versenyzők nem rajonganak a szabálymódosítási javaslatért…

A múlt héten derült égből villámcsapásként érkezett a hír, miszerint a csapatok elfogadták az időmérő edzés lebonyolításának megváltozatásával kapcsolatos elképzelést. Azóta kiderült, a helyzet sokkal bonyolultabb, hiszen a Forma–1 Menedzsmentnek (FOM) egyelőre a szükséges technológiai háttér sem áll a rendelkezésére, a Ferrari pedig nem támogatja az elképzelést.

Ráadásul már az alapötlet is változott: most úgy tűnik, az időmérő első két szakasza egyaránt 16 perces lesz, a másfél percenkénti, egyesével történő kieséses szakasz pedig 7 perc elteltével veszi kezdetét. Mindkét harmadban 7-7 pilóta búcsúzik (mindig az aktuális leglassabb esik ki), az utolsó szakasznak tehát 8-an vágnak neki; ez 12 perces lesz, ám az eredeti tervekkel ellentétben a régi lebonyolítás szerint tartják meg, azaz mindenkinek több lehetősége lesz a javításra.

A terv az FIA és a csapatmenedzserek egyeztetésén született meg, a szövetség versenyigazgatója pedig a szerdai tesztnap után a pilótákkal is tárgyalóasztalhoz ült (összesen 13-an jelentek meg a találkozón). Ők azonban nem rajonganak az elképzelésért, ami véleményük szerint túlságosan bonyolult a nézők számára.

„Megosztottuk a gondolatainkat Charlie-val” – nyilatkozta Pérez a Sky Sportsnak. „Nem vagyunk elégedettek a szabályokkal, amiket be akarnak vezetni. Majd meglátjuk, megváltoztatják-e őket. A nézők nagyon nehezen fogják megérteni az új rendszert. Ez az egész nekünk is bonyolult, szóval a szurkolóknak még zavarosabb lesz. Mi úgy gondoljuk, az időmérő jelenleg teljesen rendben van. Nem hiszem, hogy lenne ok arra, hogy változtassunk rajta” – tette hozzá.

A napokban egyébként több pilóta is jelezte, örülne, ha a szabályalkotók gyakrabban kikérnék az ő véleményüket is (először Lewis Hamilton emelte fel a hangját a mellőzöttség miatt, majd Romain Grosjean is csatlakozott a címvédőhöz), éppen ezért Pérez most elégedetten nyugtázta, hogy az FIA velük is elbeszélgetett. „Nagyon jó, hogy Charlie minket is belevont a változtatással kapcsolatos megbeszélésbe. Azt akarja, hogy osszuk meg vele a véleményünket, és ez roppant pozitív!”

Kevin Magnussen egyetértett mexikói kollégájával, mondván „örömteli, hogy a pilóták véleményét is kikérik”, majd hozzátette, reményei szerint „a jövőben ez egyre gyakoribbá válik”. Ő egyébként az Autosportnak azt is elmondta, hogy az időmérő csak egy volt a napirendi pontok közül. A fiatal dán végül kiemelte, két héttel a szezon kezdete előtt jó lenne tudni, milyen szisztéma szerint zajlanak majd az időmérők. „Könnyebb dolgunk lenne, hiszen tudnánk, mire készüljünk. Meglátjuk, mi lesz. Mi elmondtuk a véleményünket, a döntést azonban nem nekünk kell meghozni” – nyilatkozta.

FIA
Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

fist1
#5 fist1 2016. március 03. 12:54  

A legnagyobb baj az a tervezett rendszerrel, hogy a lutrifaktort túlságosan megnöveli. Nem kéne, ez ma még egy sportesemény alapvetően, maradjon is meg annak, nem kellene műizgalmakat generálni, ahogy teszik évek óta a szar gumival. De élesben pl. a két merci pilóta között nem sok lehetőségükl volt csatázni, az az F1 valódi arca ma. A többi "izgalom" jórészt porhintés.

daviid
#4 daviid 2016. március 03. 12:16  
Toti:
Na most képzeljük el a a BelgaNagydíj időmérőjét: 1:50 körüli idők, gyakorlatilag egy mért körrel már ki lehet esni, javításra nincs esély, és nem csak az utolsónak, az utolsó előttinek is.

Igen, ez az egyik legnagyobb problémája az új szisztémának. Pilóták sem véletlenül ellenzik a bevezetését. Viszont az utolsó pilótának majdnem minden helyszínen csak 1 gyors körre lesz lehetősége, hogyha első éles köre után visszamegy a bokszba új szett abroncsokért.
De, mint már többször leírtam ott vannak még a gumik, amik a rendszer ellen szólnak, na meg az, hogy az ég világon semmi nagy változás nem fog történni. Ugyanaz lesz, mint eddig, csak most egyesével esnek ki a pilóták, és nem csoportokban. Ezen része nem változik, csak kicsit bonyolultabbá teszik, ami egy alkalmi nézőnek eléggé rossz hír.
Mivel nagy változás nem lesz, így az izgalmak nem az adott szakasz végén, hanem annak elején lesznek.Maximum akkor lesz izgalmasabb, ha az egyik top csapatban lévő pilóta hibázna az első gyors körében. De azért valljuk be, erre vajmi kevés esély van, hiszen túlvállalni nem fogják magukat +1-2 tizedért, így hibázni sem fognak, főleg hogy profik. Szóval nincs sok értelme bevezetni, hiszen pont az ellenkező hatást fogja kelteni, mint amiért beszeretnék vezetni. Ha tartósabb gumik lennének, akkor tényleg jó ötlet lenne, de a jelenlegi abroncsoknál, illetve gumiszabálynál ez inkább rossz, mint jó.
Az alapötlet nem rossz, de még több sebből vérzik az egész szisztéma, szóval jobb lenne, ha 2017-re halasztanák ezen szabályt. De nekem van egy olyan érzésem, hogy az egész szisztémát csak Bernie Ecclestone lelkének megnyugtatása végett akarják bevezetni, hiszen az ő bugyuta ötletét szerencsére mindenki leszavazta.

Utoljára módosítva: 2016. március 03. 12:17

Toti
#3 Toti 2016. március 03. 10:15  

Na most képzeljük el a a BelgaNagydíj időmérőjét: 1:50 körüli idők, gyakorlatilag egy mért körrel már ki lehet esni, javításra nincs esély, és nem csak az utolsónak, az utolsó előttinek is.

BrettShaw
#2 BrettShaw 2016. március 03. 08:58  

Túlságosan bonyolult? Nehogymár. baromi könnyen vizualizálható, nagyon egyszerűen megérthető szabály. Kicsit korábbra hozza az izgalmakat, mint a korábbi rendszerben volt. Szerintem nyugodtan maradhat...

Enveblo
#1 Enveblo 2016. március 03. 04:17  

ezt az időmérőt a 10 éves gyerek is megérti, nem egysejtűek az emberek, -.-"""""
ez a szabály csak szimplán szükségtelen, nem biztos hogy rossz, de szükségtelen az biztosFORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája