A veszély és az F1 – két bajnok, két vélemény

írta: M4Sport
2016. június 27. 15:44
FOTÓ: ©xpbimages.com

A veszély fontos része a Forma–1-nek, a sportágat ugyanis részben az teszi igazán vonzóvá, hogy pilóták folyamatosan a penge élén táncolnak – véli Lewis Hamilton, aki „szigorúbb” versenypályákra vágyik. Honfitársa, Jenson Button más véleményen van.

Az Európa Nagydíj óta újra téma a veszély és az autósport kapcsolata, a bakui pálya ugyanis több pilótától is kritikát kapott: elsősorban a megszokottnál szűkebb bukóterek és a trükkös boxbejárat miatt. Voltak, akik túlságosan veszélyesnek nevezték a helyszínt, mások viszont örömmel fogadták azt, sőt odáig mentek, hogy a Forma–1-nek több hasonló pályára lenne szüksége, az elmúlt években ugyanis főként olyan aszfaltcsíkok debütáltak, melyek nem büntetik eléggé a hibákat.

Vagyis egy-egy rontás esetén a pilóták „csak” időt veszítenek, hiszen a nagy aszfaltozott bukóterekben csak a legritkább esetben sérülnek meg versenyautóik. Azok, akik támogatták a bakui pályát gyakran kiemelték, hogy a falak közelsége, és a bukóterek „hiánya” valamint a veszélyérzet magát a versenyzést is izgalmasabbá, vonzóbbá teszi. „A versenyzés veszélyes” – jelentette ki Lewis Hamilton egy, a Daily Mailnek adott interjú során. „A penge élén táncolunk. Persze nem akarom összetörni az autóm, és nem akarok komolyan megsérülni, de tudni kell, hogy ez is a játék része.”

Lewis Hamilton„A versenyzői eligazításon néha arról beszélnek, milyen sima a pálya. Azt akarják, hogy ilyen legyen. Nagyobb búkótereket akarnak és a biztonsági falakról beszélnek. Azt hiszem, én régimódi vagyok. Való igaz, javítanunk kell a biztonságon, és a Forma–1 nagyon sokat dolgozott ezért az utóbbi években. Bakuban viszont változtatni akartak a boxutca bejáratán. Azt mondták gyors és veszélyes, év viszont arra gondoltam, hogy nem, egyáltalán nem az. Igen, trükkös, viszont a versenyzésnek ilyenek kell lennie. Hiányoznak a régi pályák, ahol nem lehetett csak úgy átlépni a fehér vonalat, átenni az autót a rázókövön és továbbmenni. Ma bárhol ronthatsz így, anélkül, hogy ütközés lenne belőle” – magyarázta, majd megjegyezte, ezért van „könnyebb dolguk” a mai fiataloknak.

Teljesen más véleményen van a mezőny másik brit világbajnoka (Hamilton korábbi csapattársa), Jenson Button, aki már a hétvégén is többször felszólalt a szűk bukóterek ellen. „Keményen dolgozunk, hogy pályák biztonságosabbak legyenek, majd megérkezünk Bakuba, ahol az olyan kanyarokban, mint a hármas, a hetes vagy a tizenötös egyáltalán nincs bukótér. Tudom, hogy mindent megtesznek azért, hogy a pályák biztonságosak legyenek, és látva az előző évek történéseit, valamint azt, milyen úton haladtunk, szeretnénk hinni, hogy ez nem változott…” – mondta.

Szerinte egyébként nem veszélyes pályákra van szüksége a sportnak, hanem olyanokra, melyeken jó versenyeket vívhatnak, hiszen elsősorban még mindig ez számít, amikor a szurkolók megítélik a királykategóriát. „Jó versenyzők is kellenek, és nem egy, hanem több olyan csapat is, amelyik esélyes a győzelemre, a bajnoki cím elhódítására. Olyan pályák kellenek, melyek kiemelik az F1 erejét. Gyors kanyarokkal és nagy sebességgel. Az emberek a küzdelmet szeretik. Vegyük Barcelonát, ott két csapat négy pilótája küzdött a győzelemért, és biztos, hogy a futam jobban lekötötte az embereket, mint a többi. Teljesen mindegy mennyire erősek vagyunk, vagy mennyire hisszük tökös versenyzőnek magunkat, szükségünk van a nagyobb bukóterekre. Értjük, hogy a sport veszélyes, de egyes helyeken vannak felesleges kockázati tényezők. Fejlődtünk, de sok munka vár még ránk” – hangsúlyozta.

Jenson Button

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

fagyi
#1 fagyi 2016. június 27. 16:57  

Én sem vagyok sterilizálós fajta. Most Hamilton véleményével értek egyet.

Biztos én is régi módi vagyok, de ez van.

Vannak az F1-nél veszélyesebb sportok is, még sincs hajcihő. Lassan egy orvosi műtőben nincs olyan sterilitás mint az F1-ben :DFORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.22. 18:52

Így állunk az időmérő előtt

A három szabadedzés összesített eredménye

562016.10.22. 18:01

Verstappen vezetésével Red Bullok az élen, a Mercedesek „rejtőzködtek”

Vettelt váltógondok, Sainzot két defekt hátráltatta