A Vettel-defekt után: A Pirelli újabb szigorítással reagált

írta: M4Sport
2016. július 10. 11:13
FOTÓ: ©xpbimages.com

Újabb szigorítással reagált a Pirelli Sebastian Vettel egy héttel ezelőtti ausztriai defektjére. Most először minden keveréken egy ajánlott maximális körszámot határozott meg.

Amióta tavaly Spában két furcsa defekt is történt, a Pirelli a hasonló esetek elkerülése végett a korábbinál jelentősebb minimális nyomásértékeket határoz meg, emellett pedig a kerékdőlés beállításait korlátok közé szorítja. Az olaszok korábbi furcsa eseteik után (elég csak a 2013-as silverstone-i defektkáoszt említeni) az utóbbi két évben feltűnően érzékenyek a gumiproblémákra – (túl?) óvatos szemléletmódjukra pedig most itt az újabb bizonyíték.

Sebastian Vettel a múlt héten az Osztrák Nagydíj 27. körében szenvedett balesetet egy váratlan defekt miatt. A Pirelli utólagos vizsgálatai során kizárta annak lehetőségét, hogy a hibát a gumik túlzott elhasználása okozta. Kiderült, a kérdéses abroncson még több gumi volt, mint például Kimi Räikkönen korábban lecserélt garnitúráján, így megállapították, csakis idegen tárgy okozhatta a defektet – akár egy kerékvető.

Az olaszok Silverstone-ban mindennek ellenére mégis óvintézkedéseket tettek: most először minden keverék esetében egy maximális körszámot adtak meg a csapatoknak, melyet ajánlásuk szerint nem léphetnek túl. A kemény gumikon ennek értelmében maximum 26, a közepesen 28, a lágyon pedig 15 kört futhatnak a versenyen. A kemény abroncson azért kevesebbet, mint a közepesen, mert a pénteki tapasztalatok alapján e típuson komoly szemcsésedés léphet fel ezen a pályán.

Fontos kiemelni, hogy mindez nem előírás, csupán ajánlás, így ha valaki mégis átlépi a határértékeket, nem számíthat büntetésre. A Pirelli jelezte, csak azon helyszíneken fog hasonló határértékeket megszabni, melyeken a gumik strapabírása kritikus kérdés.

Stratégiák Silverstone-ra

A milánóiak szerint a délutáni versenyen egyébként a két kiállás a leggyorsabb stratégia. Szerintük az ideális megoldás, ha a lágy gumin rajtolók 12 körös első etapjuk után állnak ki először friss lágy gumikért, majd a 28. körben közepesre váltanak. A második leggyorsabbnak a három kiállás tűnik. Ebben az esetben három lágygumis, 12-12 körös etapot javasolnak, majd az utolsó 16 körre föltetetnék a közepes keveréket.

A gyártó két alternatív stratégiai utat is említ. Az első egy lágy, lágy, kemény gumis, két kiállásos taktika, melynél az első etap 12, a második 14, a harmadik pedig 26 körös; a másik pedig egy lágy, közepes, közepes változat, melynél az első etap 12, a második kettő 20-20 körig tart. Ezeket azonban lassabb taktikának tartják az első kettőnél.

A versenyzők gumiszettjei a versenyen

Gumik a silverstone-i versenyre

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

schumi-1
#7 schumi-1 2016. július 10. 13:03  
stonefly:
Sose volt jó gumi !!! A technikai sportokban a MICHELIN az etalon. Szánalmas ami évek óta megy. :)

Gumihaborut akarok!!! :D

stonefly
#6 stonefly 2016. július 10. 12:39  

Sose volt jó gumi !!! A technikai sportokban a MICHELIN az etalon. Szánalmas ami évek óta megy. :)

Enveblo
#5 Enveblo 2016. július 10. 12:30  

nevetséges amit leművel ez az aberrált bagázs...

Trioninn
#4 Trioninn 2016. július 10. 12:24  

Már megint a Pirelli!!!!

kimi-sebfan
#3 kimi-sebfan 2016. július 10. 12:07  

Nyomorult egy bagázs!

Thibczy
#2 Thibczy 2016. július 10. 11:59  

Valaki tehetne nekik egy olyan javaslatot, hogy húzzanak a p.csába!

Enzo
#1 Enzo 2016. július 10. 11:54  

Értem. Szóval egy hete valamilyen idegen tárgy (netán egy kerékvető) okozta a defektet, még véletlenül sem a fos gumi a hibás. Rendben. Most meghatároznak egy maximális körszámot, ami ugye csak egy ajánlás, de ha valaki túl lépi és defektet kap, magára vessen. Értem.
Kérdés!
Egyeztettek a törmelékekkel és/vagy kerékvetőkkel is? Mert aztán nehogy előforduljon, h az adott körszámon belül valamelyik kivagdos egy gumit... :-) Akkor mi lesz az arcunkba tolva "hivatalos vizsgálati eredményként"?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.23. 22:56

Hülkenberg bosszús Vettel miatt

"Nem tudom, akarta-e egyáltalán használni azt a helyet"

4072016.10.23. 22:44

Életbevágó rajt-cél győzelem: Hamilton ismét meghódította Texast!

Verstappen és Räikkönen is kiesett