A világbajnok múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélt

írta: M4Sport
2016. május 04. 13:51
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Sky Sports Oroszországban készített hosszabb interjút a címvédő világbajnokkal, Lewis Hamiltonnal, aki az elmúlt időszakban elért sikerekről, a még meglévő motivációkról és fejlődéséről is beszélt, de szóba jött még a királykategórián kívüli élete, a csapattárs személyiségének változásai és egy nem mindennapi elismerés is.

Hamilton a „még meglévő” Forma–1-es céljairól…

A versenyek világában mindig az a cél, hogy az ember kihozza a legtöbbet a lehetőségeiből. Még mindig világbajnok akarok lenni, és futamokat akarok nyerni. Ezek közül a célok közül sokat megvalósítottam már, szóval egészen pontosan nem tudom megmondani, mi hajt még, de továbbra is imádom a versenyzést. Szóval folytatnom, és addig fogom csinálni, amíg szeretem. De nemcsak az a cél, hogy itt legyek, hanem az is, hogy nyerjek. Nem azért vagyok itt, hogy részt vegyek a versenyeken. Eddig sem azért voltam itt, és jövőben sem azért leszek.

A Forma–1-en túli életről…

Annyi különböző dolgot szeretnék kipróbálni, amennyit csak tudok. Olyan sok dolgot akarok csinálni, és olyan kevés az idő… Sok időt töltök zenéléssel, és imádok a családommal valamint a barátaimmal időzni. Imádom a divatot. Szeretem a gyerekeket, és igazából szeretnék többet dolgozni velük, és azért is, hogy segítsem az állatokat. Annyi embertelen dolgot tesznek az állatokkal, de ugyanaz igaz egyébként az emberi lényekre is. Sok dologban részt akarok venni; ha eljön az időm és visszatekintek az életemre, azt akarom mondani, hogy igen, sok szép eredményt értem el a versenypályákon, de az élet más területein is. Most felfedező üzemmódban vagyok, nem rohanok! Ez nem olyan, mint amikor iskolába mégy és pályát választasz. Felfedezem a dolgokat az úton, amin járok.

Lewis HamiltonArról, hogy egyre jobb versenyző lesz…

Sportolóként nehéz „jobbá” válni, amikor már úgy érzed, hogy elérted a saját legjobbadat. Persze mindig javíthatsz a dolgokon, hiszen sohasem leszel tökéletes minden tekintetben. Vegyük például Novak Djokovicsot! Jelenleg ő a legjobb teniszező, de lefogadom, hogy neki is vannak kisebb hiányosságai és nagyon keményen dolgozik, hogy javítson ezeken, hogy még erősebb legyen. Lehet 10 dolog, amiben tökéletes vagy, de akkor is meg kell találnod az egyensúlyt. Minden évben tudsz javítani valamin. A cél az, hogy mindenben tökéletes legyél; ez az élet körforgása. Nagyjából most is úgy vezetek, mint 10 évesen, de most már F1-es szinten teszem. Most már megértem a mérnökeim, akik az Oxfordi Egyetemen tanultak. Megértem a mechanikus beállításokat. Tapasztaltabb és bölcsebb lettem, de ugyanúgy vezetek. Vannak területek, melyek versenyenként változnak. Egyik hétvégén jó vagy a fékekkel, majd csak közepes. Egyszer jók a kerékcseréid és minden stimmel, aztán buksz négy-öt helyet. Ilyen a versenyzés.

Arról mennyit változott Nico Rosberg a gokartos idők óta…

Nem sokat. Igazából egy dolgot tudnék kiemelni, ahhoz képest, amikor még fiatalok voltunk. Akkoriban jobban hasonlított hozzám, mint mostanság. Egyszer meglátogattam, és elmentünk motorozni – neki is volt egy motorja, és nekem is –, egész nap csak mentünk és mentünk; túráztunk egyet. Esőben quadoztunk, paintballoztunk és hasonló veszélyes dolgokat csináltunk. Én még mindig űzöm ezeket, de ő már nem – ez az egyetlen különbség.

Lewis HamiltonArról, hogy háromszoros világbajnokként már lazább…

Nem érzem, hogy sokkal nyugisabb lennék, mert még mindig világbajnoki címeket akarok nyerni. Nem is tudom, lehet ez az érzés már állandóvá vált az elmúlt 23 év során. Talán az évek során minden összeadódott, a versenyek, a kihívások, a kétségek, a bajnoki győzelmek és minden hasonló dolog; biztos, hogy ez már segít. Remélem, a jövőben még többet fog.

Arról, hogy a Time Magazin beválasztotta a 100 legbefolyásosabb ember közé…

Ez nagyon nagy megtiszteltetés számomra. Száz embert választottak ki a hét-nyolc milliárdból – ettől még a hideg is kiráz! Szóval, igazán megtisztelő, hogy ott lehettem, és találkozhattam sok érdekes személlyel. Édesanyámmal is megoszthattam ezt az egészet. Amikor ott ültünk, visszagondoltam a régi időkre. Gyermekként gondoltam, hogy autóversenyző leszek, de gondoltam vajon arra, hogy egyszer egy helységben tartózkodom majd a jövőbeli elnökökkel, vagy néha magával az elnökkel? Ez nagyon szürreális dolog, ugyanakkor nagyon egyedi is. Nem veszem magától értetődőnek, de igyekszem élvezni a pillanatot. Azért is különleges ez számomra, mert az amerikai média ritkán ismer el személyeket a mi sportunkból, őrület, hogy én ott lehettem.

Lewis Hamilton

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

s60pcc
#1 s60pcc 2016. május 04. 15:06  

Egész jó kis interjú.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

72016.10.24. 12:32

Fény derült Räikkönen elszúrt kerékcseréjének okára

"A zöld jelzést megkaptam, és ilyenkor persze, hogy elindulok"

52016.10.24. 11:36

Jött, de ki hívta? – Verstappen hatalmas bakival is a „verseny embere” lett

„Tíz másodperccel előtte közölte: »Jövök a boxba!« De akkor már a boxutcában volt!