A vita tárgya: több előzés lesz jövőre?

írta: M4Sport
2016. május 10. 17:53
FOTÓ: ©xpbimages.com

Továbbra sincs egyetértés a McLaren versenyigazgatója, Éric Boullier és a Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff között: a francia szakember szerint pozitív lesz a 2017-es szabályváltozás hatása, az osztrák viszont úgy véli, csökkeni fog az előzések száma.

Áprilisban a Motorsport Világtanács is elfogadta a 2017-es szabályokat, melyek értelmében a Forma–1-es autók gyorsabbak és sportosabb megjelenésűek, a gumik pedig szélesebbek lesznek. Bár a bejelentéssel elvileg pont került az egyeztetések és a hónapok óta tartó viták végére, a csapatvezetők továbbra sem értenek egyet abban, milyen hatással lesznek az új előírások magára a versenyzésre, és ezáltal a királykategória megítélésére.

Sokan kételkednek abban, hogy az aerodinamika szerepének növelése a helyes út, mondván ezzel ismét nehezebbé teszik az előzést, a McLaren versenyigazgatója azonban nem ért egyet ezekkel a véleményekkel. „Úgy véljük, az autók most lassabbak, mint voltak néhány évvel ezelőtt, a Forma–1-nek pedig jót tesz, ha a versenyzők ismét lelkesednek a vezetésért, ebből ugyanis veszítettünk valamit” – mondta Boullier az Autosportnak. „A szurkolók talán nem veszik észre a különbséget, de a pilóták boldogabbak lesznek, ha gyorsabb, jobban tapadó autókat vezethetnek” – tette hozzá.

„Nem értek egyet a vetélytársak megjegyzéseivel. A szabályokat úgy alkottuk meg, hogy az autók több lóerőt és mechanikai tapadást generáljanak, ez pedig nem csökkenti az előzések számát. Ezen felül az első szárny hatása kisebb lesz a padlólemezénél és a diffúzorénál, ami még nagyobb leszorítóerőt termel majd. Normál esetben ezek még több előzést eredményeznek” – magyarázta magabiztosan és optimistán a francia sportvezető.

Wolff eközben ismét egyértelművé tette, az új szabályok meg fogják nehezíteni a hátul haladók dolgát, ő tehát továbbra is úgy érzi, problémásabb lesz az előzés a 2017-es technikai előírásoknak köszönhetően. „Az új autó látványos, széles és akkora diffúzora van, hogy én is elbújhatok alatta. Sokkal több leszorítóerőt termel majd és sokkal gyorsabb lesz a kanyarokban. Sajnos az autó mögötti légáramlatok még több gondot fognak okozni. Ahogy valaki közel ér az ellenfeléhez leszortóerőt veszít, túlmelegszenek a gumiabroncsai és nem tud előzni” – vázolta fel jövőképét az osztrák.

A Mercedes részéről egyébként nemcsak ő, hanem a technikai igazgató és a címvédő világbajnok, Lewis Hamilton is bírálta már a szabályokat, az ellenfelek azonban gyakran „vádolják” azzal a csapatot, hogy a módosításokat elsősorban azért akarták meggátolni, hogy megóvják jelenlegi előnyüket. Wolff szerint azonban szó sincs erről. „Minél tovább életben hagyunk egy szabályrendszert, a mezőny tagjai annál közelebb kerülnek egymáshoz. Egyértelmű, hogy a többiek azt fogják mondani, nyilvánvaló miért akartuk változatlanul hagyni az előírásokat, de ennek épp az ellenkezője igaz. Úgy véljük, most nagyobb a kockázata annak, hogy a versenyzés unalmas lesz. Elmondtuk a véleményünket, viszont nem hallgatták meg, de ez rendben van” – magyarázta.

Oszd meg!

11 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Denis Hunter
#11 Denis Hunter 2016. május 11. 11:42  
F1890:
mar nem azert de mondjatok egy olyan evet ahol konnyen eloztek az elso helyert

azt mar elfelejtettek, mert iden Hamnak eselye sem volt harcolni az elso helyer a sok gebasz miatt. Masnak meg foleg nincs eselye Rosberg ellen

F1890
#10 F1890 2016. május 11. 08:31  

mar nem azert de mondjatok egy olyan evet ahol konnyen eloztek az elso helyert

Rikii
#9 Rikii 2016. május 11. 04:55  

Nem az elozesek szama a lenyeg, hanem a minosege.
Senkit nem erdekel a DRS kikerules.

Thibczy
#8 Thibczy 2016. május 11. 04:10  
hammertime:
+++ És ehhez jön még majd az, hogy az előzés is nehezebb lesz, azaz kb úgy fognak végigvonatozni, ahogy kijönnek az első 1-2 kanyarból. De látszik, hogy sokaknak már bármit megér, hogy ne a merci legyen elől, aztán ha nem az ő kedvencük keveredik oda, majd megy a sírás, hogy de szar lett az F1, hogy meg már előzés sincs. Lowe múltkor logikusan kifejtette, hogy pont a másik irányba kellett volna menni (kevesebb aero), a kavarodás esélye azzal is meglett volna, de az előzésekre is több esély lenne. 3 versenyig mindenki nagyon boldog lesz majd, hogy ha végre nem a merci nyer, aztán jön majd a kijózanodás, hogy csak körözgetnek egymás mögött, esélytelenül arra, hogy a másikhoz közel maradjanak a kanyarokban. Ha meg így is a merci marad elől, na akkor rinyacunami lesz, hogy ennél még az elmúlt 3 év is jobb volt.:)

Ez csak hisztériakeltés. De ha valamivel kevesebb lesz az előzés, akkor mi van? Kevesebb értéktelen műelőzés lesz.

Most a Mercin kívül gyakorlatilag bármelyik autóval abból áll az előzés, hogy várunk a hosszú egyenesig, nyílik a szárny, és a féktáv előtt meg is van. A Ferrari simán szerez dobogót akkor is, ha épp az utolsó helyről rajtol. Láthattuk, ahogy Vettel tavaly feljött Kanadában és Abu Dhabiban Kimi mögé, illetve most Kínában visszajött másodiknak.

Ha lehet tudni azonnal, hogy egy párharc helycserével fog végződni fél körön belül az ugyanúgy nem izgalmas, mintha vonatoznak.

hammertime
#7 hammertime 2016. május 10. 23:52  
Timad:
"(esetleg más lesz domináns helyzetben), máris kibillentették a Mercit, ami nekünk nézőknek mindenképpen jó dolog." ?!? Mivan’ ? Hát ugyanez történt 3 éve csak akkor Red Bullnak hívták azt a csapatot amit most Mercedesnek, akkor most nem azt kéne érezned, hogy milyen jó mindenkinek? Attól , mert a domináns autó más színű és nevű attól jó lesz nekünk nézőknek? mivan? Szerinted ha a merci domináns lenne 17-ben is, mint most az ugyanaz a helyzet lenne? Ebbe azért érdemes belegondolni, mert baromira nem ugyanaz a két szituáció. Jelenleg egy 3. generációs autójuk van folyamatosan finomhangolva amit évről évre egyre nehezebb hasonló mértékben továbbtuningolni. Ennél fogva egyre gyorsabban csökkenne az előnyük. Ha 17-ben tarolnának az azt jelentené, hogy nekik jó alapjuk van amiben rengeteg a potenciál, hisz a szabályok még frissek, addig mindenki másnál még az alap sem jó... automatikus 3-4 évre szóló előny... ami idő alatt változatlan szabályokkal -kivéve a motorszabályokat- fix h lenne min. 2 komoly kihívójuk... Szabályváltozással csak az erősorrendet lehet megkavarni, a mezőnyt "összeszedni" soha..

+++

És ehhez jön még majd az, hogy az előzés is nehezebb lesz, azaz kb úgy fognak végigvonatozni, ahogy kijönnek az első 1-2 kanyarból. De látszik, hogy sokaknak már bármit megér, hogy ne a merci legyen elől, aztán ha nem az ő kedvencük keveredik oda, majd megy a sírás, hogy de szar lett az F1, hogy meg már előzés sincs.

Lowe múltkor logikusan kifejtette, hogy pont a másik irányba kellett volna menni (kevesebb aero), a kavarodás esélye azzal is meglett volna, de az előzésekre is több esély lenne. 3 versenyig mindenki nagyon boldog lesz majd, hogy ha végre nem a merci nyer, aztán jön majd a kijózanodás, hogy csak körözgetnek egymás mögött, esélytelenül arra, hogy a másikhoz közel maradjanak a kanyarokban. Ha meg így is a merci marad elől, na akkor rinyacunami lesz, hogy ennél még az elmúlt 3 év is jobb volt.:)

Timad
#6 Timad 2016. május 10. 23:39  
Wili:
Van esély erre is, de ez esetben szimplán marad a mostani állapot. Ha meg mégis közelebb kerül a mezőny (esetleg más lesz domináns helyzetben), máris kibillentették a Mercit, ami nekünk nézőknek mindenképpen jó dolog. Leegyszerűsítve mi nem veszthetünk az ügyön, kivéve a Merci szurkolókat. :)

"(esetleg más lesz domináns helyzetben), máris kibillentették a Mercit, ami nekünk nézőknek mindenképpen jó dolog."

?!? Mivan’ ? Hát ugyanez történt 3 éve csak akkor Red Bullnak hívták azt a csapatot amit most Mercedesnek, akkor most nem azt kéne érezned, hogy milyen jó mindenkinek? Attól , mert a domináns autó más színű és nevű attól jó lesz nekünk nézőknek? mivan?

Szerinted ha a merci domináns lenne 17-ben is, mint most az ugyanaz a helyzet lenne? Ebbe azért érdemes belegondolni, mert baromira nem ugyanaz a két szituáció.
Jelenleg egy 3. generációs autójuk van folyamatosan finomhangolva amit évről évre egyre nehezebb hasonló mértékben továbbtuningolni. Ennél fogva egyre gyorsabban csökkenne az előnyük. Ha 17-ben tarolnának az azt jelentené, hogy nekik jó alapjuk van amiben rengeteg a potenciál, hisz a szabályok még frissek, addig mindenki másnál még az alap sem jó... automatikus 3-4 évre szóló előny... ami idő alatt változatlan szabályokkal -kivéve a motorszabályokat- fix h lenne min. 2 komoly kihívójuk...

Szabályváltozással csak az erősorrendet lehet megkavarni, a mezőnyt "összeszedni" soha..

Wili
#5 Wili 2016. május 10. 21:59  
HannaLill:
A jövő évi szabályváltozás igen is kell, hogy kimozdítsák végre a Mercit a komfortzónájából, különben évekig nézhetjük még a Toto szerint izgalmas, szoros csatákat hozó futamokat, amik szerinte a jelenlegi szabályok hoznak. Akkor mi lesz ha jövő évi szabályoknak köszönhetően még nagyobb lesz a Mercedes dominancia???

Van esély erre is, de ez esetben szimplán marad a mostani állapot. Ha meg mégis közelebb kerül a mezőny (esetleg más lesz domináns helyzetben), máris kibillentették a Mercit, ami nekünk nézőknek mindenképpen jó dolog. Leegyszerűsítve mi nem veszthetünk az ügyön, kivéve a Merci szurkolókat. :)

kayassine
#4 kayassine 2016. május 10. 21:20  
HannaLill:
A jövő évi szabályváltozás igen is kell, hogy kimozdítsák végre a Mercit a komfortzónájából, különben évekig nézhetjük még a Toto szerint izgalmas, szoros csatákat hozó futamokat, amik szerinte a jelenlegi szabályok hoznak. Akkor mi lesz ha jövő évi szabályoknak köszönhetően még nagyobb lesz a Mercedes dominancia???

F1 vége.

HannaLill
#3 HannaLill 2016. május 10. 20:24  

A jövő évi szabályváltozás igen is kell, hogy kimozdítsák végre a Mercit a komfortzónájából, különben évekig nézhetjük még a Toto szerint izgalmas, szoros csatákat hozó futamokat, amik szerinte a jelenlegi szabályok hoznak.

Akkor mi lesz ha jövő évi szabályoknak köszönhetően még nagyobb lesz a Mercedes dominancia???

F1890
#2 F1890 2016. május 10. 19:24  

toto mindig képes emelni a tétet a hülyeségben

Wili
#1 Wili 2016. május 10. 19:07  

"Úgy véljük, most nagyobb a kockázata annak, hogy a versenyzés unalmas lesz." Igazad van Toto, mert jelenleg egyáltalán nem unalmasak a versenyek. Sőt tavaly sem volt egyáltalán unalmas a sorozatos Merci 1-2. A jövő évi szabályváltozás igen is kell, hogy kimozdítsák végre a Mercit a komfortzónájából, különben évekig nézhetjük még a Toto szerint izgalmas, szoros csatákat hozó futamokat, amik szerinte a jelenlegi szabályok hoznak.

HairHungary