A Williams most már aggódik a Force India miatt…

írta: M4Sport
2016. augusztus 29. 15:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Williams nem engedheti meg a Force Indiának, hogy elhalássza az orra elől a gyártók bajnokságának negyedik helyét, ennek ugyanis komoly anyagi következményei lennének – jelentette ki a helyettes csapatvezető, aki egyelőre aggódik az indiaiak miatt.

A Force India a Spanyol Nagydíj óta folyamatosan csökkentette a Williamsszel szembeni lemaradását, várható volt tehát, hogy a szezon második felében utoléri és adott esetben le is előzi a klasszikus brit istállót. Az előzésre meglepően hamar, már a belga futamon sor került, miután az indiaiak egy negyedik és egy ötödik helyezéssel zártak, a Williams pedig a pontzóna végére csúszott.

Most két ponttal vezetnek, a lehetőség tehát adott, hogy a csata szoros maradjon, a két csapat formáját látva azonban az is benne van a pakliban, hogy a Force India elhúz üldözőjétől. Ettől a lehetőségtől pedig a néhány héttel ezelőtt még optimistán nyilatkozó Williams is tart (technikai igazgatójuk a szünet előtt biztosra vette, övék lesz a 4. hely). „Egyelőre vannak gondjaink a gumikezeléssel és az aerodinamikával…” – mondta Claire Williams, amikor az ESPN arról kérdezte, csapata meg tudja-e verni a Force Indiát a második félévben.

„Aggódom, mert a negyedik helyezés elvesztésével elég sok pénzt is veszítünk a kereskedelmi díjakból származó jutalmakból, szóval ez nem olyasmi, amit könnyen el tudunk fogadni, ha megtörténik, ezért nagyon keményen dolgozunk majd, hogy legyőzzük őket. Tisztában vagyok azzal, hogy a Force India is nagyon meg akarja szerezni a negyedik helyezést, számunkra azonban ez eléggé kiábrándító volna” – tette hozzá a helyettes csapatvezető.

A Williams számára talán az lehet a legaggasztóbb, hogy a szezon során nem tudta kihozni a maximumot fejlesztéseiből, a Force India pedig pont azoknak köszönhetően kapcsolt magasabb fokozatba. Ráadásul a folytatásban már egyik csapat sem vet be komolyabb újításokat, hiszen lassan teljesen átállnak 2017-re, a szabálymódosítások ugyanis pont a hozzájuk hasonló középcsapatoknak jöhetnek kapóra, így mindenképpen ki akarják használni ezt a lehetőséget.

Éppen ezért konzerválódhatnak az erőviszonyok, és tehet szert nagyobb előnyre a Force India. „A három élcsapat elfoglalja az első hat helyet, szóval mi csak néhány pontért harcolhatunk, kivéve talán néhány olyan alkalmat, amikor a nagyokat műszaki hibák, vagy egyéb gondok hátráltatják, szóval ez a Force Indiával vívott csata valóban aggaszt kicsit. Nem ezt akartuk, de ez lett az eredménye néhány kiábrándító futamnak, ahol ki kellett volna használnunk, hogy a pálya jobban fekszik az autónknak, de elkövettünk néhány hibát” – zárta gondolatát önkritikusan Williams.

A riválisnál eközben meglehetősen óvatosan nyilatkoztak a folytatásról. „Rendben, most mi állunk a negyedik helyen, köszönhetően annak, hogy a monacói verseny óta sikerült 89 pontot szereznünk, viszont még nem dőlhetünk hátra” – nyilatkozta a helyettes csapatvezető, Bob Fernley. „Hosszú út áll még előttünk, és a középmezőnyben egyre szorosabb lesz a csata. Továbbra is keményen dolgozunk, és remélhetőleg lesznek még szép eredményeink az év végéig” – folytatta.

Oszd meg!

10 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Rocketfinger
#10 Rocketfinger 2016. augusztus 30. 15:42  

így még nyilvánvalóbb, hogy az előző két évben az új formula kiforratlanságából profitáltak. mármint amit a Mercitől kaptak az szépen kiforrott volt már akkor is, butabiztos túlhajtás nélkül, jó megbízhatósággal pont jól el tudtak lavírozni vele annyira, hogy év végén ott legyenek a top 3-ban.

_JuSuF_
#9 _JuSuF_ 2016. augusztus 30. 11:26  

Azért elég szép kis előnyt basztak el a Williamsnél, illetve dolgoztak le a Force-nál! Nagyon megérdemelné a FI a 4. helyet, és végre valami komolyabb szponzort is. Jövőre egy 3. hely.... ahh, de jó lenne. :)

ryanmckane
#8 ryanmckane 2016. augusztus 30. 11:07  

Elhitték, hogy a 2014-es eredmények az általuk kreált remek kocsinak köszönhető, és hogy komoly üldözői lehetnek a Mercedesnek..hát ez most már kezd visszaütni. Gyakorlatilag nem fejlődött sem a csapat, sem a pilóták, sem semmi az utóbbi években, jókor jönnek rá...nem is érdemelnék meg a negyedik helyet.

khristiank
#7 khristiank 2016. augusztus 29. 22:19  

akkor ezért kell ezeknek Button. Hogy legyen egy ész is aki előre gondolkodik? :D

f1m12
#6 f1m12 2016. augusztus 29. 20:45  

most kezdenek el aggódni?

bernáthlaci
#5 bernáthlaci 2016. augusztus 29. 19:37  

Ha eddig nem aggódtak, akkor mostmár ne kezdjenek el aggódni. Már felesleges.

MS_argo001
#4 MS_argo001 2016. augusztus 29. 18:45  

Kinek a fenekébe dugták a fejüket, hogy így kihúzva rácsodálkozzanak a Force Indiára, hogy ti meg hogy kerültetek ide?
„Egyelőre vannak gondjaink a gumikezeléssel és az aerodinamikával…” Ez jó, tulajdonképpen a motort leszámítva az autó egy pusztulmány, tulajdonképpen egy némileg erősebb Manor, nem több.

cybergyerek
#3 cybergyerek 2016. augusztus 29. 17:29  

jó reggelt kívánok a williamsnek! :D

plman
#2 plman 2016. augusztus 29. 16:53  

nézegettem a ponttábálzatot és csak 53 pont az előnyük a mekivel szemben. Az mekkora lenne már ha a meki is elkapná a wiliamset. Sok esély nincs nincs ré ezt én is tudom, de azért mekkora fegyvertény lenne már a mclarennek.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 29. 16:55

Thibczy
#1 Thibczy 2016. augusztus 29. 16:47  

Ezért már felesleges aggódniuk, de azért még nem, hogy a szezon hajrájában is a pontokért küzdhessenek. Ha a pontversenyben nem is, de a pályán már inkább a McLaren az ellenfelük, és nem az FI. Emellett pedig jönni fog néhány kevésbé motorigényes pálya, ott pedig Sainz is veszélyes lesz rájuk.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pirelli, 2017, Kimi Räikkönen

52016.10.25. 08:52

Ezért úszta meg a büntetést Alonso – és Massa

Valójában a brazil örülhet, hogy versenybalesetnek minősítették ütközésüket?