A Williamsnek váltania kell?

írta: M4Sport
2016. január 19. 18:40
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ha a Williams vissza akar térni a győztesek közé, akkor fontolóra kell vennie, hogy a folytatásban szakít jelenlegi motorpartnerével, a Mercedesszel és együttműködésbe kezd a Hondával – jelentette ki a csapat korábbi világbajnoka, Damon Hill.

Sir Frank Williams alakulata hosszú ideig volt meghatározó szereplője a királykategóriának, a 2000-es évek közepén azonban visszacsúszott a középmezőnybe. Az istálló 2014-ben tért vissza a legjobbak közé, amikor kisebb meglepetésre megszerezte a harmadik helyet a gyártók bajnokságában; ezt a teljesítményt 2015-ben is meg tudta ismételni (noha valamivel szerényebb eredményeket ért el, mint egy évvel korábban), a hosszabb távú célok között pedig a végső győzelem elhódítása is szerepel.

Bár a Mercedesnek komoly szerepe volt a feltámadásban (2014 óta a stuttgartiak erőforrása a legjobb a mezőnyben), a Williams korábbi klasszisa szerint a csapatnak szakítania kellene jelenlegi motorpartnerével, ha valóban vissza akar térni a mezőny élére, azonos erőforrásokkal ugyanis nem tudják legyőzni a németeket. „Azt hiszem, egy csapatnak, ami harcolni akar a világbajnoki cím megszerzéséért stratégiai okokból eltérő erőforrásokkal kellene starthoz állnia. Az egyetlen erőforrás, ami az esetükben szóba jöhet, az szerintem a Honda” – mondta Hill a Sky Sportsnak.

Hill szerint a Williamsnek a Honda gyenge 2015-ös szezonjától sem szabadna megijednie, hiszen egy rossz év nem garancia arra, hogy a cég a folytatásban is komoly gondokkal fog küzdeni. „Szeretném, ha Honda-erőforrásokat használnának, mert úgy érzem, vissza fognak vágni! Teljesen katasztrofális volt a tavalyi évük, de nagyon sokat tanultak! Lehet, hogy tévedek, de ha olyan fejlődést érnek el, ami elvárható tőlük, akkor ők lehetnek a legjobb opció a Williams számára, ha a folytatásban le akarják győzni a Mercedest és a Ferrarit” – zárja gondolatát a huszonkétszeres futamgyőztes.

A brit exversenyző nincs egyedül véleményével: a napokban a Forma-1 Menedzsmentet (FOM) irányító Bernie Ecclestone is kijelentette, a Mercedes és a Ferrari partnercsapatai egészen egyszerűen nem vehetik fel a versenyt a gyári istállókkal. „A Mercedes négy motort ad el kisebb csapatoknak, és nyilvánvaló, hogy ezek kisebb teljesítménnyel rendelkeznek, mint a saját autójukban lévő motorok. Ezért négy csapat miatt már nem is kell aggódniuk. A többi csapat közül a Ferrari hármat támogat, pontosan ugyanígy” – nyilatkozta a TSN munkatársának.

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

GreenHonda
#7 GreenHonda 2016. január 20. 18:08  
BrettShaw:
Hillnek igaza volna, ha a Willimas célja a világbajnoki cím... Persze ez már elég régóta nem így van. Passzív, szolid nyereségre játszó csapat, a korábbi eredményeihez méltatlan felfogással. Nem kárhoztatom őket érte, mert szerintem ők az egyetlen csapat, akik évek távlatában is nyereségesek, de...

Pedig hosszútávon az a célja barátom, hiába próbálod az ellenkezőjét magyarázni. Jelenlegi nyilatkozatok alapján is az lenne, bár hozzáteszem, ebben nem nagyon hiszek én sem (aktuális vb esélyek). Viszont amíg nincs más, a legmegfelelőbb motort választották "átvészelni" ezt az időszakot. Stratégia, taktika.

Utoljára módosítva: 2016. január 20. 18:27

Jadeite
#6 Jadeite 2016. január 20. 18:02  

Érdekes elképzelés, ha tényleg ugrásszerű fejlődést ér el a Honda, mindenképp megéri fontolóra venni. A Mercedes sem marad örökké az FIA kiskedvence, a Ferrarit meg 2014ben is elverték, 2-3x kevesebb pénzből gazdálkodva.

Utoljára módosítva: 2016. január 20. 18:03

BrettShaw
#5 BrettShaw 2016. január 20. 11:26  

Hillnek igaza volna, ha a Willimas célja a világbajnoki cím... Persze ez már elég régóta nem így van. Passzív, szolid nyereségre játszó csapat, a korábbi eredményeihez méltatlan felfogással. Nem kárhoztatom őket érte, mert szerintem ők az egyetlen csapat, akik évek távlatában is nyereségesek, de...

kreesmassa
#4 kreesmassa 2016. január 20. 11:12  

Egyet nem ertek: ha jo is lesz a Honda, azt ki garantalja, hogy ugyanazt a motort kapjak az esetleges partnercsapatok, mint a veluk szorosabban egyuttmukodo McLaren???

Thibczy
#3 Thibczy 2016. január 19. 22:17  

A Williams szép és jó amit elért, de ennyi pénzből sose lesznek bajnokok. Nincs is ezzel probléma, ugyanakkor semmi értelme nincsen otthagyniuk a Mercit. Legyőzni nem fogják a gyári csapatot, de még mindig küzdhetnek a 3. helyért a többi csapattal a Merci meg a Ferrari mögött.

f1m12
#2 f1m12 2016. január 19. 22:07  

nem baj, a Williamsnél még hisznek a Merci legyőzésében. csak nem tudom, h mindenkit meg akarnak téveszteni v magukat áltatják

HannaLill
#1 HannaLill 2016. január 19. 20:15  

Ezért váltott Rongy Dénes is, előre látta hogy csak lebutított motorokat fog kapni a Mercedestől amég a gyári csapat az F1-ben van.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

02016.10.27. 13:51

Kanada megmentené futamát – most alkudoznak!

Kitolnák a felújítások határidejét

72016.10.27. 12:30

Ecclestone: Falakat a kanyarok mellé!

A balesetveszély növelésével tenné izgalmasabbá a sportot

22016.10.27. 10:59

A McLaren „rejtegette” a 2017-es autót Button elől

Hamarosan visszatér a szimulátorba