Aggodalmak a maláj pálya miatt

írta: M4Sport
2016. szeptember 22. 17:48
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egy MotoGP-teszt alkalmával gondok adódtak a sepangi pálya vízelvezető képességével, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szerint azonban sikerült orvosolni a problémát, a Forma–1-es versenyhétvége során tehát nem várható komolyabb fennakadás.

Az év elején teljesen újraaszfaltozták a maláj pályát, valamint kisebb mértékben a nyomvonalát is módosították. A kivitelező cég első embere korábban úgy nyilatkozott, a módosítások alaposan „meglepik majd az oda látogató pilótákat”, ő azonban valószínűleg nem olyan meglepetésre gondolt, ami még a nyáron érte a MotoGP-versenyzők egy részét.

Hiába ment ugyanis le gond nélkül az év első komolyabb nemzetközi eseménye, a superbike-világbajnokság futama, áprilisban egy gumiteszt alkalmával a MotoGP mezőnyének alaposan meggyűlt a baja a pálya vízelvezető képességével. Többen panaszkodtak amiatt, hogy az aszfalt nem száradt fel egy vihar után, sőt még több víz gyülemlett fel rajta. Erre a tesztre júliusban került sor, azóta tehát volt idő a hibák kijavítására.

Ennek ellenére vannak, akik aggódnak a hallottak miatt, egy esős hétvége során ugyanis a Forma–1 mezőnye is olyan problémákkal szembesülhet, mint a motorosok, azzal a különbséggel, hogy most „élesben” mennek majd az események (tehát nem egy tesztről lesz szó). Az FIA szerint egyébként nincs ok az aggodalomra, versenyigazgatójuk ugyanis nemrég mindent rendben talált.

„Úgy tűnik nincsenek gondok, vagy ha vannak is, csak apróságok” – mondta a szövetség szóvivője az Autosportnak, amikor a pálya vízelvezéséről kérdezték. „Az általunk gyűjtött adatok alapján az új aszfalt egy kicsit hosszabb idő alatt szárad fel. Viszont a pályán új vízelvezető nyílásokat vágtak, szóval nem hiszem, hogy mindez gondot fog okozni. A malajziai pálya dolgozói minden ésszerű intézkedést megtettek” – folytatta jelentését.

Az újraaszfaltozás kapcsán nemrég a Williams teljesítménymérnökét, Rob Smedley-t is megszólaltatták, kinek elmondása szerint a pénteki nap kulcsfontosságú lesz, akárcsak az összes olyan esetben, amikor a mezőny egy teljesen új, vagy egy épp felújított helyszínre érkezik. Ezen felül elmondása szerint arra is fel kell készülniük, hogy „a pálya folyamatosan fejlődni, javulni fog, hiszen ez is megszokott, amikor F1-es autókat engednek az új aszfaltra.”

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

rajt, Japán

02016.10.23. 16:05

Retteg az újabb hibától a Mercedes

Már minden apróság aggasztja őket – inkább túlzásba viszik az óvatoskodást

32016.10.23. 16:01

Boullier elmondta, miért esett vissza a McLaren

Úgy érzi, a hullámzó teljesítménynek a pályákhoz van köze