Agresszív konstrukció az új Ferrari

írta: M4Sport
2016. február 19. 15:50
FOTÓ: ©Ferrari

Ambiciózus és bátor programnak nevezte a Ferrari főtervezője a 2016-os autójukat. Az olaszok innovatív és kreatív szemléletmóddal törnek a Mercedes uralmára. Szakembereik a változásokról beszéltek.

Amikor Fernando Alonso éveken át hiába üldözte Sebastian Vettelt és a Red Bullt, gyakran érte az a vád a Ferrarit, hogy technológiai szempontból nem elég kreatív, túlságosan konzervatív. E valós problémára kínált megoldást a mezőny egyik legtehetségesebb mérnökének, James Allisonnak a technikai igazgatóvá történő kinevezése 2013 őszén. Sok szakember vélte úgy, hogy a brit szemléletváltást hoz Maranellóba – és most, a második teljesnek mondható ottani évében úgy tűnik, sor került erre.

Allison a Ferrari pénteki bemutatóján elmondta, amikor visszatért a vörösökhöz, a csapat kizárólag a kerékcserék gyorsasága terén volt „világbajnoki szinten”. Azóta viszont mind mérnökgárda összetétele, mind pedig a csapat szerkezete teljesen átalakult. „Tudjuk, hogy a Mercedes rendkívül erős volt tavaly és tavaly előtt. De közel ezer emberünk dolgozott ezen az autón, és minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy komoly előrelépést tegyünk vele, igazi győztes autóvá változtassuk” – fogalmazott a technikai igazgató.

A brit a múlt évben többször is utalt rá: csapata 2015-ös fölemelkedésében kulcsszerepet játszott, hogy a mérnökök válláról lekerült a teher, s míg korábban az újabb nagy kudarctól félve nem mertek kreatívak lenni, most szabad kezet kaptak ötleteik megvalósításához. Maurizio Arrivabenéék fölismerték, hogy a sikeressé válásra, a Mercedes legyőzésére csakis agresszív és bátor hozzáállással lehet esélyük. És a karosszéria- és motorrészlegen dolgozó vezetők beszámolójából, valamint az új autó külsejéből úgy tűnik, így is jártak el.

Az SF16-H névre keresztelt jármű főtervezője, Simone Resta volt, aki agresszív konstrukciónak nevezte legújabb művüket. „Az autó projektjét egy évvel ezelőtt kezdtük, és rendkívül ambiciózus célokat tűztünk ki magunk elé. Az elsődleges változást az orr jelenti, valamint az első felfüggesztés. Az orr magasabban van, a légáramlatok másképpen mennek körülötte. A megoldás erősen eltér a tavalyitól” – magyarázta az újításokat. „Négy éven át vonórudas felfüggesztés használtunk elöl, de most változtattunk nyomórudasra. Az autó tömege kisebb, előrelépést jelent az előző és a korábbi modellekhez képest is. De az oldaldobozok is változtak, és a hátsó rész szintén. Mások a hűtőrácsok, igyekeztünk előnyt kovácsolni a hűtőrendszerek átalakításából.”

A karosszéria mellett az erőforrást is újragondolták a maranellói mérnökök. A bemutatón természetesen ennek részletei nem látszottak, a motorrészleg vezetője, Mattia Binotto azonban elégedetten nyilatkozott az újdonságokról. „Az előző szezonhoz képest két fő területtel foglalkoztunk. Az egyik az erőforrás felépítése volt: próbáltuk minél kompaktabbá tenni azt, hogy pozitív lépéseket tehessünk az aerodinamika terén. Az autónk keskenyebb lett a tavalyihoz képest. Próbáltunk minden részegységet elmozdítani. De nemcsak a felépítésen dolgoztunk, az égési folyamaton is igyekeztünk javítani, valamint a turbón. Az előző évhez képest ezek a legfőbb előrelépések. Nagyon fontos és innovatív döntéseket hoztunk meg” – mondta munkájukról a szakember.

A tavalyihoz képest karcsúbb új autót Sebastian Vettelék vasárnap Barcelonában teszik először próbára – hétfőn pedig már a pénteken Silverstone-ban bejáratott Mercedesszel is összemérhetik magukat!

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HannaLill
#4 HannaLill 2016. február 21. 09:47  
Agressor:
Láttunk már innovációt 2012-ben, akkor csak részben jött be... A mostani jobban felkeltette az érdeklődésem... Lehet lesz egy jó szezonunk...

Fixen 2 vagy 3 csapat lesznek :) :) :)

Agressor
#3 Agressor 2016. február 19. 18:39  

Láttunk már innovációt 2012-ben, akkor csak részben jött be...
A mostani jobban felkeltette az érdeklődésem...

Lehet lesz egy jó szezonunk...

_JuSuF_
#2 _JuSuF_ 2016. február 19. 16:28  

Hihetetlen mennyit változtattak. Remélem az új első felfüggesztés segíti majd Kimit is.

ernike
#1 ernike 2016. február 19. 16:04  

Az első szárnyon kívül gyakorlatilag semmit nem tartottak meg a tavalyi évből és a 2. teszten valószínűleg azt is dobják ahogy azt minden évben tették. Annyira új az autó hogy attól félek nem lesz sima a tesztidőszak. A megbízhatóság remélem nem lesz necces, meglehetősen szűk az az oldaldoboz kis nyílásokkal.

Utoljára módosítva: 2016. február 19. 16:07

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ