Ahol nem létezhet Hamilton- és Rosberg-tábor

írta: M4Sport
2016. április 11. 10:05
FOTÓ: ©xpbimages.com

Több előnye is van annak, hogy a Mercedes az idei évtől rendszeresen cserélgeti Lewis Hamilton és Nico Rosberg szerelőit. Toto Wolff, a csapat sportigazgatója beavatott szokatlan lépésük hátterébe.

Sajátos probléma kezelésére kellett fordítania a figyelmét a Mercedesnek az elmúlt két évben. Miután autójuk a mai napig kiemelkedik a mezőnyből, s változatlanul ők számítanak a bajnoki címek legnagyobb esélyesének, a legfőbb fejtörést az okozza számukra, miként őrizzék meg a csapat belső egyensúlyát a Lewis Hamilton és Nico Rosberg között zajló párharc hevében.

Az idénynyitó hétvégéjén kiderült, hogy 2016-ban újabb, rendhagyó módszerrel próbálkoznak: bizonyos időközönként változtatják két versenyzőjük szerelőgárdáját, azaz Rosberg és Hamilton egymás embereivel dolgozik együtt. Eddig összesen három szerelő cserélt helyet egymással az amúgy tizenöt fős gárdákban: a vezető szerelők mellett két további személy.

Az ötletgazda, Toto Wolff most részletesebben is beszélt e furcsa megoldás hátteréről. „Az egyik ok az volt, hogy a csapat összetartó maradjon. A fiúk nagyon versengő típusok, ami eredményezhet olyan helyzeteket, ahol már nem a csapat összeredménye áll a középpontban, hanem inkább az, melyik versenyző volt a jobb” – magyarázta az osztrák sportigazgató.

Szavai azt sugallják, Rosberg és Hamilton vetélkedése saját csapatukra is átragadt. Ezt azonban nem kívánta megerősíteni. „Nem állítom, hogy a múlt évben adódott nálunk olyan helyzet, ahol a gárdák egymással versenyeztek, ahelyett, hogy egymás oldalán versenyeztek volna. De szerettük volna elérni, hogy a jövőben se különüljön el egymástól a garázs jobb és bal oldala” – utalt a klikkesedésre.

Wolff kiemelte, további érv volt a rotációs rendszer mellett, hogy ezáltal embereiket is új kihívások elé állíthatják, ami pedig jó hatással lehet egyéni fejlődésükre. „Sok alkalmazottunkban nagy lehetőségek rejlenek, a csapaton belüli előléptetés szempontjából is. Emiatt fontos, hogy különböző területekről szerezhessenek tapasztalatot, a csapat más-más részével ismerkedjenek meg, és ezáltal más szempontokat is lássanak. Új kihívás elé állítottuk őket, amely által csoportként fejlődhetnek tovább.”

A Mercedes – még Ross Brawn irányítása alatt – éveken át dolgozott azon, hogy hosszabb távon hatékonyan működő csapatstruktúrát hozzon létre. A megalkotott gépezet működéséről az elmúlt két év négy bajnoki címe mindent elárul. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy Wolffék hátradőlnének. Továbbra is vizsgálják, hogyan tudnának még hatékonyabbá válni, s a személycserék is részét képezik e folyamatnak.

„Tudományos módon közelítünk a versenyhétvégékhez. Minden hétvége előtt meghatározzuk a céljainkat. A mechanikai oldal a tartósságról szól, valamint az esetleges műszaki hibák elkerüléséről. De fontos a sport szempontú megbízhatóság is. Sokat törjük a fejünket azon, hogyan tudnánk a lehető legkevesebbet hibázni bizonyos versenyhelyzetekben, például a stratégia terén. Van egy hosszú listánk, amely a hétvégén elérendő célokat tartalmazza. A versenyek után megnézzük, mit sikerült elérnünk. Itt minden részlet előkerül, megnézzük, voltak-e hibák a karosszérián, a motoron és így tovább. Aztán elkészítjük a tervünket arról, mit helyezünk előtérbe a következő futam előtt” – magyarázta a csapatvezető.

A legégetőbb problémát most minden bizonnyal a rajtok javítása jelenti számukra. Az eddigi két versenyen mindkét esetben az hozta nehéz helyzetbe a csapatot és versenyzőit (főleg Lewis Hamiltont), hogy beragadtak az indulásnál. Kínáig nem várható gyökeres változás ezen a téren, ám Wolff jelezte, a Daimlerrel közösen már dolgoznak egy saját kuplungon, mely orvosolja mostani nehézségeiket.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Konszpiresiszeoriz
#4 Konszpiresiszeoriz 2016. április 11. 11:21  
hammertime:
Nála ezt már számtalanszor megvolt a korábbi években.

Te is tudod hogy ilyen lépésre semmi szükség!
Mert ezzel csak is a jobban dolgozó brigádot gyengítik!

Masters_Of_Hardcore
#3 Masters_Of_Hardcore 2016. április 11. 11:10  
zenon:
Ez azt jelenti, hogy majd Hamiltonnál is lesz olyan, hogy kétszer is elrontják a kerékcseréjét?

Ez a Rosbergnek dolgozók kérése volt, mert nem akarnak állandóan kamuzni hogy mennyire örülnek ha ő nyer.. XDDD (irónia)

hammertime
#2 hammertime 2016. április 11. 11:02  
zenon:
Ez azt jelenti, hogy majd Hamiltonnál is lesz olyan, hogy kétszer is elrontják a kerékcseréjét?

Nála ezt már számtalanszor megvolt a korábbi években.

zenon
#1 zenon 2016. április 11. 10:36  

Ez azt jelenti, hogy majd Hamiltonnál is lesz olyan, hogy kétszer is elrontják a kerékcseréjét?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Valtteri Bottas

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

02016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához

62016.10.26. 14:12

„Kimi egyszerűen utálja a hülyeséget – nem pazarol rá időt”

Arrivabene szerint remekül el lehet vele beszélgetni