Akadályba ütközhet az F1 eladása

írta: M4Sport
2016. szeptember 26. 19:27
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egy brit EP-képviselő, Anneliese Dodds vizsgálatot vár az Európai Unió versenyjogi biztosától a Forma–1 többségi tulajdonának eladása kapcsán, abból ugyanis a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) is haszna származhat, noha csak felügyelniük kellene a bajnokságot.

Dodds először 2014 végén kért vizsgálatot a királykategória ellen: akkor azt kifogásolta, hogy az FIA 1%-os részesedést szerzett a bajnokságban, valamint aggodalmát fejezte ki a sportág döntéshozó mechanizmusa és pénzelosztási rendszere miatt (a nagyobb csapatok többet kapnak és nagyobb beleszólással is rendelkeznek). Az utóbbi miatt később még vizsgálat is indult.

Az F1 részvényeinek eladása kapcsán ismét szóba került az első „vádpont”, az üzlet lebonyolítása esetén ugyanis „összeférhetetlenség merülhet fel”, hiszen a vásárlónak (jelen esetben a Liberty Media nevű amerikai cégnek) az FIA jóváhagyására is szüksége van, a testület viszont nagyjából 33 millió fonttal gazdagodhat a felvásárlás lezárását követően, hiszen maga is résztulajdonosa a bajnokságnak. A politikus erre mutatott rá legutóbbi levelében.

„Az Európai Bizottság 1999-2001 között lezajlott vizsgálatának azt kellett volna eredményeznie, hogy az FIA szabályozó szerepbe kerül, és nem lesznek kereskedelmi érdekei. Ezzel elkerülhetővé válik a nyilvánvaló összeférhetetlenség” – írta múlt keddi levelében, ami ma került nyilvánosságra. „Mégis, a jelenlegi helyzet – melyben az FIA-nak anyagi haszna származhat az eladásból – azt mutatja, hogy ez az egyértelmű összeférhetetlenség még fennáll” – mutat rá a „problémára”.

Végül a helyzet tisztázását kéri az EU versenyjogi biztosától, Margrethe Vestagertől. „Szeretném, ha biztosítaná, hogy ezt a nyilvánvaló ellentétet alaposan kivizsgálják, mielőtt megköttetik az üzlet, különösen akkor, ha az FIA elégedett volt az eladóval” – teszi hozzá, utalva arra a „szabályra”, melynek értelmében a szövetség csak egy, a vezetőség által is „elfogadható” vevővel köthet üzletet.

Dodds a pénzelosztással kapcsolatos vizsgálódásról is szólt, ami elmondása szerint továbbra is folyamatban van. „Megkértem a Bizottságot, hogy ismét vegye figyelembe egy teljes átvizsgálás indítását. A jelenlegi pénzügyi struktúra lehetővé teszi, hogy a nagycsapatok kapják a legnagyobb összegeket, függetlenül attól, milyen eredményt értek el. Ez már kisebb istálló elvesztéséhez vezetett és biztosra veszem, hogy több is követi őket, ha a helyzet nem változik meg a közeljövőben” – jelezte.

FIA
Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

khristiank
#2 khristiank 2016. szeptember 26. 21:48  
p4x-639:
jó látni, hogy az EP-ben megdolgoznak a pénzünkért. :D továbbra se értem ezt az igazságos elosztást. Van egy műsor amit mindenki(a nagy többség) a főszereplők miatt néz, de mégis ugyanannyi pénzt kéne kapjanak a mellékszereplők?

Meg? végülis 15 év telt el a tárgyévek óta és nem történt semmi. Illetve egészen pontosan SEMMI.

De a fizu jó, ahogy látom nagyon stressz se jut az EP képviselőknek, mert nem kérik számon őket hogy mit is csinálnak....

p4x-639
#1 p4x-639 2016. szeptember 26. 20:07  

jó látni, hogy az EP-ben megdolgoznak a pénzünkért. :D

továbbra se értem ezt az igazságos elosztást. Van egy műsor amit mindenki(a nagy többség) a főszereplők miatt néz, de mégis ugyanannyi pénzt kéne kapjanak a mellékszereplők?FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája