Akár 2016 után is a Renault-val maradhat a Red Bull

írta: M4Sport
2016. február 03. 20:17
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Renault nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy 2016 után is motorszállítói szerződésben maradjon a Red Bull-lal.

Mint ismeretes, a franciák tavalyi siralmas teljesítménye miatt a Red Bull már 2015 végén véget akart vetni a korábban sikeres kapcsolatnak, ám alternatíva híján később meggondolta magát, és a felek végül megegyeztek abban, hogy kitöltik az egyelőre 2016 végéig szóló megállapodásukat – néhány változtatással, például azzal, hogy az erőforrásokat TAG Heuerre keresztelik át.

„Mindig is úgy voltunk vele, hogy egészen addig szállítani szeretnénk a Red Bullnak, vagy bárki másnak, amíg az stratégiailag érdekünkben áll” – jelentette ki Cyril Abiteboul, a Renault Forma–1-es projektigazgatója, a visszatérő csapat bemutatóján. „Idén érdekünkben állt, és ha ez jövőre is így lesz, akkor miért is ne?”

Az Auto Motor und Sport (AMuS) szaklap korábbi értesülései szerint a Red Bull mintegy 32,5 millió dollárt fizet az autógyártónak annak 2016-os erőforrásaiért cserébe, ami jó néhány millióval több a csapatok legújabb motorszállítói szerződéseiben foglalt átlagos összegeknél – ez utóbbiak egybehangzó értesülések szerint 22-27 millió dollár között mozognak.

A Renault mindeközben egyébként állítólag a nagycsapatok költségvetéséhez mérhető büdzsével készül nekifutni a gyári alakulatként való visszatérésnek, amely büdzséből a közelmúltban kiesett a korábbi versenyzőjüket, Pastor Maldonadót támogató venezuelai állami olajvállalat 50 millió dollárja. (A cég állítólag az olajár zuhanása miatt került bajba, és sokan magának a pilótának a távozását is a pénzcsap elzáródásához kötik.)

Abiteboul azzal azonban tisztában van, hogy ahhoz, hogy a Red Bullén kívül más csapatok érdeklődését is felkeltsék, ahhoz elsősorban a teljesítményükön kell javítaniuk.

„Ha jó technikával tudunk szolgálni, akkor eléggé biztos vagyok benne, hogy a csapatok is érdeklődni fognak utánunk, éppen úgy, ahogy akkor tették, amikor a V8-asunk volt. Az egy nagyon sikeres erőforrás volt. Mindenki Renault-motort akart – most viszont nagyon más a helyzet” – mondta a francia.

A Renault azt ígéri, hogy az egységeik az energiavisszanyerő-rendszerek teljes energia-leadása mellett 2016-ban nagyságrendileg 875 lóerővel bírnak majd. A Mercedes eközben nemrégiben kijelentette, hogy a jelenkori turbómotorja a legerősebb motor, amelyet a Forma–1-ben használt – az eddigi „csúcstartójuk”, a 2005-ös erőforrás több mint 900 lóerő leadására volt képes.

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Thibczy
#8 Thibczy 2016. február 04. 19:54  
Tasi-r:
Honda lesz én már tudom

Arra várhatnak, hogy a McLaren áldását adja rá.

Tasi-r
#7 Tasi-r 2016. február 04. 12:35  

Honda lesz én már tudom

McVik
#6 McVik 2016. február 04. 09:57  

Alapvetően csak akkor érdeklődtek a Rönó iránt, mikor a Cosworth kivonult. Előtte a Merci a saját csapatának, a McLarennek és a Force Indiának adott motort, a Ferrari a gyári csapatnak, a Toro-nak és a Saubernek szállított, a Rönó meg csak a Lotusnak és a Red Bullnak szállított a többiek Cosworth motorral versenyeztek. Utána a Rönó kötözködésére lett megszavazva a jelenlegi motor formula, ami a Cosworth-öt nem érdekelte, és ezért a kivonulás mellett döntött. Akkor még az volt a kikötés, hogy egy motorgyártónak, maximum 3 partnere lehet. Mivel ugye 11 csapat volt, ezért engedtek még 1-1 plusz csapatot a Ferrarinak és a Rönónak, hogy senki ne maradjon motor nélkül. A kivonulás előtti évben váltott a Williams és a Carteham a Rönó erőforrásokra, a Marussia meg Ferrari motorra.
Az új turbó korszaktól, a Williams Mercedesre váltott, a Toro meg Rönóra.

F1890
#5 F1890 2016. február 03. 22:32  
Wolverine:
Anno a Renault 4 csapatnak szállított, de szó volt róla hogy a Sauber és a Torro is váltana csak féltek hogy túl nagy lenne a Renault befolyása ha a fél mezőny az ő motorjukkal menne.

én úgy emlékszem h elsősorban inkább mercedest akartak a népek, aztán mivel ott a mclaren vétózta a dolgokat majd telítve volt a piac került szóba a rönó

Wolverine
#4 Wolverine 2016. február 03. 22:20  
F1890:
"Mindenki Renault-motort akart" hát én ezt valahogy nem nagyon hiszem el

Anno a Renault 4 csapatnak szállított, de szó volt róla hogy a Sauber és a Torro is váltana csak féltek hogy túl nagy lenne a Renault befolyása ha a fél mezőny az ő motorjukkal menne.

Wolverine
#3 Wolverine 2016. február 03. 22:17  
Benhower:
Ha ez igaz akkor messze a legdrágább motor a Renault-é, és az egyik legrosszabb is, ráadásul úgy fizetnek ennyit hogy ők hozták be a jelenlegi egyik fejlesztőt is. Szép munka Renault :D

Csak a Red Bull fizet ennyit, gondolom a sok szarozás után csak így kaptak motort. Különben tolhatták volna a kocsit.

F1890
#2 F1890 2016. február 03. 22:04  

"Mindenki Renault-motort akart" hát én ezt valahogy nem nagyon hiszem el

Benhower
#1 Benhower 2016. február 03. 21:50  

Ha ez igaz akkor messze a legdrágább motor a Renault-é, és az egyik legrosszabb is, ráadásul úgy fizetnek ennyit hogy ők hozták be a jelenlegi egyik fejlesztőt is.
Szép munka Renault :DFORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat, glória

12016.10.22. 13:58

Wolff reagált Brawn kijelentésére

Nem haragszik a korábbi technikai igazgatóra

02016.10.22. 13:47

Vettelről lepereg a kritika

Montezemolo szerint a Ferrarinak nagyon is rá van szüksége