Akár az utolsó nagy esély is lehet – Rosberg nem hagyja magát összeroppantani

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. november 11. 11:10
FOTÓ: ©xpbimages.com

Higgadtság, nyugalom, némi babona és tiszta fej – ez az élete nagy lehetősége előtt álló Nico Rosberg receptje a hétvégi Brazil Nagydíjra.

Ez a győzelem most mindent megváltoztatna. Ha Nico Rosbergnek sikerülne sorozatban harmadszor is nyernie Interlagosban, bebiztosíthatná a hőn áhított világbajnoki címét. Marc Surer, a német Sky szakkommentátora szerint nehéz hétvége vár rá. „A nyomás Rosbergen van. Ő most először lehet világbajnok, Hamilton már háromszor volt, így ő lazán versenyezhet, nincs vesztenivalója. Rosbergnek viszont a mostani talán élete egyetlen esélye arra, hogy megnyerje a bajnoki címet.”

Rosberg kicsit másképp látja helyzetét az utolsó esély kapcsán. Fölvetették neki, a jövő évi szabályváltozások után nem veheti biztosra, hogy csapatával még egyszer megküzdhet a bajnoki címért. „Minden évben ezt hallom! Már 2014-ben is ezt mondták nekem. Honnan tudhatnám a választ erre a kérdésre? De hiszem, hogy nem így lesz. Nagyon erős csapatunk van, amely jövőre is erős lesz” – felelte.

Bár a nyomást alighanem nagyon is érzi, elmondása szerint bajnoki helyzete mit sem változtat hozzáállásán. Pont ugyanúgy tekint a mostani futamra, mint bármelyik másikra az év során. Azt azonban elismeri, kerülnie kell a rendkívüli helyzeteket, a külvilág negatív hatásait. „Az ilyen hétvégéken fontos, hogy a komfortzónádban maradj, hogy minden olyan strukturáltan történjen, ahogyan szereted. Valamint az is fontos, hogy legyen idő, amikor csak magam vagyok. Ez fontos: nem szabad hagynod, hogy külső tényezők negatív örvénybe rántsanak. Fontos, hogy mindent kizárj, ami megzavarhatja a koncentrációdat. Ha ezt nem tanulod meg időben, akkor nem lehetsz sikeres az F1-ben.”

Nico RosbergÚgy érzi, ilyen szempontból már könnyebb helyzetben van, mint például a 2014-es bajnoki finálé előtt. „Ez a tapasztalaton múlik. Már pontosan tudom, milyen negatív hatásai lehetnek a negatív eredmények vagy a külső hatások, ezért ezeket igyekszem kizárni. Sokkal nyugodtabb vagyok, és ezt ebben a sportágban meg kell tanulni, máskülönben nem válhatsz sikeressé.”

Rosberg elárulta, sok versenyzőhöz hasonlóan neki is vannak kisebb babonái, ám próbálja függetleníteni magát ezektől. „Kicsit babonás vagyok, de nem hagyom, hogy ennek köze legyen a versenyzéshez” – mondta. Hozzátette, a futamra is ugyanúgy készül, mint máskor – ezen a téren megvannak a bevált rituáléi. „Talán lesz még egy laza edzésem, hogy beindítsam a testemet, de főleg hogy regenerálódjak. Emellett szeretek Georggal (Nolte, a sajtósa – a szerk.) mókázni. Aztán még lesz egy videobeszélgetésem az otthoniakkal – ez minden nap van, olykor többször is. A kislányomtól még puszit is szoktam kapni: egyszerűen elveszi a telefont, és azt csókolgatja…”

A hétvége alakulását előrejelzések szerint akár az eső is befolyásolhatja. Az ilyen körülmények között sokszor magabiztosabb Lewis Hamilton számára kínálna ez esélyt – gondolhatnánk. Rosberg azonban nem aggódik. „Ez nem számít, mivel ezen a pályán eddig esőben is mindig jól éreztem magam” – mondta. Hasonlóan vélekedik az esetleges műszaki problémákról is. „Ez semennyire sem befolyásol. Semmi értelme ezzel foglalkozni. A lényegre fókuszálok. Ez a verseny ugyanolyan, mint az összes többi. Persze nagy dolog, hogy a bajnoki címért harcolhatok.”

Nico RosbergA kérdésre, tart-e attól, hogy a Red Bullok beleszólnak kettejük küzdelmébe, hozzátette: „Nem tudhatom, nincs kristálygömböm! Csak annyit tudok, hogy nagyszerű autónk van, nagyszerű csapatunk, és a többiről nem is kell tudnom.”

Azt már kár is volt megkérdezni tőle, készül-e ünneplésre. „Még csak nem is gondolok ilyesmire. Ha nem fecsérlek időt arra, hogy a bajnokságra gondolja, hogyan is gondolhatnék a bulizásra? Ezen teljesen lényegtelen kérdések” – felelte.

Arról viszont már szívesebben beszélt, mit tart az idei szezonja csúcspontjának. „Szingapúr ugrik be elsőként. Az egész hétvége hihetetlen volt, az időmérő, a verseny, a Red Bull által rám gyakorolt nyomás, miután taktikát váltottak és üldöztek a szinte teljesen elhasznált gumiimmal.”

Akkor jól bírta a nyomást, ám a vállait most talán még nagyobb teher nyomja. Ha viszont ezt a próbát is kiállja, átszakadhat egy gát, ami után már nincs kihívás, ami megrettenthetne egy versenyzőt.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

cnote76
#4 cnote76 2016. november 11. 13:33  
andrea1:
Nem irigylem, óriási nyomás ez. :/ Nincs ez még megnyerve, Lewis nagyon veszélyes, kétszer már kikapott tőle, bármikor történhet valami vele a futamon, aztán a sok hülye véleménye, hogy nem érdemli meg, Lewisnak kellene nyerni blabla. De fő a nyugalom és ne törődjön senkivel. Amúgy bele se merek gondolni abba ha esetleg elveszti innen azt hogyan lehet feldolgozni...:/

Pl. úgy ahogy Hamilton dolgozta fel 2007-et... Következő évben világbajnok lett

Balrog
#3 Balrog 2016. november 11. 12:30  

szerintem meg ezt már csak a technika veheti el tőle. még az is belefér, hogy valamelyik pályán valaki előtte végezzen, ha ezzel a Mercivel még ezt is sikerülne alulmúlni, akkor meg simán megérdemli a bukást. És mindez csak akkor érdekes, ha Lew mindkét helyszínen győz.

MS_argo001
#2 MS_argo001 2016. november 11. 12:28  
andrea1:
Nem irigylem, óriási nyomás ez. :/ Nincs ez még megnyerve, Lewis nagyon veszélyes, kétszer már kikapott tőle, bármikor történhet valami vele a futamon, aztán a sok hülye véleménye, hogy nem érdemli meg, Lewisnak kellene nyerni blabla. De fő a nyugalom és ne törődjön senkivel. Amúgy bele se merek gondolni abba ha esetleg elveszti innen azt hogyan lehet feldolgozni...:/

Sehogy.

andrea1
#1 andrea1 2016. november 11. 11:31  

Nem irigylem, óriási nyomás ez. :/ Nincs ez még megnyerve, Lewis nagyon veszélyes, kétszer már kikapott tőle, bármikor történhet valami vele a futamon, aztán a sok hülye véleménye, hogy nem érdemli meg, Lewisnak kellene nyerni blabla.
De fő a nyugalom és ne törődjön senkivel.
Amúgy bele se merek gondolni abba ha esetleg elveszti innen azt hogyan lehet feldolgozni...:/

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Hülkenberg

42016.12.10. 16:02

Lowe is elhagyja a Mercedest?

Meglepetésre nem a Ferrari lehet az új munkaadója

62016.12.09. 19:57

Legyőzné az egyik óriást a Force India

„Azt, amelyik majd rossz formában lesz”

02016.12.09. 18:52

A Liberty januárban szavaz az F1 átvételéről

Ecclestone sem tudja, sor kerül-e a felvásárlásra