„Akar-e bárki hozzánk igazolni?”

írta: M4Sport
2016. augusztus 19. 19:03
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Haas-istállónak hosszú utat kell még megtennie, hogy kiérdemelje a Forma–1 legrátermettebb technikai szakembereinek elismerését, és számukra is vonzó opció legyen, eddig azonban jó irányba halad a cél teljesítése felé – jelentette ki Gene Haas.

Bár az amerikai alakulat a Toyota 2002-es debütálása óta minden újoncnál meggyőzőbb volt, a vezetőség semmit sem szeretne elkiabálni, sőt a napokban inkább meglepően óvatos nyilatkozatokkal álltak elő. Haas szerint a sikerekhez nagy szükségük volt a „kezdők szerencséjére”, ami pedig a jövőt illet, sokat kell még dolgozniuk, hogy a nagy nevek is felfigyeljenek rájuk.

Mindezt akkor jelentette ki, amikor az Autosport munkatársa szóba hozta a Ferraritól távozó James Allison jövőjét, aki egyelőre „szabad préda” a csapatok számára. „Inkább az a kérdés, ide akar-e bárki igazolni?” – kezdte Haas. „Be kell bizonyítanunk az ellenfeleknek, hogy életképes csapat vagyunk, hiszen senki sem akar egy olyan istállóhoz igazolni, ahol nem tud segíteni” – folytatta a tapasztalt sportvezető, aki eddig elégedett az istállóval, ami jó úton haladnak a cél teljesítése felé.

Való igaz, helyzetük sokkal jobb, mint a 2010-es újoncoknak, akik közül már csak egy (a Manor) van a mezőnyben, a HRT és a Caterham pedig komolyabb sikerek nélkül hagyta abba az F1-es kalandot, miután anyagi problémái visszafordíthatatlanná váltak. „A riválisok már csak azért is komolyabban vesznek minket, mert folyamatosan ott vagyunk a versenyeken, felkészültek vagyunk és az autóink nem esnek darabokra. Idővel így lesz ez a szakemberekkel is. Ők is felfigyelnek majd ránk.”

Haas nem akarja siettetni a dolgot, hiszen a NASCAR-ban már megtanulta, sok időre van szükség ahhoz, hogy egy csapat megszilárdítsa helyét a mezőnyben, és szélesebb körben is elismertté váljon. Az amerikai szériában 2003-ban mutatkoztak be, 2009-ig azonban (vagyis addig, amíg össze nem fogtak Tony Stewarttal) nem értek el komolyabb sikereket. Azóta viszont két bajnoki címet is nyertek.

„Már valamilyen szinten kivívtuk az ellenfelek tiszteletét az eddigi teljesítményünkkel, de kell egy kis idő, hogy elgondolkozzanak, ez egyszeri kiugrás volt csupán, vagy a valóság. A NASCAR-ban ehhez 5-10 évre volt szükségünk, és ha ugyanezt el tudnánk érni a Forma–1-ben is, hasonló időintervallumon belül, az fenomenális lenne. Eltelik pár év, míg ez nyilvánvaló lesz az ellenfeleknek, és remélhetőleg ez alatt az idő alatt sokkal jobbá válunk. Néhány éven belül ugyanolyan csapat szeretnénk lenni, mint az összes többi a Forma–1-ben” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához