Aki a Williams kedvéért hagyta el a Ferrarit

írta: M4Sport
2016. február 08. 20:06
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az előző szezon végén elhagyta a Ferrari versenyzői akadémiáját, hogy a Williams fejlesztőversenyzője legyen – a Forma-3-as Európa-bajnokságban versenyző Lance Stroll most elmagyarázta, miért döntött úgy, hogy búcsút vesz a vörösöktől.

A 17 éves kanadai pilótát már a gokartos években is a Ferrari támogatta, majd a gyár juniorprogramjának tagjaként ért el korai sikereket az olasz Forma-4-es bajnokságban (első lett a pontversenyben) valamint a Toyota Racing Seriesben (itt is bajnokká koronázták) és került be az F3-as Európa-bajnokság mezőnyébe. Meglepő volt tehát, hogy tavaly elhagyta a vörösöket.

Most, már az egyik ősi rivális, a Williams védenceként elmagyarázta, miért döntött úgy, elhagyja nevelőalakulatát. „Ennek több oka is van” – mondta a Motorsportnak. „Először is, a Williams mindig hitt a fiatal pilótákban; sok újoncnak adtak már lehetőséget a Forma-1-ben. Számunkra ez roppant fontos volt, hiszen a Ferrari hozzáállása teljesen más. Ők inkább veteránokat alkalmaznak, hogy harcolhassanak a világbajnoki címért. Ami a közeljövőt illeti, sokkal inkább egy olyan csapatot kerestünk, mint a Williams. Ráadásul ők is rendkívül szívélyesen fogadtak” – folytatta.

„Már július elején tárgyaltunk velük, és végig otthon éreztük magunkat a csapatnál. Ez a Ferrari esetében is igaz volt, viszont a Williams jobb pozíciót ajánlott számomra; itt fejlesztőversenyző lehetek, és sok időt tölthetek a szimulátorban. Remélem, ebben az évben lesznek napok, melyeken korábbi Forma-1-es autókat is vezethetek. Ez azért eléggé izgalmasnak tűnik!” – magyarázta, majd neki szegezték a kérdés, miben különbözik a Ferrari programja a Williamsétől.

Lance Stroll„Két külön világról van szó. A Ferrari juniorprogramja sokkal inkább az alapokról szólt, olyan volt, mint egy képzés: sokat dolgoztunk az edzőteremben és mentális felkészítést is végeztek. A Williamsnél ugyanúgy megkapom ezeket, viszont eközben sokkal közelebb lehetek a Forma-1-es csapathoz. Sokkal több időt tölthetek a szimulátorban, és a versenyhétvégéken is ott lehetek a mérnökök mellett. Úgy érzem, sokkal közelebb állok most a Williamshez. Velük dolgozhatok és nem egy edzőtáborban kell gyakorolnom, mint a Ferrarinál. A jövőm szempontjából ez jobb” – érvelt.

Stroll hosszú évekig edződött a Ferrari akadémiáján, nem meglepő tehát, hogy nehéz szívvel hagyta el a vörösöket. „Ez természetes! A Ferrari egy nagyszerű csapat, talán a legnagyobb a motorsportok világában. Szóval, egyáltalán nem volt könnyű elhagyni őket, viszont nagyon izgalmas lehetőséget kaptam a Williamstől, ami sokkal inkább tűnik igazi versenycsapatnak. Olyan, mint egy család, melynek szintén megvan a maga nagyszerű történelme.”

A kanadai pilóta számára most Valtteri Bottas a példa, aki szintén fejlesztőversenyzőként csatlakozott Sir Frank Williams csapatához, ahol néhány év után igazolt pilótává vált. A finn pilótának egyébként csapattársához, Felipe Massához hasonlóan idén jár le a szerződése, adott esetben tehát Stroll már 2017-ben lehetőséghez juthat. Persze, most elsősorban a tanulásra és az F3-ra összpontosít az álmodozás helyett. „Minden attól függ, hogyan teljesítsek idén. Nagyszerű lenne a Forma-1-ben versenyezni. Nem fogok hazudni, minden fiatal pilóta erről álmodik! Fantasztikus volna, ha lehetőséghez jutnék. De a hangsúly nem a 2017-es éven van. Most a Forma-3-ra figyelek, hiszen meg szeretném nyerni a bajnokságot. Majd meglátjuk, mi történik a szezon után” – zárta gondolatát.

Lance Stroll

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Hombre B
#1 Hombre B 2016. február 09. 08:43  

"...sokat dolgoztunk az edzőteremben és mentális felkészítést is végeztek..." Ha csak ennyit nyújt az AKA, akkor felesleges fenntartani, költsék másra azt a pénzt. Bízom benne, hogy Rivola vezetésével kicsit más lesz az irány, de erre is igen kicsi az esély.

Egyébként nem hiszem el, hogy ne tudnának egy RB-hez hasonló nevelő programot létrehozni…PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.21. 13:27

Sainz bekeményített: Nem fogok örökké a Red Bullra várni

„Nem lehetek mindig harmadik számú opció”

02016.10.21. 13:01

Alonso szerint a rossz gumik agyonüthetik a 2017-es változásokat

„Nem fog érdekelni, hogy 5 másodperccel gyorsabbak vagyunk az első körben, ha utána 3-mal lassabbak”