Aki mindig visszavág – interjú Rosberggel

írta: M4Sport
2016. április 01. 15:56
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem bosszantja az előző két évben elszenvedett vereség, hiszen a padlóról való felállást tartja egyik erősségének. Az sem zavarja, hogy egyesek szerint nem elég karizmatikus; szabadidejét legszívesebben családja körében tölti, célja pedig az, hogy versenyzőként és emberként is folyamatosan fejlődjön – a Formula1.com Nico Rosberggel beszélgetett.

Milyen érzés volt megmutatni a világnak, hogy nem vagy mellékszereplő Lewis Hamilton mellett? A tavalyi év végén három futamgyőzelmet is szereztél, és most Ausztráliában is legyőzted őt.

Nem változtak emiatt az érzéseim, mert nem hiszem, hogy ez lenne a helyzet. Egyszerűen csak örülök annak, hogy megnyertem a versenyt. Igazából elég nehéz futam volt, hiszen le kellett győznünk a Ferrarit és az autómat is ellenőrzés alatt kellett tartanom. A fékek túlmelegedtek, viszont a tiltás miatt nem kaptam semmilyen infót a garázsból. Egyedül voltam, és egyedül kellett kitalálnom valamit, hogy megmentsem a fékeket. Egy fokkal voltam a biztonsági határ alatt, amitől már vissza kell térni a garázsba. Egy fokkal! De sikerült a határ alatt maradni.

Ebben a konkrét helyzetben mekkora különbséget jelentett az, hogy nem kommunikálhattál a mérnökökkel?

Hatalmas volt az eltérés. De nagyon jó volt: megcsináltam! Most a magunk urai vagyunk, nekünk kell kezelni az ilyen helyzeteket, és ez szerintem jó kihívás.

Régi vágású versenyzés ez, mint édesapád, Keke idejében. Csak az ember és a gép…

Igen, olyan volt, és nagyszerű! Szeretem ezt a kihívást, és jó, hogy egyszerűsítettünk a dolgokon. Viszont ennek következtében több kiesést látunk majd, hiszen az emberek többször hibázhatnak, ha mindent egyedül kell megoldaniuk.

Meglepődtél, hogy sikerült zsinórban negyedszer diadalmaskodnod, miután gyengén kezdted a melbourne-i hétvégét?

Nem kezdtem gyengén a hétvégét. Az elején esett, de igazából ez teljesen lényegtelen volt. Tudtam, hogy egy olyan autó van alattam, amivel megnyerhetem a futamot és a hétvégám napról napra jobb volt.

Néha úgy érzi az ember, akkor teljesítesz legjobban, ha vissza kell vágnod. Van ennek valami pszichológiai háttere?

Legjobban? Ezt azért nem gondolom, viszont valóban szeretek visszavágni a nehéz pillanatok után.

Szóval a visszavágás az egyik erősséged. Amikor már többen leírnak, akkor szereted bebizonyítani, hogy tévedtek…

Köszönöm szépen! Elárulom neked a titkom: ez a sisu, a finnek jellegzetes vonása. Ebben minden benne van, az állóképesség, a kitartás, a kíméletlenség, a küzdőszellem és az erő. A nehéz pillanatokban ezeket szabadjára engedjük. Ez az én finn örökségem, ami apámtól származik.

Itt az ideje a bajnoki sikernek? 2016 más lesz, mint az előző évek?

Fejben rendben vagyok, és nem vagyok frusztrált, amiért eddig nem nyertem meg a világbajnoki címet. Az előző két évben mindent beleadtam, de Lewis jobb volt és nyert. Idén újra megpróbálom. Élvezem a küzdelmet és nem rugózom folyamatosan az eredményen. Szeretem a Lewisszal vívott küzdelmet. Azzal a tudattal érkeztem Bahreinbe, hogy megnyerhetem a versenyt, és micsoda érzés a Ferrarikkal is harcba szállni. Néztem a televíziót, és láttam, ahogyan a csapatvezető, Maurizio Arrivabene őrült olasszá változik a bokszutcában. Imádom az olaszok harci szellemét, ami az enyémet is fokozza. Fantasztikus érzés legyőzni őket.

A médiában szeretnek úgy hivatkozni rád, mint egy pilótára, akinek nincs elég karizmája. Mit lépsz erre?

Nagyon semmit. Nem foglalkozom vele, és nem a karizma miatt versenyzem. Nem azért vagyok itt, hogy valakinek bebizonyítsam, hogy karizmatikus vagyok. A győzelemért versenyzem. Nagyon jól tudom, hogy egy termék vagyok ebben a Forma–1-es világban. Aktívan próbálok visszaadni valamit a szurkolóknak. A közösségi oldalakon is képviseltetem magam, mert nagyon jól ismerem a helyzetem, tudom, hogy több millió rajongó figyel rám. Közelebb akarok kerülni hozzájuk, ezért mutatok nekik vicces dolgokat, és próbálok betekintést nyújtani az életembe. Jó látni, hogy ilyen sokan követnek.

Nico Rosberg

Mi teszi boldoggá Nico Rosberget?

A családom. Velük töltöttem a Húsvétot. Az én feleségem a legnagyszerűbb az egész világon, és a lányom a legviccesebb. Csodálatos élmény volt, és igazán boldoggá tett. De az is, ha a barátaimmal tölthetem az időt, és az is, hogy nyertem Melbourne-ben! (nevet)

Lewis sokszor elmondta, hogy nagyon vallásos…

Jó neki…

… és akkor, te „nagyon” mi vagy?

Nagyon odafigyelek arra, hogy fejlesszem magam minden lehetséges módon. Talán ez az én vallásom. Hogyan gondolkodjam, hogyan fejlődhetek emberi lényként. Sokat olvasok erről.

Szóval elemzed saját magad?

Igen, az érzéseim és az érzelmeim is.

A Mercedes kettős győzelemmel távozott Ausztráliából, a rajt azonban nem volt világbajnoki. Mesélnél az első méterekről?

Az járt a fejemben, hogy én forduljak el elsőként. Sebastian Vettel azonban remek munkát végzett. Az első kanyar járt a fejemben és az, hogy későn fékezzek, ő viszont tényleg nagyon, de nagyon későn fékezett. Meglepődtem ezen. Későn fékeztem, és a kerekek blokkoltak.

Fékeznél olyan későn, mint Sebastian? Ha tudod, hogy ez már lehetséges…

Utólag már könnyebb lenne merésznek lenni. De higgyék el, bátor voltam, viszont ha egy pillanattal később fékezek, már lecsúsztam volna a pályáról.

A Ferrari jobb ezen a téren?

Várjunk még egy kicsit. Ez csak egy futam volt, egy rajt!

Jó esély van arra, hogy a hétvégén zsinórban ötödször is megszerezd a győzelmet?

Nem ezen agyalok. Folyamatosan jobb akarok lenni, versenyről versenyre. Jobb, mint bárki más. Le akarom győzni őket. És egy szó, a sisu mindent megmagyaráz. És persze, ott van az autó is! (nevet)

Nico Rosberg

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Hoshi
#7 Hoshi 2016. április 02. 12:05  

Azt hiszem, az idei évben érdemes lesz jobban odafigyelni Rosbergre.

Sebees
#6 Sebees 2016. április 01. 21:57  

Nem hinném hogy Hamilton motiválatlan lett volna, tavaly a VB cím után valóban nem ment teljes erőbedobással, de ez egy új év és még nagyon sok van vissza. Lesznek itt még hullámvasutak mindegyikük részéről és Vettel is elcsíp egy-két győzelmet.

HumorHerold
#5 HumorHerold 2016. április 01. 20:57  

Ha Rosberg valamelyik évben nyerhet, az az idei év. Hamilton kissé céltalannak tűnik már egy ideje, kezdhet kiábrándulni ebből az egészből. Egyszerűen úgy tűnik, hiányzik a motiváció nála. Vettel pedig hiába gyors, ez a Ferrari még nem biztos, hogy elég erős ehhez a meccshez.

Én ezt jósolom meg erre az évre. De persze még csak egy futamot láttunk.

Jocke
#4 Jocke 2016. április 01. 19:42  

Szerintem tényleg megváltozott, legalábbis a nyilatkozatai rendben vannak, korábban többet nyafogott. Az érthető, hogy durcás a vereségek után, de ha ez fordítva lenne, akkor Hamilton tajtékozna :D Valóban nem egy karizmatikus személyiség, de nem is akar az lenni. Hamilton ebben az ellentétje, és nekem ez teszi Hamiltonnál szimpatikusabbá.

Lewisthebest
#3 Lewisthebest 2016. április 01. 19:14  
Brundle:
Minden jel arra mutat, hogy idén világbajnok lesz. A sapka incidens valamit megváltoztatott benne, sikerült legyőznie önmagát,így Hamilton most már aligha állíthatja meg.

Hát most ehhez sok Star Warsból ismert idézetet tudnék hozni, hogy a gyűlöleted milyen képességekkel láthat el :D Lehet, hogy Rosberg is ebből merített erőt mert már jó párszor látszott rajta a tavalyi meg a 14-es szezonba, hogy 1-1 kivezetés meg vereség után majd feltud robbanni ami egyébként teljesen érthető hiszen csak 1 embert kéne legyőznie.

s60pcc
#2 s60pcc 2016. április 01. 19:08  
Brundle:
Minden jel arra mutat, hogy idén világbajnok lesz. A sapka incidens valamit megváltoztatott benne, sikerült legyőznie önmagát,így Hamilton most már aligha állíthatja meg.

Ajjjajjj...nagyon elbíztad magad....majd nézzük csak meg pár versenyt követően...túl nagy az a mellény.

Brundle
#1 Brundle 2016. április 01. 17:28  

Minden jel arra mutat, hogy idén világbajnok lesz. A sapka incidens valamit megváltoztatott benne, sikerült legyőznie önmagát,így Hamilton most már aligha állíthatja meg.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája