„Aki nem teljesít, mehet” a Ferraritól…

írta: M4Sport
2016. augusztus 30. 10:40
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Ferrari hazai versenye következik, a nyomás pedig egyre nő a csapaton. Az elnöknél nincs mentség a kudarcokra; az új motor érkezhet; de később akár büntetésre is számíthatnak.

Összeszámolni is nehéz lenne, hányadik kihagyott lehetősége volt a spái a Ferrarinak idén. A csapatnak meggyőződése, Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen ütközése nélkül kettős dobogós helyezést ünnepelhettek volna Belgiumban. Csakhogy nem tehették. És ez már sorozatban a 4. versenyük volt, melynek végén nem locsolhattak pezsgőt. Utoljára ilyen hosszúra nyúlt rossz sorozatot 2014-ben láthattunk tőlük.

Ez csak még tovább növeli a soron következő hazai hétvégéjük tétjét. Ahogy persze a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne is ezt teszi. Ő már a vasárnapi belga futam előtt jelezte, nem tűri, ha bármely alkalmazottja alulteljesít. „A változások hatását már most érezni lehet. De bárki, aki nem teljesít, távozhat. Nálunk mindenkire érvényes ez a szabály – engem is beleértve” – tette egyértelművé.

Hazai pályán az elvárások pedig csak fokozódnak a Scuderiával szemben. Vettel szerint autójuk spái formája alapján joggal reménykedhetnek abban, hogy megszakítják dobogó nélküli sorozatukat. „Emelt fővel távozhatunk Belgiumból. Természetesen nem az eredmény miatt, hanem mert a tempónk megvan, az autónk gyors. Előreléptünk, és akár közvetlenül a Mercedes mögött is célba érhettünk volna. A legutóbbi versenyek alakulásának ismeretében ez egy nagyon jó verseny volt a tempónk szempontjából” – állapította meg.

A csapatfőnök, Maurizio Arrivabene is előrelépésekről beszélt. „Ha azt nézzük, mennyire megsérültek az autóink, egészen biztató köridőket futottunk” – jelentette ki. „Most el kell felejtenünk Belgiumot, és csakis Monzára szabad koncentrálnunk.”

Jock Clear, a csapat főmérnöke nem tagadja, Olaszországban a megszokottnál is jobban oda kell tenniük magukat. „A pontok mindenhol ugyanannyit érnek, de mind tudjuk, hogy Monzára ez mégsem igaz. Természetesen nagyon motiváltan, nagy önbizalommal érkezünk meg oda. A Ferrari azon a pályán mindig erős – és nemcsak azért, mert hazai pálya, egyszerűen az autónknak ott jól kell működnie” – vetítette előre.

Maurizio Arrivabene

Új motor most – büntetés később?

Segítségükre lehet ebben a továbbfejlesztett motorjuk is. Hírek szerint a Ferrari már Belgium előtt jelezte az FIA-nak, hogy elhasználja a szezon hátralévő részére megmaradt 3 módosító pontját. Hivatalosan azonban ezt még nem tették meg, hiszen új motorjukat Spában nem vetették be. Olasz források úgy tudják, még nem voltak teljesen elégedettek a fejlesztések megbízhatóságával, ezért még egy hetet akartak hagyni a tesztelésre.

Maurizio Arrivabene egyelőre nem erősítette meg, hogy Monzában új motorokat használnak. „A lépcsőzetes fejlesztésünk folytatódik, de még nem egyértelmű, hol vetjük be az utolsó módosító pontokat. Belgiumban pozitív jeleket tapasztaltunk” – fogalmazott.

A bizonytalanságot az jelenti, hogy amennyiben új motorral versenyeznek, mind Vettel, mind Räikkönen utolsó erőforrásához érkezik, így a hátralévő versenyek egyikén akár még egy büntetést érő hatodik hajtóegységre is szükségük lehet. Räikkönen már Spában az ötödik MGU-K-ját használta, miközben Vettellel együtt a többi részegység terén is a 4. példánynál tartanak. „Az biztos, hogy elég szoros lesz, hiszen Bahreinben elveszítettem egy motort, amely nagyon kevés kilométert teljesített” – mondta helyzetéről Vettel. „Ez alapesetben azt jelenti, hogy az év későbbi felében egy hatodik motorra lesz szükségem.”

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Leslie78
#6 Leslie78 2016. augusztus 31. 10:05  

Kérem szépen! Akkor ki marad a Ferrarinál?

Thibczy
#5 Thibczy 2016. augusztus 30. 20:21  

Akkor Márkijónénak kellene először távoznia, mert az ő teljesítménye abszolút káros a csapatra nézve.

Bredio
#4 Bredio 2016. augusztus 30. 14:51  

Köszönöm Ferrari, hogy mindig így megnevettetsz! <3

andrea1
#3 andrea1 2016. augusztus 30. 12:05  

Spaban tényleg elég bíztatóan muzsikáltak, egyrészt nézve a szünet előtti formájuk biztosan és valahogy itt is gyengébb szereplés volt várható. Kár hogy így alakult, mert érdekesség lett volna emgnézni hogy normál versenyen, kontaktok nélkül az rb-hez és a mercihez képest mit tudnak. Monza nem biztos hogy jókor jön, persze túl kell esni rajta de lesz stressz az biztosm, amit annyira nem kezelnek jól bár ilyen mértékű nyomást hogyan is lehetne jól kezelni.

viktor1994
#2 viktor1994 2016. augusztus 30. 11:49  

Ha már úgyis be kell vállalni egy büntit, akkor a Ferrari helyében beáldoznék egy motort erre a hétvégére, be kellene tenni egy vadi újat a kocsiba, és kihajtani belőle a lelket a hétvégén, nem pedig spórolgatni

Hombre B
#1 Hombre B 2016. augusztus 30. 11:02  

Lehet előbb utóbb Sergio-t fogják leváltani, miért kell ilyeneket nyilatkozni?

A büntetéssel meg lehet úgy kellene csinálni mint a Mercedes és most felhasználni két új motort.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa