„Aki nem teljesít, repül!”

írta: M4Sport
2016. március 11. 12:51
FOTÓ: ©xpbimages.com

Komoly nyomás nehezedik az idei szezonban a Red Bull és a Toro Rosso versenyzőire. Akik alulmaradnak csapattársukkal szemben, azoknak számolniuk kell azzal, hogy pályafutásuk könnyen zsákutcába juthat…

Vízválasztó lehet a 2016-os szezon a Red Bull négy versenyzője számára. Jelenleg négy tehetséges versenyző osztozik két csapat ülésein, ám ezek közül csak kettő, a nagycsapat két ülése ígér komolyabb sikereket. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója nem titkolja, ha eljön az idő, súlyos döntést fognak meghozni.

„Alapvetően hosszú távra szóló szerződésünk van a Red Bull utánpótlásprogramjának tagjaival, de az egész program a teljesítményen alapszik. Szóval szétlövésről nincs szó. De mondjuk ki nyíltan: aki nem teljesít, repül” – fogalmazott a programot irányító Marko a Formula1.com-nak adott interjúban.

Tény, ő és a Red Bull sosem félt a drasztikus lépésekről, ha versenyzőprogramjukról volt szó. Lapátra tett versenyzőjük talán több is volt, ahányan sikeressé váltak náluk. Scott Speed, Sébastien Buemi, Jaime Alguersuari vagy éppen Jean-Éric Vergne esete jól példázza ezt – és olyanokból sincs hiány, akikkel szemben az alsóbb kategóriákban rendült meg a bizalmuk, mint például a pár éve még F1-es ülésre pályázó Antonio Felix da Costa. Mert számukra a jó nem elég, ők mindig is a kiválót keresték – és ez a szemléletmód bizony olykor kegyetlen bánásmódot tesz szükségessé.

Aggódnia azonban nemcsak Carlos Sainznak és Max Verstappennek kell. Bár a jelenleg tartalékversenyzőként foglalkoztatott Pierre Gasly bizonyára szívesen mutatkozna be 2017-ben a Toro Rossónál, üresedésre ott nem csak a két fiatal kirúgásával nyílhat esély: Markóék dönthetnek úgy is, hogy Verstappent vagy Sainzt már a következő szezonban a nagycsapatba emelik. Azaz Daniel Ricciardo és Danyiil Kvjat helyzete sem biztos. A háromszoros futamgyőztes ausztrálnak vélhetően kevesebb a félnivalója, 2015-ben inkább csapattársa került nyomás alá, hiszen Marko már az év eleji bizonytalansága idején jelezte, ha meg akarja tartani a helyét náluk, többet vár tőle.

És 2016-ban sem lesz könnyebb dolga. Max Verstappen egyértelműsítette, szándékai szerint mihamarabb egy győzelemre képes autóba ülne. És ha továbbra is olyan magas szinten teljesít, mint 2015-ben, igencsak erős tárgyalási pozícióba kerül: a hírek szerint több csapat is sorban áll a lehetőségre várva, hogy lecsaphasson rá. A Red Bullnak tehát sok ideje nem marad a gondolkodásra, ha meg akarja őt tartani. „Várjuk meg, hogyan teljesít. A második szezon sokszor nehezebb az elsőnél” – fogalmazott egyelőre szűkszavúan Marko a holland jövőjéről.

Verstappen az F1i-vel való beszélgetés során ennél nyíltabb volt. „Természetesen csak egy ülés lehet elérhető a Red Bullnál, de nagyon magabiztos vagyok. Tudom, mi áll a szerződésemben, és minden jónak tűnik. Teljesíthetek még egy évet itt, aztán meglátják majd, mi történik jövőre… Természetesen szeretnék feljebb lépni” – fogalmazott.

Eddigi F1-es produkciója alapján nem lesz könnyű megállítani őt ebben – sem Sainznak, sem Kvjatnak – sem pedig a Red Bullnak. Úgy tűnik, e játszmának mindenképpen lesz legalább egy vesztese.

Persze az osztrákok luxusproblémáját egyvalami még könnyen megoldhatja: ha esetleg Ricciardo úgy gondolná, Sebastian Vettelhez hasonlóan ő is új kihívásra vágyik… De ez már a jövő nyár várható átigazolási pletykáinak a zenéje.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Balrog
#2 Balrog 2016. március 11. 19:55  

Arra azért kíváncsi lennék, hogy ha az RB-nál ugyanaz a helyzet állna elő, mint tavaly, hogy papíron az a versenyző végez előrébb, aki a hullámzóbb teljesítményt nyújtotta, viszont az egyik Toros olyan megkérdőjelezhetetlenül remekel, hogy muszáj előléptetniük, akkor kit küldenének el?

Utoljára módosítva: 2016. március 11. 19:55

albutr
#1 albutr 2016. március 11. 18:06  

eddig nem volt gond a teljesítményükkel.FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ