Akiknek nehéz dolguk lesz

írta: M4Sport
2016. január 06. 19:23
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hiába volt nehézkes a kezdés, tavaly remek évet zárt a Force India, lendületét pedig 2016-ra is át szeretné menteni, a vezetőség azonban úgy érzi, az idei év sokkal nehezebb lesz, hiszen a Toro Rosso és a McLaren-Honda is jobb teljesítményt nyújthat.

Az indiai alakulat szállította a 2015-ös év egyik legkellemesebb meglepetését, a szezon eleji gyengélkedés után ugyanis – a Brit Nagydíjon debütáló fejlesztéseknek köszönhetően – stabil pontszerzővé vált és ötödikként végzett a gyártók bajnokságában. A csapat mexikói versenyzője, Sergio Pérez nemrég kijelentette, idén még jobb eredményeket érhetnek el, az ügyvezető, Otmar Szafnauer azonban úgy érzi, 2016-ban valamivel nehezebb dolguk lesz.

„A Toro Rosso jónak tűnik az új erőforrással és a két jó, tapasztaltabb versenyzőjével” – mondta a Motorsportnak. „Én nem hiszem, hogy a McLaren-Honda örökre ott marad, ahol most tart, szóval egy nap ők is feljavulnak majd. Nincs garancia arra, hogy a folytatásban is legyőzzük azokat, akiket eddig legyőztünk. Nehéz lesz, de folyamatosan azon gondolkodunk, hogyan győzzük le azokat a srácokat, akik előttünk vannak – egészen biztos, hogy komoly küzdelmeket vívunk majd. Megfelelően kell beosztanunk a forrásokat, és azt kell tennünk, amit eddig!”

Az idei év során kulcsfontosságú lesz a következő szezonra való felkészülés, 2017-ben ugyanis alaposan megváltoznak az F1 technikai szabályai, a Force Indiához hasonló kiscsapatok pedig nem biztos, hogy tudnak párhuzamosan fejleszteni, így ez is nehezebbé teszi dolgukat. „Az egyik legnagyobb kérdés az lesz, mikor kezdjük átcsoportosítani az erőforrásainkat 2017-re? 2017-ben komoly változások lesznek, szóval ki kell alakítanunk egy külön stratégiát. Azok, akik a mezőny végén lesznek, korán válthatnak, ahogyan az élen lévők is, szóval azoknak lesz legnehezebb dolguk, akik a középmezőnyben harcolnak a pozíciókért” – zárta gondolatát a tapasztalt szakember.

Azt, hogy a Toro Rosso és a McLaren idén jobb teljesítményt nyújt majd, a Sauber versenymérnöke, Erik Schuivens is szinte biztosra veszi. Mivel a McLaren tavaly a svájciak mögött végzett, attól ő is tart, hogy a patinás brit alakulatot ezúttal már nem tudják maguk mögé utasítani. „Remélem, előre tudunk lépni, igaz, a többi csapat is fejlődni fog” – mondta a GPUpdate munkatársának. „Ilyen lesz például a McLaren és a Toro Rosso. Ez a két csapat már tavaly is remek karosszériával rendelkezett, szóval nagyon nehéz dolgunk lesz, ha le akarjuk győzni őket úgy, hogy erősebb motorokat kapnak. Reméljük, ott lehetünk a Q2-ben és pontokat is gyűjthetünk. Ha ez sikerül, jó munkát végeztünk!”

A csapat brazil pilótája, Felipe Nasr korábban már elmondta, az idei autó más lesz, mint a 2015-ös, hiszen a mérnökök lehetőségeikhez mérten több újítással készülnek. Ezt most az alakulattal tavaly szerződést kötő Schuivens is megerősítette. „Az autó a tavalyi továbbfejlesztett változata lesz; sajnos. Persze nagyon sok új dolog felkerül rá, de nem mondanám, hogy egy forradalmi újítás lesz, sokkal inkább nevezném egy fejlődési folyamat részének. Természetesen ez is az anyagi helyzetünk miatt van így. Ha több pénzed van, akkor több dolgot engedhetsz meg magadnak…”

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HannaLill
#1 HannaLill 2016. január 07. 13:47  

A TR -nél nagy kérdés hogy az ide brutálisan jó kasztnit mennyire fogja megviselni a tengelytáv növelése mert könnyen megszívhatják a hosszabb tengelytávval de ha idén is jó lesz a kasztni akkor a Ferrari motorral még dobogós helyezéseket is el fognak érni.
A Hondánál valamit biztosan villantott Jaszuhisa és csapata mert különben már páros lábbal kirúgták volna egy ilyen elbaszott év után

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ