Akikre mostantól oda kell figyelni

írta: M4Sport
2016. április 05. 13:20
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nehézkes ausztrál hétvégéje után sokak számára meglepetést okozott a Manor-istálló. Pascal Wehrlein szombaton megvillant, vasárnap csatázott – és már a pontszerzést is közelinek érezte. A mezőny végi csapatoknak új ellenféllel kell számolniuk!

Év eleji szezonelőzetes sorozatunkban azt írtuk, a múlt évben a csődtől megmentett Manor legfőbb feladata 2016-ban az lesz, hogy végre a gyakorlatban is megérkezzen a Forma–1-be, s harcba szálljon a mezőny „eredeti” csapataival. Bár Ausztráliában ismét a mezőny végén voltak, a bahreini hétvégén hatalmas lépést tettek e cél megvalósítása felé. Pascal Wehrlein már az időmérőn megszerzett 16. rajthelyével igazolta, a többi csapatnak új riválisa érkezett – vasárnap pedig több csatát is megvívva, négy ellenfelet is maga mögé utasítva lett 13. A csapat számára a tavalyi Amerikai Nagydíj óta ez volt a legelőkelőbb helyezés – ám óriási különbség, hogy Alexander Rossi akkori 12. helye a valóságban az utolsó helyet jelentette.

Volt ráadásul a versenynek olyan szakasza is, amikor Wehrlein a 7. pozícióban haladt. Az újonc egyre közelebb érzi pályafutása első pontjait. „Nem voltunk messze, és ez nagyon jó. Kiváló versenyünk volt, főleg a végét élveztem nagyon” – nyilatkozta elégedetten az Auto Motor und Sportnak, hozzátéve, egy ponton hitt abban, hogy megszerezheti első egyégét. „Közben voltam a top tízben, és nem is tűnt rossznak a helyzet. De az előzetes terveinkhez képest kettőről három kiállásra kellett átállnunk, mert túlságosan koptak a gumik. Ezt a problémát a következő versenyre meg kell oldanunk.”

A német már Ausztrália után is arról számolt be, hogy autójuk túlzott mértékben koptatja a hátsó abroncsokat. Elmondása szerint ez részben a pontatlan beállítások eredménye volt, amin Bahreinre sikerült javítaniuk. Ugyanakkor autójuk sajátossága is a gumik túlhasználása. „Egy jó beállítás sokat segíthet a gumiknak. Főleg a gyors kanyarokban tudnánk javulni. Az autónk legnagyobb erényét a fékezés és a kanyarbejárat jelenti, itt időt tudunk nyerni. Viszont a kigyorsítással és a hátsó tapadással van még problémánk a kanyarkijáratoknál. És ez a gumiknak sem tesz jót.”

Pascal WehrleinWehrlein úgy látja, az inkább az első abroncsokat terhelő kínai pálya ilyen tekintetben jobban fekszik majd nekik. Addig ráadásul még autójukon is tudnak javítani. „Ez még csak a második verseny volt, de máris száz százalékban jobb volt a kocsi, mint Melbourne-ben. Még sok mindent tanulhatunk, de szerintem még nagyobb előrelépések várhatóak. Messze nem értük még el a plafont.”

Ő maga azonban már közelít hozzá. „Bahreinben közel kerültem a határhoz. Mindent kihoztam az autóból, amit csak lehetett. De természetesen nekem is van még mit tanulnom – főleg a gumihasználat terén. A múltban sosem fordult elő velem, hogy ilyen hosszú távon ügyelnem kelljen a gumikra. A DTM-ben minden egyes körben száz százalékot nyújthattam” – magyarázta. Szavai nem éppen festenek jó képet a Pirelli F1-es abroncsairól…

A túraautózásból érkező Wehrlein ugyanakkor már egyre kevesebb dolgot érez idegennek a királykategóriában. „Jobban érzem magam az autóban, mint Melbourne-ben, egyre több mindent megtanulok. Az elején minden új volt, később már nem lesznek ilyen nagyok a lépések.”

„A rajtom most nem sikerült olyan jól. De a piszkos oldalról kellett indulnom, ami hátrány volt. Itt, a sivatagban eléggé sok kosz van ott. Meg aztán nem is lehet mindig szenzációsan rajtolni. Az első köröm mozgalmas volt. Az első kanyarban próbáltam vigyázni, nehogy megsérüljön a vezetőszárnyam” – mesélte, majd elárulta, mi jelentette versenye csúcspontját. „Az egész szuperlágyas utolsó etap rendkívül izgalmas volt. Az autó könnyű volt, a gumi nagyon tapadt, gyorsan utolértem másokat. Nagyon élveztem. Sajnos a Sauberrel való párharchoz már elfogytak a hátsó abroncsok. Még egy kisebb támadást indítottam, de nem volt esélyem, mert kívülre szorultam” – utalt a Marcus Ericssonnal szembeni manőverre.

Pascal Wehrlein

Mostantól elvárás a pontszerzés

A hétvége során a megszokottnál nagyobb figyelem irányult a Manorra – volt is miért figyelni rájuk. „Az időmérőn hat másodperccel jobb időt autóztunk, mint tavaly. Óriási előrelépés ez, de ennek ellenére úgy vélem, még mindig sok van bennünk” – mutatott rá a német, aki most már bevallhatta, Ausztráliában az időmérős utolsó helye után még úgy gondolta, nehéz év vár rájuk. „Felhívtuk magunkra a figyelmet. Ezen a hétvégén sokakat meglephetett, mekkorát fejlődtünk. Az időmérőn magunkat is megleptük. Remélem, a következő hétvégén is előrelépünk. Ha így lesz, valamikor az év folyamán pontot szerezhetünk” – mondta bizakodva a tavalyi DTM-bajnok, aki elmondása szerint mostani 13. helye után legalább annyi gratulációt kapott, mint a múlt évben a túraautós sikere után…

A pontszerzésre való törekvés a csapat versenyigazgatója, Dave Ryan szerint sem irreális célkitűzés a mostani verseny után. Sőt, mostantól elvárás! „Szerintem szerezhetünk pontokat. És ezt is kell célul tűznünk magunk elé” – nyilatkozta a Motorsport-Totalnak. „Az előző évünk a várakozásról szólt. Mindenekelőtt arra törekedtünk, hogy felkészüljünk erre a szezonra. És most egész jó csomagunk lett. A csapatot jelentős mértékben megváltoztattuk, sok új ember érkezett – sok jó ember. Melbourne óta is sikerült továbbfejlődnünk.”

Ezen előrelépésben persze a Mercedesszel kötött motorpartneri, valamint a Williamsszel kötött technikai együttműködési megállapodás is kulcsszerepet játszott. „Ez után már csak egy jó autót kellett építenünk, és a fiúknak ez sikerült is. A motor terén most már nem lehet kifogásunk. Csakis rajtunk áll, hogy megmutassuk, hová tartozunk, és ezt meg is tesszük.”

Ryan két fiatal versenyzőjüket is csak dicsérni tudta. „Biztosra veszem, hogy látni fogjuk, ahogyan az elkövetkező években igazán jó versenyzőkké válnak” – jósolta.

Ami Wehrlein csapattársát, Rio Haryantót illeti, melbourne-i kiesése után ezúttal szerencsésebbnek vallhatta magát. Bár az utolsó, 17. helyen ért célba, elmondása szerint így is nagyobb lépett előre Ausztrália óta. „Nagyszerű érzés először meglátni a kockás zászlót, és tudni, hogy most már van mögöttem egy teljes versenytáv. Fontos tapasztalat ez számomra. Jól rajtoltam, a Sauberekkel és a Renault-kkal harcoltam, de más taktikán voltunk. Kicsit a gumikkal is küszködtünk, és ez némiképp elfedte, mekkorát fejlődtünk” – nyilatkozta az indonéz.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt