Akit megedzettek a Red Bull-os problémák

írta: M4Sport
2016. január 22. 11:30
FOTÓ: ©xpbimages.com

Újonchibák és technikai gondok – a Forma–1-ben néha ezek is szükségesek ahhoz, hogy új szintre lépj. Így látja ezt Danyiil Kvjat is, aki az előző évben számos leckét megtanult.

Danyiil Kvjat úgy érzi, a 2015-ös szezon jelentette az első igazi erőpróbát számára a Forma–1-ben. Az orosz a Toro Rossónál eltöltött bemutatkozó évét követően Sebastian Vettel váratlan távozása után került a Red Bull első számú csapatához, ahol az év első felében sok technikai hiba hátráltatta, ráadásul a csapat tanácsadóját, Helmut Markót sem sikerült meggyőznie. Kvjat aztán megrázta magát, s a vártnál gyengébb autóval megbarátkozva egyre megbízhatóbbá vált, s időnként még a rutinosabb Daniel Ricciardót is alaposan megszorongatta.

A hibák persze így sem kerülték el őt – de ez elmondása szerint csak jót tett neki. „Az újoncévem gyakorlatilag hibák nélkül zárult. De időnként megeshet, hogy hibázol. Minden versenyző követ el hibákat, és nekem most ott volt a balesetem Japánban és Austinban. Ezek azonban csak másodlagosak voltak, nem tudtam mit tenni ellenük, egy pillanat, és már a falban vagy” – tekintett vissza Kvjat az Autosportnak nyilatkozva.

„Ilyenkor egyszerűen csak tovább kell lépned, nem szabad túl sokat gondolkodni ezeken. Austinról amúgy is több a pozitív emlékem a verseny első feléből, én inkább ezekre építek, mint a negatív érzelmekre. Ezt a két versenyt leszámítva nem mondanám, hogy túl sok hibát követtem volna el. Eléggé hullámzó volt az idény, és amikor a mezőny sűrűjében találod magad, elég nehéz kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani.”

Kvjat kiemelte, csapattársához, Daniel Ricciardóhoz hasonlóan neki is változtatnia kellett kicsit szemléletmódján az év során, hiszen hamar világossá vált, hogy a Red Bull helyzete sokkal rosszabb az előzetesen vártnál, és ez a versenyzőket is megzavarta. „El kellett felejtenem az előzetes elvárásaimat, és újra összpontosítanom kellett. Mentálisan átállni sosem egyszerű. Csak próbáltam elfelejteni, milyen eredményt értem el, és csak a vezetésre figyeltem. Úgy tűnik, ez hatásos volt. Monacótól kezdve egyre több volt a jó versenyünk, és egyre jobban kiismertük az autónkat is. Nem állítom, hogy tökéletesen, de legalább elmondhatom: most már sokkal jobban értek, mindent” – zárta gondolatát az orosz.

Kvjat év közbeni fejlődéséről a szezon végén Ricciardo is elismerően beszélt, hangsúlyozva, hogy miközben eleinte azt gondolta, csapattársa teljesen elveszett, a hajrában igencsak megnehezítette a dolgát. A fiatal orosznak kiengednie ugyanakkor 2016-ban sem szabad: az ajtóban Max Verstappen és Carlos Sainz személyében már ott toporog két ígéretes tehetség, akik hullámvölgyeit kihasználva bármikor lecsaphatnak a helyére az első csapatnál.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary