Alesi tovább szigorítana

írta: M4Sport
2016. január 10. 12:48
FOTÓ: ©xpbimages.com

A rádiós kommunikációra vonatkozó szabályok szigorítása nem elég nagy lépés a helyes irányba, hiszen a királykategóriában még komolyabb szerepet kellene adni a versenyzőknek – véli a Ferrari korábbi versenyzője, Jean Alesi.

Az elmúlt időszakban sokan panaszkodtak arra, hogy túl nagy a technikai szerepe, ezért a királykategória vezetői elhatározták, a folytatásban nagyobb hangsúlyt fektetnek a vezetői képességekre. Ezért igyekeznek folyamatosan csökkenteni a vezetést segítő technikai eszközök számát, ezért változtattak tavaly a rajtprocedúrán és szigorítottak több alkalommal is a rádiós kommunikációra vonatozó előírásokon.

A módosítás megosztotta a közvéleményt: voltak, akik örömmel fogadták, mások viszont egyértelmű visszalépésnek tartották azt. A rádiós szabállyal az 1990-es évek egyik legnépszerűbb pilótája sem elégedett – ő úgy érzi, ennél sokkal komolyabb változtatásokra lenne szükség. „A rádiós szabályok szigorítása nem elég” – mondta Alesi a Motorsportnak, amikor az új előírásokról kérdezték. „A mérnökök szólnak, mikor kell kimenni kereket cserélni, és ez túl sok információ! A versenyzőknek egyedül kellene vezetniük, és akkor láthatnánk, mire képesek” – panaszkodott.

Nyilatkozata során elmondta, szerinte hogyan lehetne helyreállítani a királykategória megtépázott hírnevét. „A Forma-1 problémáira az lenne a megoldás, ha az autók küllemét vonzóbbá tennék, és nem a rádióval szerveznék meg a versenyzést” – magyarázta a francia, kinek első felvetése már szerepel a szabálymódosítási javaslatok között, 2017-től ugyanis a sport vezetői is „agresszívebb kinézetű” versenygépeket szeretnének pályára küldeni.

Alesi a jelenleg használatban lévő V6-os turbómotorokért sem rajong; bevezetésük elmondása szerint nem volt jó döntés a sport szempontjából. „Rendkívül hatékonyak, és ha a technológia vagy a környezet szempontjából nézzük, akkor a dolog teljesen rendben van, a motorsport és a hang szempontjából azonban nincs” – fogalmaz, majd kijelenteni, mivel a gyártók rengeteg pénzt öltek ebben a formulába, már nincs esély arra, hogy a Forma-1 lemondjon róla. „Az a baj, hogy az olyan gyárak, mint a Mercedes és a Ferrari már túl messzire mentek!”

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”