Alex Zanardi vasárnap újra versenyautóba ül

írta: Motorsportal
2003. október 18. 09:50
Alex Zanardi 2001 szeptemberében autóversenyzői pályafutása legszörnyűbb balesetét szenvedte el, amikor a Lausitzi EuroSpeedway versenypályán megrendezésre került futamon összeütközött egyik pilótatársával, aminek következtében mindkét lábát elvesztette. Életét a gyors segítségnyújtásnak köszönheti.

Az olasz sportoló életkedve nem csökkent a tragédia ellenére sem, aki nem sokkal a balesetet követően így szólt Tony Kanaan-hoz: "Most sokkal könnyebb és gyorsabb vagyok nálad..."

Zanardi hatalmas akaraterejének köszönhetően a baleset óta már ült versenyautóban, amellyel sokak elismerését vívta ki magának.

"Az élet megy tovább. Az, hogy újra versenyautóba ülhetek azon dolgok közé sorolhatók, amelyek az életet még értékesebbé teszik. A profi pályafutásom minden bizonnyal véget ért. Ennek nincsen olyan sok köze a testi fogyatékosságomhoz, sokkal inkább a koromhoz -hamarosan 37 esztendős leszek- és a családomhoz. Ha az ember nem tud száz százalékot nyújtani a motorsportban, akkor nem lehetséges az élen autózni."

Zanardi vasárnap az Európai Túraautó Bajnokság (ETCC) futamán vesz részt, ahol egy BMW 320i típusú autóval áll majd rajthoz.

A pilóta nem vár sokat a hétvégi futamtól, nincsenek győzelmi ambíciói. "Össze szeretném mérni a tudásomat a többiekkel, és egy középszerű helyezéssel meg lennék elégedve. Az autó átalakításával adódott némi probléma, mivel a gáz, a fékek, a sebességváltó is kézi vezérlésre lett átállítva."

Különösen a fékek okoztak problémát a csapatnak. "Ekkor jött az ötlet, hogy lábbal fékezem, vagyis a protézisemmel. Mindannyiunk meglepetésére sikerült a protézisemmel fékeznem! A kanyarokban még a féknyomással is eljátszadoztam. Úgy gondolom, hogy olyat már soha nem fogok érezni, mint korábban a térdemben és a vádlimban, de már nagyon közel álltam hozzá."

"Vacsora után néha bekapcsoljuk a televíziót, és mit látunk? A híradó arról számol be, hogy milyen sok ember halt meg Olaszország utcáin. Azok az emberek, akik a versenypályán köröznek tudnak vezetni. Ez nagyban csökkenti a kockázatot. Ha Monzában a személyautómmal közlekedem, az sokkal veszélyesebb, mint maga a verseny." - indokolta meg döntését az egykori Formula-1-es pilóta.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.23. 16:05

Retteg az újabb hibától a Mercedes

Már minden apróság aggasztja őket – inkább túlzásba viszik az óvatoskodást

22016.10.23. 16:01

Boullier elmondta, miért esett vissza a McLaren

Úgy érzi, a hullámzó teljesítménynek a pályákhoz van köze

02016.10.23. 15:26

Amerikai Nagydíj – rajtrács

Innen várja a mezőny a lámpák szabad jelzését!